2018. szeptember 20., csütörtök,  Friderika
 
 
 
 

Sport

[Sport]
2017. augusztus 30., szerda
Fiatal fogatlovak vb-je – harmadjára
Sajtótájékoztató a szeptember 6-10-e között megrendezendő mezőhegyesi lovas világbajnokság előtt
Szerző: K. A. J.
Magyarország 2015-ben megpályázta, elnyerte és Mezőhegyes rendezte az I. fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. Az általános szakmai elismerés alapján a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) a 2016., a 2017., a 2018. és a 2019. évi világbajnokság szervezését is Mezőhegyesre bízta.

Az első mezőhegyesi vb-én készült felvétel

 

A szeptember 6-10-i esemény alkalmából augusztus 29-én, Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovas pályáján Farkas Sándor kormánybiztos és Pap István Tibor, az intézmény vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartott.

 

Ezen elhangzott: Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív, szakmai, szellemi, anyagi fejlesztéseseinek eredményeként ismét bekerült a sportág nemzetközi vérkeringésébe. A felújított, korszerű pályákkal, infrastruktúrával, szakmai-szellemi háttérrel rendelkező intézmény a lovas versenyek nemzetközi hírű, kedvelt helyszíne.

 

Az idei, III. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára 8 nemzet, 49 lovat nevezett (2015: 9 nemzet, 38 ló; 2016: 8 nemzet, 30 ló). Rendező országként természetesen a legnagyobb létszámban magyar lovak állnak starthoz. Mellettünk a németek szerepelnek a legtöbb lóval.

 

A hagyományos fogatversenyeket a díj- (A versenyszám), a maraton (B) és az akadályhajtásban (C) rendezik.

 

A fiatal fogatlovak világbajnokságának versenye új szabályokra épül. Az 5-6-7 éves lovak egyesfogatokba fogatolva mérik össze képességeiket a rangos nemzetközi zsűri előtt.

 

A világbajnokság a kvalifikációs versenyből és a döntőből állt.

 

A korosztályonkénti elődöntőket 80X40 méteres – tehát a hagyományosnál kisebb alapterületű – négyszögben rendezik, ahol az akadályhajtás pályáját is felépítik.

 

Farkas Sándor elmondta, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., e patinás, nemzetközi rangú intézmény a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, valamint a Kárpát-medence, Európa lótenyésztésének is meghatározó, évszázados bölcsője, sok éven át irányítója. A tudatos, szakszerű tenyésztői munka, a tenyészkiválasztás rövid idő alatt világraszóló eredményeket hozott, három védett történelmi lófajtánk – a Nonius, a Furioso North Star és a Gidrán – megalkotásához vezetett. (A világon, egy helyen három lófajtát sehol nem tenyésztettek ki.) A zrt. tevékenységi körei: mezőgazdaság – növénytermesztés, állattenyésztés –, turizmus, vendéglátás, idegenforgalom, műemlékgondozás és -hasznosítás, oktatás.

 

 

A kormánybiztos úgy ítélte meg, hogy az idei esztendő jó szakmai alapokkal indult. Az intézmény szeptember 4-én újabb ünnepi alkalomhoz érkezik: a helyi szakiskola a ménesgazdaság (közkeletűbb nevén: ménesbirtok) gondozásába kerül, ahol a hiánypótló lovas szakokat indítják el a fiatalok részére.

 

Pap István Tibor kérdésre válaszolva elmondta, hogy fogathajtó sportunk és Mezőhegyes a világbajnokság rendezésével merőben új feladatra vállalkozott. A díjugrató, a díjlovagló és a military (lovastusa) szakágban – az olimpiai szakágakban – a fiatal lovak nemzetközi szintű megmérettetése elterjedt versenyforma, ám a fogathajtó sportban ez a képességfelmérés csak 2015-ben, Mezőhegyesen kezdődött. A Nemzetközi Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottsága ekkorra dolgozta ki a fiatal fogatlovak versenyszabályzatát. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a rendezvény célja: világbajnoki mezőnyben, egyesfogatban felmérni a fiatal fogatlovak képességeit.

 

Később a kettes-, vagy a négyesfogatok építéskor már a összhangra, az együttes munkára irányul a figyelem. Akkor építhetünk eredményes kettes- és négyesfogatot, ha az együttesben szereplő lovak egyénileg is nemzetközi színvonalon teljesítenek. Az is feladat, hogy a versenyteljesítmény alapján nemzetközi szintű, hiteles információt szolgáltassanak a tenyésztőknek, illetve:piacot teremtsenek a világbajnokságon startoló lovak részére – tudtuk meg Prof. dr. Fehér Károlytól, a Magyar Lovas Szövetség kommunikációs igazgatójától, a világbajnokság sajtófőnökétől.                                                                                              

 

A program:

 

2017. szeptember 6., szerda

• 15 órától: Hivatalos megnyitó ünnepség. Lovas bemutató.

 

2017. szeptember 7., csütörtök

• 8 órától: Kvalifikáció 5-6-7 éves lovak részére (díjhajtás, akadályhajtás).

 

2017. szeptember 8., péntek

• 9 órától: Kvalifikáció 5-6-7 éves lovak részére (díjhajtás, akadályhajtás).

 

2017. szeptember 9., szombat

• 9 órától: 5-6-7 éves lovak döntője (díjhajtás).

 

2017. szeptember 10., vasárnap

• 10 órától: 5-6-7 éves lovak döntője (kombinált hajtás).

• 15 órától: Ünnepélyes eredményhirdetés. Világbajnok-avatás.

 

Kísérő programok

 

Caramell-koncert (ingyenes belépés: szeptember 8., péntek, 21 óra).

Népművészeti kiállítás és vásár.

Ízek utcája.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.