2023. szeptember 27., szerda,  Adalbert
 
 
 
 

Sport

[Sport]
2023. augusztus 06., vasárnap
Ifjúsági úszóink Debrecenben
Békésből, hárman döntőztek az ifjúsági korosztályos, országos úszóbajnokságon
Szerző: Jávor Péter
Az idei nyár utolsó, hazai országos úszóbajnokságára került sor, nevezetesen ezúttal az ifjúsági korosztályt szólították rajtkőre. Az eseményt szerdától szombatig rendezték meg Debrecenben. Az év folyamán nem kevesebb, mint 363 versenyző teljesítette az induláshoz szüksége szintidőt, akik 68 klubot képviseltek, köztük – mivel nyílt volt a viadal – külföldiek is elindultak. A négy nap során, átlagban mindenki öt alkalommal csobbant meg a Debreceni Sportuszoda fedett medencéjében.

A még csak serdülőkorú Rozek Petra az ifjúságiak között is remekül helyt állt a mellúszó számokban, nem sok kellett ahhoz, hogy a dobogóra álljon. Kép: Tésik Attila

 

Békés megyét négy klub képviselte, a Békéscsabai Előre Úszó Klub egy, a Gyulai Várfürdő öt, az Orosházi Úszó Egyesület egy és a Triton SE Gyula két versenyzőt nevezett. Közülük, az előfutamokban elért eredményeik alapján többen is az A döntőbe verekedték magukat, ahol a fináléban is remekül helyt álltak.

 

A békéscsabaiak közül a még mindössze 13 esztendős Rozek Petra a 100 méteres mellúszásban ötödik, a 200 méteres távon negyedik lett a nála jóval idősebbek között. A Gyulai Várfürdő sportolója, a 16 esztendős Cseresznyés Petra a hátúszó számokban ért el jó helyezéseket, az 50 méteres távon ötödik, 200 méteren 7. lett. A Triton SE Gyula csapatából Szili-Török Flóra az 50 méteres mellúszásban a 6. helyen csapott célba.

 

 Rozek Petra és edzője, Petróczki Zsombor. Kép forrása: Szerző

 Rozek Petra edzője, Petróczki Zsombor azt is elárulta, a tapasztalatszerzés, tanulás volt ezúttal a legfontosabb, hiszen tanítványa még mindössze csak 13 éves: – Egy hónappal ezelőtt, a serdülő korosztályos bajnokságon is a döntőbe verekedte magát Petra, nagyokat javítva korábbi eredményein. Most „visszaúszta” ugyanazokat az időket, és az idősebbek között is remekül helyt állt. Azt „kísérleteztük”, hogyan lehet egy hónap után átmenteni a formát, ezek szerint bejött, hiszen ugyanolyan időeredményeket produkált, mint július elején.

 

– Az egyik szemem sír, a másik nevet – ezt már Tóth András, a Gyulai Várfürdő úszóinak vezetőedzője mondta. – Szinte minden tanítványom egyéni rekordokkal rukkolt elő, ám az elutazásunk előtt abban reménykedtem, hogy Cseresznyés Petra felúszik a dobogóra. Sajnos, kicsit túldrukkolta magát az első napon, amikor az ötven méteres hátúszásban indult, ahol legesélyesebb volt az éremszerzésre, amiben nem mellesleg tavaly dobogós volt. Ahogy haladtak előre a napok, úgy oldódott föl, s egyre jobb eredményeket ért el. Ugyanakkor nagy dicséretet érdemel a még csak serdülőkorú Szász Máté és a hosszútávokon eredményes Havas Balázs is, akik nagyot javítottak eddigi legjobbjukon.

 

A Békés megyei A és B döntősök. Fiúk. 800 m gyors: 11. Havas Balázs (Várfürdő) 8:44,61. 1500 m gyors: 10. Havas Balázs 16:39,14. 100 m hát: B döntő 8. Szász Máté (Várfürdő) 1:02,66. 200 m hát: B döntő 4. Szász Máté 2:12,54.

 

Lányok. 50 m pillangó: B döntő 3. Cseresznyés Petra (Várfürdő) 28,93. 50 m hát: 5. Cseresznyés Petra 30,45. 100 m hát: B döntő 5. Cseresznyés Petra 1:06,67. 200 m hát: 7. Cseresznyés Petra 2:22,34. 50 m mell: 6. Szili Török Flóra (Triton SE Gyula) 34,14. 100 m mell: 5. Rozek Petra (Békéscsaba) 1:14,35, B döntő 1. Szili-Török Flóra 1:14,88. 200 m mell: 4. Rozek Petra 2:41,53. 200 m vegyesúszás: B döntő 7. Bogár Viktória (Orosháza) 2:28,19.

 

 

Kép1: A még csak serdülőkorú Rozek Petra az ifjúságiak között is remekül helyt állt a mellúszó számokban, nem sok kellett ahhoz, hogy a dobogóra álljon. Kép: Tésik Attila

 

Kép2: Rozek Petra és edzője, Petróczki Zsombor. Kép forrása: Szerző<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.