2022. június 30., csütörtök,  Pál
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2022. május 25., szerda
Lezuhant a tetőfedő Gyulán
Súlyosan megsérült a dobozi segédmunkás - A békéscsabai cégvezető megszegte a munkavédelmi előírásokat – Kerékpárost ütött el az autós, Szarvason – Ügyészségi vádemelések
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség, vádiratában pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta egy 45 éves, büntetlen előéletű, szarvasi nővel szemben, aki elütött egy kerékpárost, súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozva a számára – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

Tetőfedők a magasban. A kép illusztráció. Forrás: Dreamstime

 

A nő 2021. július 7-én, reggel, személygépkocsit vezetett Szarvas lakott területén, a dr. Melich János utcában, a Damjanich utca felől a Jókai utca irányába. Haladása közben a dr. Melich János utca – Jókai utca kereszteződésében, úgy kanyarodott nagyívben balra, hogy eközben nem biztosított elhaladási elsőbbséget a kerékpárral vele szemből érkező, s egyenesen továbbhaladni szándékozó nőnek, így összeütköztek. A baleset következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló csonttöréseket és más sérüléseket szenvedett. Az autó vezetője megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, amely szerint elsőbbséget kell adni a balra bekanyarodó járművel, az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó, vagy jobbra bekanyarodó járműnek.

 

A szarvasi autós elütötte a szabályosan közlekedő kerékpárost, aki súlyosan megsérült. A kép illusztráció. Forrás: Police.hu

 

Foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 52 éves, büntetett előéletű, békéscsabai férfi ellen, akinek munkavédelmi mulasztásai miatt súlyosan megsérült egyik segédmunkása.

 

A férfi egy budapesti székhelyű, tetőfedéssel, tetőszerkezet építéssel foglalkozó kft. ügyvezetője. E minőségében, 2020 augusztusában, vállalkozási szerződést kötött egy magyar, élelmiszer-üzletláncot üzemeltető gazdasági társasággal. A vállalkozási szerződésben a megrendelő azzal bízta meg a vállalkozót, hogy újítsa fel az egyik gyulai élelmiszerüzlet épületének szigetelését, és más bádogos munkálatokat is végezzen el. A vállalkozási szerződés szerint a békéscsabai férfi ügyvezetése alatt álló gazdasági társaság köteles volt a megbízó munkaterületén érvényes tűzvédelmi, munkavédelmi, munkaügyi, környezetvédelmi, vagyonvédelmi, a magasban, munkavégzési előírásokat betartani és betartatni. A tetőfelújítási munka 2020 szeptemberében el is kezdődött, 2020. szeptember 22-én, az egyik segédmunkás, egy dobozi férfi a terhelt által meghatározottak szerint, az épület tetőszerkezetén, úgynevezett PVC-sütést végzett 4-5,5 méter magasságban. A terhelt ehhez a munkavégzéshez egyéni biztonsági eszközöket – így védősisakot és kötélzetet – nem biztosított annak ellenére, hogy a munkaterületen voltak védőfelszerelések. A kollektív védelem is hiányzott, munkavédelmi oktatásban sem részesítette munkavállalóját sem ezen a napon, sem a korábbiakban, és távolléte esetére munkairányítót sem nevezett meg. A sértett – egyéni védőeszközt nem használva – 2020. szeptember 22-én, délután, a tetőszerkezet szélén tartózkodott munkavégzési célból, az egyéni és kollektív védőeszközök teljes hiánya miatt legalább 4 méter magasságból lezuhant, és 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket – több testtájékon csonttöréseket és más sérüléseket – szenvedett. A terhelt, mint a sértett munkáltatója azzal, hogy a munkavállalójának munkavédelmi oktatást nem tartott, egyéni védőeszközt nem bocsátott a rendelkezésére, kollektív védőeszközt nem biztosított, a védőeszközök használatát nem ellenőrizte, megsértette a munkavédelemről szóló törvény és más jogszabályok rendelkezéseit.

 

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a tetőfedő, tetőszerkezet-építő tevékenységet végző építőipari gazdasági társaság vezetésétől, mint foglalkozástól, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 300 ezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Kép1: Tetőfedők a magasban. A kép illusztráció. Forrás: Dreamstime

 

Kép2: A szarvasi autós elütötte a szabályosan közlekedő kerékpárost, aki súlyosan megsérült. A kép illusztráció. Forrás: Police.hu<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.