2021. augusztus 5., csütörtök,  Krisztina
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2020. november 20., péntek
Időseket fosztottak ki országszerte
Békés megyében a rendőrségi vizsgálat után a főügyészségen az ügy iratai
Szerző: Sz. M.
Időseket fosztogató bűnszövetség tagjainak ügyét továbbította a Békés megyei rendőrség az ügyészségre. A férfiak a gyanú szerint az ország 9 megyéjében károsítottak meg nyugdíjasokat úgy, hogy az áramszolgáltató munkatársainak adták ki magukat, vagy azt mondták, hogy gyógyszertámogatást hoztak. A gyanú szerint országszerte 28 helyen követtek el bűncselekményt a tíz fős csoport tagjai, akik ellen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya indított büntetőeljárást. A férfiak 2018 áprilisa és 2020 februárja között Csongrád-Csanád, Pest, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Nógrád és Hajdú-Bihar megyében kerestek fel időseket.

A banda tagjai az áramszolgáltató munkatársainak mondták magukat, vagy azt állították, hogy gyógyszertámogatást hoztak. A kép illusztráció. Forrás: police.hu

 

 

 

Rendszerint ketten, hárman, de alkalmanként négyen jelentek meg egy helyen. Volt, akinek azt mondták, hogy az áramszolgáltatótól jöttek és túlfizetést hoztak vissza készpénzben, másoknak gyógyszertámogatást ígértek. A leggyakrabban egy húszezrest és egy ezrest vettek elő, majd a nyugdíjasoknak azt mondták, hogy mivel 11 ezer forint jár nekik, 10 ezer forintot vissza kell adniuk.

 

 

Amikor a felkeresett idősek elővették a félretett pénzüket, hogy visszaadjanak 10 ezer forintot, elterelték figyelmüket, különböző, mondvacsinált okkal, így például villanyóra-leolvasás, konnektorok vizsgálata címén a ház másik helyiségébe hívták őket, és közben magukhoz vették az otthon tartott megtakarítást. Két helyről arany ékszereket is vittek el. Az idős emberek - akik között volt 91 éves is - koruknál, egészségi állapotuknál fogva a legtöbb esetben nem ismerték fel a helyzetet, nem tudtak védekezni, azonnal segítséget kérni. Voltak azonban olyanok, akik számára gyanús volt az idegenek viselkedése, nem adtak nekik pénzt.

 

 

Egy helyen egy 90 éves asszony azért, hogy a kért összeget oda tudja adni az idegeneknek, a szomszédjáról akart kölcsönkérni egy tízezer forintos bankjegyet. Mikor átkiabált a szomszédba, a férfiak elmenekültek, de két héttel később éjszaka visszamentek a házához és betörtek hozzá. Rögtön a konyhaszekrényhez mentek, mert amikor előzőleg ott voltak, látták, hogy ott van a megtakarított pénz, amit - miközben az idős nő aludt -, el is loptak.

 

 

A Békés megyei rendőrök 2019 szeptemberében a Pest megyei Ócsán a kifosztás bűntettekkel gyanúsítható csoport négy tagját, majd azt követően a bűnszövetség további öt tagját is elfogták. Közülük egy 29 éves, ragályi és egy 37 éves, sajószentpéteri férfi letartóztatásban van, egy 28 éves, edelényi és egy 38 éves, miskolci férfi bűnügyi felügyelet alatt áll. Öten szabadlábon védekeznek, egy 47 éves, sajtószentpéteri férfi ellen elfogatóparancs van érvényben. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozás vizsgálati szakasza után az ügy iratait november 19-én továbbította a Békés Megyei Főügyészségre - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

 

 

 

 

 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.