2020. október 1., csütörtök,  Malvin
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2020. február 08., szombat
Alapítványok illetékmentessége
Civil szervezetek figyelmébe ajánlja a Gyulai Törvényszék – Leszűkült az illetékmentes alapítványok köre
Szerző: Sz. M.
Az idei évtől kezdődően az illetéktörvény módosítása folytán leszűkült az alapítványok köre, és ezzel együtt illetékfizetési kötelezettség keletkezett a civil szervezetek bírósági ügyintézése során - tájékoztatott a Gyulai Törvényszék. A 2020. január elsejétől módosuló, az illetékekről szóló törvény (1990. évi XCIII. törvény) szerint az alapítvány fogalmába a magyar bíróságok által nyilvántartásba vett, a Civil tv. szerint közhasznú jogállású alapítvány, és a más EGT-államban nyilvántartásba vett alapítvány tartozik, amennyiben igazolja, hogy teljesíti a Civil tv. szerinti, közhasznú szervezetté minősítés feltételeit. A fogalom módosításával leszűkült a teljes személyes illetékmentességben részesülő alapítványok köre.

A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság épülete a Béke sugárúton. Kép: vitalap.hu

 

 

 

A változás hatálybalépése óta eltelt egy hónap bírósági ügyintézés során szerzett tapasztalatai azt mutatják, hogy a civil szervezetek tájékoztatása e körben indokolt. Az illetékfizetési kötelezettség elmulasztása miatt ugyanis az ügyintézés időtartama megnő, amely például veszélyeztetheti a szervezetek pályázatokon részvételét. Az eljárás illeték összege 10 ezer 500 forint. A változás miatt fizetendő illetéket az elektronikus úton eljáró, az adott törvényszék Magyar Államkincstárnál vezetett illeték-bevételi számlájára, átutalással kell teljesíteni. A Gyulai Törvényszék esetén ez a bevételi számla: 10032000-01012365-00000000.

 

Az átutalás közlemény rovatában fel kell tüntetni az eljáró bíróság - 1/2002.(I.17.) IM rendelet 1. sz. mellékletében foglalt - jelzőszámát, az eljárási illetékfizetésre kötelezett fél nevét, a beadvány bírósági lajstromszámát (lajstromozási igazolással kapja meg a benyújtó). Az illeték fizetésről szóló igazolást az ügyfelek a PK-102, PK-102V és PK-32 űrlapokhoz egyéb mellékletként tudják csatolni.


Az újonnan létrejött alapítványok az alapítás évében és az azt követő két évben feltételes jelleggel megkapják az Itv. szerinti alapítvány státuszát. E szervezeteknek a mentesség érdekében vállalniuk kell, hogy a létrehozásuk évét követő második év végéig megszerzik a Civil tv. szerinti közhasznú jogállást. Új alapítvány nyilvántartásba vétele esetén a PK- 102 űrlapon kell nyilatkoznia a kérelmezőnek, hogy megszerzi a közhasznú jogállást, és él az illetékmentességgel. A civil szervezetek képviselői további információkat találnak a bíróságok központi honlapján (https://birosag.hu/civil-eljarasok) - tájékoztatott a Gyulai Törvényszék.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.