2020. július 15., szerda,  Henrik és Roland
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2019. november 26., kedd
Valótlan számlákkal csaltak
Milliós adócsalás békési elkövetőire börtönbüntetést kért az ügyészség - Felgyújtották a békéscsabai vendégházat a szívességi lakáshasználók - Eladta a békéscsabai férfi lefoglalt kisteherautóit és cégét - Földhaszonbérlőket zsarolt a hunyai férfi
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, a Békéscsabai Járási Ügyészség végrehajtás alól elvonással elkövetett zártörés bűntette miatt emelt vádat egy 45 éves békéscsabai férfival szemben. Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, tárgyalás mellőzésével pénzbüntetést szabjon ki. A férfi a vádbeli időben budapesti székhelyű, de Békéscsabán telephellyel rendelkező, termékügynöki nagykereskedelemmel foglalkozó kft. egyedüli tagja és ügyvezetője volt. A társaságnak több, mint 13 milliós forint adótartozása halmozódott fel, ezért az adóhatóság 2016. június 6-án, a cég békéscsabai, Kétegyházi úti telephelyén 4 kisteherautót foglalt le, összesen 6,3 millió forint becsértéken. Az adóhatóság elmulasztotta bejegyeztetni a gépjárműnyilvántartásba az elidegenítési és terhelési tilalmat, így a vádlott 2017-ben – az adóhatóság tudta és hozzájárulása nélkül – mind a négy járművet értékesítette, a céget pedig eladta egy ukrán állampolgárnak - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

Fiktív számlákkal adót csalt a békési kft. A kép illusztráció. Forrás: Stockfresh

 

 

 

Kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat mértékes indítvánnyal a Békéscsabai Járási Ügyészség egy többszörös visszaesőnek minősülő, 37 éves gyomaendrődi férfi és volt élettársa, egy 41 éves mezőtúri nő ellen. A férfi és a nő 2019 januárjában szívességi lakáshasználóként laktak egy békéscsabai, Csónak utcai hétvégi házban, amelyet a férfi munkatársa szerzett nekik. A férfi 2019. január 7-én, délután telefonon összeszólalkozott a munkatársával, aki kinyilvánította, hogy a jövőben nem kíván vele együtt dolgozni és költözzenek ki az általa szerzett házból. Erre a férfi azzal kezdett fenyegetődzni, hogy felgyújtja a házat. A beszélgetés után a férfi – a nő szóbeli támogatása mellett – a nyaraló egyik helyiségében elhelyezett 2 gázpalackot, meggyújtotta a helyiségben lévő kárpitozott ülőgarnitúrát, majd személyes holmijukkal távoztak a házból. A munkatárs két másik férfival személyesen is elment a helyszínre, amikor azt tapasztalták, hogy a nyaraló belseje lángol. A gázpalackokat gyorsan kihozták a házból, a tüzet eloltották. A járási ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, míg a nővel szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.


A Gyulai Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat mértékes indítvánnyal egy 45 éves, büntetett előéletű – különös visszaesőnek minősülő – és egy 49 éves, szintén büntetett előéletű békési férfivel szemben. Négy bűntársuknak bűnsegédletért kell felelniük. A két férfi békési székhelyű kft-t működtetett, amely növénytermesztési és építőipari szolgáltatásokat végzett. Azonban a cég adófizetési kötelezettségének csökkentése érdekében, 2014-2015-ben valótlan tartalmú költségszámlákat használtak fel a cég negyedéves adóbevallásainak elkészítése során, ezzel általános forgalmi adónemben összesen 32 millió forint adóhiányt okoztak. Magatartásukkal a cég vagyoni helyzetének áttekintését, ellenőrzését is meghiúsították. A valótlan tartalmú számlákat kiállító bűntársak bűnsegédként szerepelnek a vádiratban. A járási ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság mind a hat vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, gazdasági társaság vezetésétől, mint foglalkozástól, és kötelezze őket a nyomozás során felmerült több mint 350 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.


Szintén mértékes indítvánnyal emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség 2 rendbeli zsarolás bűntettének kísérlete miatt és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta egy 50 éves büntetett előéletű, hunyai férfival szemben. A férfi lánya 2017-ben szerezte meg egy vésztői ingatlan, egy 140 hektáros földterület tulajdonjogát. A területre egy kft.-nek földhaszonbérleti joga volt, ehhez kapcsolódóan polgári per folyik a felek között. A férfi 2019. október 27-én – az előző napi polgári tárgyalás után –, este három erős testalkatú férfi társaságában megjelent a kft. egyik tulajdonosának szeghalmi lakásánál és megkérte a társaságában lévő egyik férfit, hogy telefonon hívja fel a tulajdonost azzal, hogy csomagot hozott neki a futárszolgálat. A hívott fél nem tartózkodott otthon, de a kései időpont miatt furcsállotta a hívást, ezért a lakáshoz küldte testvérét, aki szintén tulajdonos a társaságban. Amikor a testvér odaért, a vádlott és a három másik férfi körbevette, a vádlott megfenyegette, hogy bántódása esik a családjának, ha nem bontják fel egy héten belül a földhaszonbérleti szerződést. A vádlott a másik, távollévő férfit is megfenyegette telefonon, neki is egy hetet adott a haszonbérleti jogról lemondásra azzal, hogy ellenkező esetben baja esik a családjának. A férfi azt is hozzátette, tudja, hol lakik a barátnője és a gyermeke.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.