2020. július 15., szerda,  Henrik és Roland
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2019. november 22., péntek
Bankjegyhamisítók
Vádat emelt a főügyészség a dombegyházi bűnszövetség ellen - Romániában is fizettek a nyomtatott pénzzel
Szerző: Sz. M.
A Békés Megyei Főügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat 6 dombegyházi személlyel szemben, akik 2018 novemberében 160 ezer forintnak megfelelő hamis pénzt készítettek Dombegyházán. A bűnszövetség 28 éves irányítója 2018 novemberében hozta 4 társa tudomására, hogy „pénzt akar gyártani, és a nyomtatott pénzt el akarja majd passzolni Romániában”. A férfit társai, így korábbi élettársa, egyik barátja és egy nehéz anyagi helyzetük miatt befolyása alá került testvérpár a jövedelemszerzés reményében támogatták elképzelésében. A bűnszövetség vezetője terve megvalósításához 2018. november 26-án eladta a gyermeke tulajdonában lévő személygépkocsit, majd az így szerzett pénzből, egy gyulai szaküzletben nyomtatót és olyan műszaki cikkeket vettek a bűntársak, amelyekkel a hamis pénzt elő lehet állítani.

Többek között hamis ezrest is nyomtattak a Békés megyei Dombegyházon (Forrás: Police.hu)

 

A nyomtatót egy számítógép-szereléssel foglalkozó dombegyházi férfi helyezte üzembe, és a vádlottak kérésére bemutatta, hogyan lehet 500 és 1 ezer forintos címletű, hamis bankjegyeket előállítani. Ezzel segítséget nyújtott a pénzhamisításhoz. Ezután a bűnszövetség vezetőjének irányítása mellett, az előállítás feladatát megosztva kezdtek a vádlottak 500, 1 ezer, majd 10 ezer forintos címletű bankjegyek hamisításához. Míg egyikük a nyomtatót kezelte, a másik a hamis bankjegyeket méretre vágta, harmadik társuk testápolós kézzel „koszolta” azokat a valósághűbb hatásért, míg negyedik társuk a minőséget ellenőrizte. Így 2018. november 26-án és 27-én 160 ezer forintnak megfelelő hamis pénz készült.


A következő napokban a vádlottak vezetője a befolyása alatt álló testvérpárt magával vitte Battonyára, Mezőhegyesre, Pitvarosra és Dombegyházára, ahol különböző üzletekben vásároltatott velük 5 darab hamis 500 forintos címletű és 6 darab 1 ezer forintos címletű bankjeggyel. A vásárlások azonban csak részben voltak sikeresek, ugyanis az eladók három üzletben is észlelték, hogy hamisak a bankjegyek, így azokat visszautasították. A vádlottak pontosan meg nem határozható számú hamis pénzt Romániában is forgalomba hoztak. A bűntársakat végül 2018. december 4-én vette őrizetbe a rendőrség.


A Békés Megyei Főügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat 6 személlyel szemben, akik közül öten a bűnszövetség tagjai voltak, míg a technikai hátteret biztosító férfi a bűnsegéd volt. A bűnszövetség tagjainak cselekménye 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A főügyészség a bűnszövetség irányítójával és a szintén vezetői szerepet vállaló barátjával szemben beismerés esetére is végrehajtandó börtönbüntetést, míg további 4 társukkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a Gyulai Törvényszéknél. A bűnszövetség két irányítója letartóztatásban várja a bírósági eljárást - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 

 

 

 

 

 

 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.