2020. január 29., szerda,  Adél
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2019. szeptember 04., szerda
Üzenetek az autóbuszon
Rendőrök, polgárőrök, diákok segítik a közlekedést a Békés megyei iskoláknál
Szerző: Sz. M.
Tanévkezdéskor Békés megyében is kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az iskolák környékének biztonságára. A balesetek megelőzéséért 62 intézménynél rendőrök vagy polgárőrök segítik a forgalmat. Emellett 10 iskolánál, ahol működik a gyermekek szabályos közlekedésre nevelésének rendőrségi programja, a Zebra Zsaru, a közlekedési ismereteket tanult diákok rendőrökkel együtt segítik az iskolába érkező gyermekeket az úttesten átkelésben.

 

busz.jpg

 

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a közúti közlekedési balesetben megsérült gyermekek többsége gépjárműben utas volt olyan járművekben, amelyeket felnőttek, szülők vezettek. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanévkezdéskor a gyermekek üzenetét igyekszik eljuttatni a szülőkhöz, felnőttekhez. Közlekedési témájú gyermekrajzokat és figyelemfelhívó mondatokat ábrázoló matricákat ragasztottak fel szeptember 2-án az autóbuszra, amely iskolajáratként is közlekedik. A Dél-Alföldi Közlekedési Központ Zrt. támogatásának köszönhetően a közlekedők naponta találkozhatnak a szemléletformáló üzenetekkel. A tervek szerint a közeljövőben további autóbuszokra kerülnek fel ilyen matricák.

 

Az iskolajárat forgalomba állításakor Hudák Pál r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese megköszönte a cég támogatását és hangsúlyozta, hogy a balesetek megelőzése közös érdek. Békés megyében a gyermekbalesetek száma csökkenő tendenciát mutat, míg 2003-ban 83 ilyen személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, addig 2018-ban ez a szám 37 volt. A megyében a rendőrség országos programokkal és helyi kezdeményezésekkel is igyekszik segíteni a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését. Ez a munka csak a szülők, nagyszülők és a pedagógusok együttműködésével lehet igazán hatékony. Ezért a rendőrfőkapitány-helyettes arra kérte a szülőket, hogy amikor iskolába viszik, kísérik a gyermekeket, mindig tartsák be a közlekedési szabályokat, a szabálytalanság növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Ha autóba ülnek, kapcsolják be a biztonsági öveket, ne hajtsanak át, szaladjanak át tilos jelzésen, tanítsák meg a gyermekeknek, hogy mielőtt az úttestre lépnek, mindig alaposan nézzenek körül. A gyermekek kerékpárjainak karbantartására fordítsanak gondot, a bicikliken legyenek jól működő lámpák, jó állapotú prizmák. Hasznos, ha a már egyedül közlekedő gyermekekkel is néhányszor együtt bejárják az útvonalat, amelyen a gyermek eljut az iskolába, és időnként átismétlik vele, hogy mire kell figyelnie.

 

A 2019/2020-as tanévben országszerte, így Békés megyében is folytatódik az Iskola rendőre program. Minden intézményben megtalálhatóak annak a rendőrnek az elérhetőségei, akitől a szülők, pedagógusok a gyermekek biztonságával kapcsolatosan, szükség esetén tanácsot, információt kérhetnek - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.