2019. szeptember 23., hétfő,  Tekla
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2019. június 05., szerda
Egy gabona(ügy) „kipipálva”
A Szegedi Ítélőtábla enyhébben ítélte meg a Békés megyei gabonaügy vádlottjainak cselekedeteit
Szerző: K. A. J.
Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt T. G. és társai ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Gyulai Törvényszék ítéletét. Mivel az ítélőtábla nem látta megállapíthatónak, hogy a vádlottak összehangoltan hajtották végre a bűncselekményeket, nem bűnszervezetben, hanem bűnszövetségben elkövetettnek minősítette a cselekményüket.

Képünk illusztráció! (Forrás: Papír Box)

 

Ehhez igazodva csökkent a vádlottak büntetése is. Az I. rendű vádlott T. G. jogerős büntetését 8 évről 3 év szabadságvesztésre enyhítette a tábla. Rajta kívül még két vádlott (XVII. rendű V. T., és XXII. rendű N. S.) kapott letöltendő börtönbüntetést, míg a többi vádlott esetében végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, valamint közérdekű munka büntetést szabott ki a másodfokú bíróság, és van olyan vádlott, akit megrovásban részesítettek.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

*

 

Költségvetési csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében találta bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2018. március 27-én azt a 26 vádlottat, akiknek ügyében – a fellebbezések után – június 4-én hozott jogerős ítéletet a Szegedi Ítélőtábla.

 

Az ítélet szerint a T. G. és társai ellen indított büntetőügyben az I. rendű vádlott békéscsabai cége a felvásárlási jegy nélkül vett gabonát adóbevallásában fiktív felvásárlási jegyekkel fedte le. Ezek felhasználásával a társaság jogosulatlanul igényelte vissza a kompenzációs felárat, ezzel 250 millió forintot meghaladó összegben okozva kárt a költségvetésnek. A felvásárlások 2012 IV., valamint 2013. I.-II.-III. negyedévében történtek. Az I. rendű vádlott a cselekményt tettesként, míg a többi vádlott bűnsegédként követte el. A Gyulai Törvényszék valamennyi vádlottat elmarasztalta hamis magánokirat felhasználásának vétségében is.

 

Az ügyben I. fokon a legsúlyosabb büntetést az I. rendű vádlott kapta, akit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettében, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében és 2 rendbeli, bűnszervezetben elkövetett számvitel rendjének megsértése bűntettében mondtak ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság 8 év fegyházra, 8 év közügyektől eltiltásra, 1,5 millió forint pénzbüntetésre és a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól 5 évi eltiltásra ítélte.

 

A többi vádlott esetében letöltendő, illetve végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, valamint pénzbüntetést szabott ki a Gyulai Törvényszék, és van olyan vádlott is, akit megrovásban részesítettek.

 

Az I. fokú bíróság az I.-II.-III. rendű vádlottak esetében a bűncselekményt bűnszervezetben elkövetettnek minősítette.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.