2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2019. március 14., csütörtök
Nyolc megyében törtek fel garázsokat
Letartóztatásban a két bárándi férfi - Távoleső garázssorokat néztek ki az országban
Szerző: SZ. M.
A Gyulai Járási Ügyészség 2 rendbeli, kisebb értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette, 7 rendbeli szabálysértési értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége, és 27 rendbeli lopás bűntettének kísérlete miatt kezdeményezte egy 28 éves és egy 19 éves Hajdú-Bihar megyei férfi letartóztatását. Számlájukra országszerte nagyszámú garázs feltörése írható. A munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkező gyanúsítottak rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve követtek el betöréses lopásokat úgy, hogy bárándi lakóhelyükről személygépkocsival az ország különböző településeire utaztak és ott olyan garázssorokat kerestek, melyek távolabb helyezkednek el a lakóházaktól. Így a lebukás veszélye kisebb volt - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 

 

A Békés Megyei Főügyészség épülete Gyulán (Fotó: Szőke Margit)

 

A lezárt garázsokat a magukkal vitt eszközökkel törték fel, elsősorban nagyobb értékű, de könnyen mozgatható értéktárgyakat vittek el, majd rövid időn belül távoztak a helyszínekről. A gyanúsítottak az ellopott értéktárgyakat lakóhelyükre szállították, ott tárolták, majd  értékesítették. Békés megyében először 2019. március 5-éről 6-ára virradó éjszaka Füzesgyarmaton, a Mátyás utcai garázssornál garázdálkodtak. Ott 10 garázst törtek fel, autóakkumulátort, autós kompresszort, horgászfelszerelést, távcsövet és sövényvágót zsákmányoltak. Két nap múlva, március 8-án, hajnalban Békésen, a Fáy András utcai garázssornál, és Gyulán, a Bárdos utcai garázssoron törtek be. Békésen 5, míg Gyulán 22 garázst törtek fel. A garázsokból is hasonló tárgyakat loptak el, láncfűrészt, sövényvágót,
szalagcsiszolót, kerékfelnit gumival, füstölt kolbászt, szalonnát és sonkát. A garázsok egy részéből nem vittek el semmit, mert nem találtak megfelelő értéktárgyakat. A Békés megyei helyszíneken kívül a gyanúsítottak még hét megyében, számtalan helyszínen követtek el hasonló bűncselekményeket.

 


A kényszerintézkedést a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kezdeményezték, másrészt alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a még fel nem tárt tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével vagy a még ki nem hallgatott tanúk befolyásolásával a bizonyítást megnehezítenék. A bűnismétlés veszélye is fennállt. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottak letartóztatását 1 hónapra elrendelte - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.