2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2019. március 14., csütörtök
Százmilliós sikkasztás Békés megyében
Vádat emelt az ügyészség az egykori kondorosi takarékszövetkezeti vezető ellen
Szerző: SZ. M.
Békés megyében, a Békéscsabai Járási Ügyészség különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, 21 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, és 31 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 45 éves, büntetlen előéletű, kondorosi férfi ellen. A vádlott korábban, 1998 óta, helyi takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője volt, majd több, Békés megyei takarékszövetkezet 2017. végi egyesülését követően az új takarékszövetkezet egyik ügyvezető igazgatója lett. Ekkor már szenvedélybeteg, szerencsejáték-függő volt - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

A Békés Megyei Főügyészség épülete Gyulán (Fotó: Szőke Margit)

 

A férfi anyagi helyzetének megromlása miatt, 2015-ben szerencsejátékok űzésébe kezdett, melyek kezdetben nyereséget hoztak. A vádlott internetes oldalon sporteseményekre fogadott, lottózókban sportfogadásban vett részt, naponta akár több millió forint értékben, ezért a 2017 elejére kialakult játékszenvedélye miatt eladósodott. A vádlott ekkor úgy döntött, hogy a takarékszövetkezetben betöltött ügyvezetői pozíciójával visszaélve, magáncélra „előleg” címén készpénzt vesz fel a szövetkezet pénztáraiból. A pénzt fogadásokra költi és a tervezett nyereményekből stabilizálja anyagi helyzetét. A férfi azonban nem tudott olyan nyereséget produkálni, hogy ezt megvalósíthassa, ezért 2017 májusában elhatározta, hogy magánszemélyektől pénzt csal ki, ezekből fizeti vissza a takarékszövetkezeti pénztárból kivett „előlegeket”, és az összegek egy részét is nyereség reményében fogadásokra költi. A vádlott 2017. január 3-a és 2018. május 2-a között összesen 106 millió százezer forintot tulajdonított el jogtalanul a sértett pénzintézettől, míg 2017. május 17-e és 2018. április 27-a között összesen 330 millió 325 ezer 700 forintot csalt ki kölcsönkérésként magánszemélyektől a pénztárhiány pótlása és szerencsejátékok űzése érdekében.

 


A Békéscsabai Járási Ügyészség a férfi ellen különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, 21 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, és 31 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat. Az ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott azzal, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a pénzügyi tevékenység gyakorlásától, és gazdasági társaság vezetésétől, mint foglakozástól. Az ügyészség azt is indítványozta, hogy a bíróság adjon helyt a sértettek több, mint 100 millió forint értékű polgári jogi igényének, és vagyonelkobzást is rendeljen el a vádlottal szemben. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.