2019. május 24., péntek,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2019. március 12., kedd
A rendőrségnek ötös
A Békés megyei önkormányzatok kiemelkedőnek tartják munkájukat - A bűnügyi helyzet szerint a megye az országos rangsorban a 15.
Szerző: SZ. M.
Békés megye rendőrségének 2018. évi tevékenységét értékelték március 11-én, tegnap a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az állománygyűlés elöljárója Kovács István rendőr vezérőrnagy, országos gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes volt. A megye közbiztonsági, bűnügyi helyzetét, a rendőrség feladatrendszerét jellemző főbb adatokat dr. Polyák Zsolt rrendőr dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője ismertette.

Állománygyűlés a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon
  

A regisztrált bűncselekmények száma 2018-ban az előző évihez képest 14 százalékkal emelkedett. Oka egy csalássorozat, amelyben közel 1400 felderített bűncselekmény volt. A nyomozások eredményességi mutatói javultak, a bűnügyi fertőzöttség helyzete is országosan kedvezőnek mondható Békés megyében. Százezer lakosra 2018-ban 1479 bűncselekmény jutott, ezzel országosan Békés a megyék rangsorában a 15. A települési önkormányzatok és a megyei önkormányzat közgyűlése a rendőrségi beszámolókat elfogadták. Az önkormányzatok körében évente végzett felmérés eredménye szerint a települési önkormányzatok a rendőri tevékenységet az ötös skálán a települések átlagában 4, 49-re, a rendőrséggel kapcsolattartást 4, 86-ra értékelték.

 

Bűnügyi területen a rendőrség továbbra is kiemelten kezeli az életellenes, az erőszakos bűncselekményeket, a vagyon elleni bűncselekményeket, köztük a lopásokat, lakásbetöréseket, hiszen ezek befolyásolják leginkább az emberek biztonságérzetét, életminőségét. A felderítés és a megelőzés terén nagy hangsúlyt fektetnek a kábítószerek, új pszichoaktív anyagok jogsértéseire. A rendészeti és a bűnügyi szakterület szorosan együttműködik a szintén kiemelten kezelt embercsempészés bűncselekmények felderítésében.

 

Rendészeti területen mindenkit közvetlenül érintő kérdés a közlekedésbiztonság. Békés megyében a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma a 2017. évi 565-ről 2018-ban 592-re emelkedett. A halálos balesetek száma ugyan az előző évi 17-ről 15-re csökkent, azonban így is 17 halálos áldozata volt a közúti szerencsétlenségeknek. Emellett kis mértékben nőtt a súlyos és a könnyű sérüléssel járó balesetek száma. Az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek száma 18,7 százalékkal, 75-ről 61-re csökkent. A rendőrség továbbra is nagy gondot fordít a magukra és másokra is veszélyes szabálytalankodók forgalomból kiszűrésére, a balesetek megelőzését célzó közúti ellenőrzésekre, a baleset-megelőzési programok szervezésére.

 

Az értekezleten a rendőrséggel együttműködő intézmények, szervezetek vezetői is részt vettek. Közülük többen elismerően szóltak a megye rendőreinek munkájáról, támogatásukról biztosították a minőségi munkavégzésre törekvő, a Békés megyében élők biztonságérzetének erősítése érdekében szolgálatot teljesítő rendőröket, a rendvédelmi igazgatásban dolgozókat.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.