2019. július 20., szombat,  Illés
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2019. február 09., szombat
Milliók magyar prostituáltakból
Egy orosházi nőt és angol házastársát ítélték el az Egyesült Királyságban
Szerző: SZ. M.
A Békés Megyei Főügyészség közreműködésével létrehozott közös nyomozócsoport sikereként, prostituáltakkal összefüggésbe hozható emberkereskedelem és más bűncselekmények miatt egy orosházi nőt és angol házastársát az Egyesült Királyságban a minap összesen több, mint tíz év szabadságvesztésre ítéltek. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és az angol Metropolitan Police emberkereskedelemre és az ahhoz kapcsolódó büntető ügyekre szakosodott egységeinek együttműködésével 2018. február 7-én közös nyomozócsoport alakult a kiemelt súlyú büntetőügy felderítésére. Vezetését magyar részről a Békés Megyei Főügyészségen látták el.

 A Békés Megyei Főügyészség épülete Gyulán (Forrás: Behir)A közös nyomozócsoport (angol rövidítése JIT) az Európai Unió tagállamai közötti bűnügyi együttműködés egyik formája, amely az Eurojust pénzügyi és adminisztratív támogatását élvezi. Előnye, hogy a két vagy több országot is érintő, kiemelt súlyú büntető ügyek nyomozása során a résztvevő tagállamok hatóságai közvetlenül, gyorsan és hatékonyan tudják beszerezni és átadni a bizonyítékokat egymásnak. Nincs szükség a jogsegélyekre jellemző formális megkeresésekre és hosszadalmas ügyintézésre. A közös nyomozócsoport hatékonyságának jó példája ez a büntető ügy is, hiszen a megalakulásától számított majdnem pontosan egy évvel később, február 6-án a londoni Isleworth Koronabíróságon emberkereskedelem, üzletszerűen elkövetett szexuális kizsákmányolás és pénzmosás miatt a 32 éves orosházi nőt 6 és fél év, míg 34 éves angol házastársát 4 év szabadságvesztés büntetésre ítélték.

 


Az ítélet szerint a terheltek London frekventált részén lakást béreltek 2014 áprilisától, ahol két ügynökséget is működtettek, szexuális szolgáltatást kínáltak. A vádlottak Magyarországról toboroztak kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket prostitúciós tevékenységre, szervezték az Egyesült Királyságba utazásukat és fizették ki költségeit. A férfi és a nő ezért elvárták, hogy az ügy áldozatai éjjel és nappal prostituáltként dolgozzanak, az ebből származó bevételeik felét adják át nekik.

 


Az eljárás során a nyomozók megállapították, hogy a terheltek számláján 2017 februárjáig mai árfolyamon számolva több, mint 180 millió forint jóváírás volt angol fontban, míg további 40 millió forintnyi angol font folyt keresztül egy szintén hozzájuk köthető számlán. A terhelteknél 2018. június 27-én tartott házkutatás során közel 8 millió forintnak megfelelő angol fontot foglaltak le a nyomozók - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.