2019. július 20., szombat,  Illés
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2019. február 09., szombat
Visszatértek a tetthelyre
Két román férfi fosztogatta a gyulai házat - Álnéven aratott közösségi oldalon a tiszanánai internetes csaló - Parkolóban felejtett bőröndöt pakolt autójába a békési férfi
Szerző: SZ. M.
Békés megyében, Békéscsabán, a Peter Jilemniczky és a Kórház utca kereszteződésében, február 6-án, 7.15 óra körül személygépkocsi elütött egy kerékpárost. A kerékpáros nő nyolc napon túl gyógyuló csonttörést szenvedett. Gyomaendrődön, a Fő úttal párhuzamos kerékpárúton, február 5-én, 15 óra körül elektromos kerékpáros nő meg akart előzni egy biciklist. A nő nem tartott kellő oldaltávolságot és nekiütközött a lassabban haladó kerékpárosnak. Az elektromos kerékpáros nő elesett és súlyosan megsérült.

Kétszer is láncfűrészeket loptak a gyulai házból

 

Ittas járművezetés gyanúja miatt intézkedtek a rendőrök február 7-én, 21.30 óra körül Vésztőn, a Metykó Gyula utcában. A személygépkocsi vezetőjénél az alkoholszonda pozitív értéket jelzett, a férfit a rendőrök előállították a Szeghalmi Rendőrkapitányságra. További két légalkoholmérés is megerősítette az ittasság gyanúját, a rendőrök elvették a férfi vezetői engedélyét és büntetőfeljelentést tettek ellene.

 

A Szeghalmi Rendőrkapitányság február 7-én őrizetbe vette a vésztői, 41 éves L. Istvánt, aki a gyanú szerint lakásán új pszichoaktív anyagokkal kereskedett, a nyomozás adatai szerint többeknek adott el tiltott szereket. A nyomozók a házkutatáskor növényi őrleményt, narancssárga színű kristályt és az adagolásukhoz használt mérleget foglaltak le. A rendőrkapitányság a férfi ellen új pszichoaktív anyaggal visszaélés gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A rendőrség a lefoglalt tiltott szerek hatóanyagtartalmát szakértővel vizsgáltatja meg.  

 

Mobiltelefont akart vásárolni az interneten egy békési nő, közösségi oldalon talált is számára megfelelő készüléket. A nő néhány üzenetváltás után megegyezett az eladóval, és utalta a megbeszélt vételárat. A telefont hetekkel később sem kapta meg a nő, így bejelentette a rendőrségen. A nyomozás során kiderült, hogy a férfi a közösségi oldalon álnéven regisztrált, 2018 augusztusában és szeptemberében több vevőt is hasonló módon károsított meg. Volt, akinek mobiltelefont kínált eladásra a férfi, de az egyik internetező kedvező árú laptop megvásárlásának reményében utalt át több tízezer forintot neki. A Békési Rendőrkapitányság nyomozói a 22 éves tiszanánai B. Zsoltot február 6-án üzletszerűen elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

 

Békéscsabán, a vasútállomás melletti parkolóban felejtette utazótáskáját egy nő január 25-én délután. A nő bejelentette a rendőrségen, a rendőrök megnézték a parkoló közelében működő térfigyelő kamerák felvételeit. Ezeken látták, hogy egy férfi autójába teszi az utazótáskát, majd elhajt. A nyomozók azonosították az 51 éves békési férfit, akinél február 6-án házkutatást tartottak. Az ellopott bőröndöt a benne lévő minden holmival együtt megtalálták és visszaadtak a tulajdonosának. A Békéscsabai Rendőrkapitányság a férfi ellen lopás megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

 

Nem tudott bejutni a szomszédja egy idős nőhöz február 6-án reggel, Gyulán. A 74 éves asszony a rendőröknek sem nyitott ajtót, ezért a tűzoltók segítségét kérték. Miután bementek a lakásba, kiderült, hogy az idős nő rosszul volt, a mentők kórházba vitték. A rendőrök értesítették hozzátartozóját és vigyáztak a nyitott lakásra, amíg a férfi oda nem ért.

 

A battonyai közúti határátkelőhelyen, február 6-án, 22.45 óra körül egy bolgár állampolgárságú férfi belépésre jelentkezett bolgár honosságú személygépkocsival. Az ellenőrző rendőrök megállapították, hogy az autó műszaki érvényességét igazoló adatlap hamis. A 22 éves férfit előállították a Battonyai Határrendészeti Kirendeltségre, ahol a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság nyomozói közokirat-hamisítás gyanúja miatt hallgatták ki.

 

A Békéscsabai Rendőrkapitányság február 5-én szabálysértési őrizetbe vett egy békéscsabai férfit, mert kisteherautót vezetett annak ellenére, hogy a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság 2019. február 28-áig eltiltotta a járművezetéstől. A rendőrök Békéscsabán, az Andrássy út és a Jókai utca kereszteződésénél igazoltatták. A rendőrkapitányság munkatársai a férfit három napon belül bíróság elé állíthatják.

 

Fúrógépet loptak el egy ház melléképületéből február elsejéről másodikára virradó éjjel Mezőberényben. A rendőrőrs rendőrei február 6-án elfogták a férfit, aki a gyanú szerint a bűncselekményt elkövette. A 25 éves mezőberényi L. József szórakozni volt és útban hazafelé ment be a ház udvarára. A melléképületből két flakon olajat és egy szerszámos táskát vitt el, amiben egy fúró volt, majd a szomszéd házhoz tartozó kamrában is járt, de onnan nem lopott el semmit. A férfi tavaly decemberben két lopást is elkövetett, egy ház garázsából láncfűrészt, egy másik ház udvaráról kerékpárt vitt el. A Békési Rendőrkapitányság a 25 éves férfi ellen lopás megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.

 

Betörtek egy ház garázsába február 3-án, 4.15 óra körül Gyulán. A házban lakó férfi felébredt a zajra, kiment, de az udvaron és az utcán sem látott senkit. A garázs ajtajáról hiányzott a lakat, és az udvaron működő biztonsági kamera lencséje is be volt törve. A férfi hívta a rendőrséget, a Gyulai Rendőrkapitányság két körzeti megbízottja a tulajdonossal visszanézte a kamera felvételét, amelyen rajta volt az a férfi, aki megrongálta, megpróbálta leverni a helyéről a kamerát. Közben kiderült, hogy a garázsból hiányzik két láncfűrész. A rendőrök a bűncselekményt megelőző órákban Gyula köztereit ellenőrizték, és a bűnmegelőzési célú, a bűncselekmények felderítését segítő járőrözés során igazoltattak három román állampolgárt is. Amikor megnézték a betörés helyszínén készült felvételt, úgy látták, hogy a felvételen lévő férfi az egyik igazoltatott román állampolgár lehet. Az információt megosztották a rendőrkapitányság nyomozóival, és a gyulai határrendészekkel is. A férfi ugyan időközben elhagyta az országot, de a gyors egyeztetés és adatgyűjtés eredményeként február 7-én, amikor ismét Magyarországra jött, a rendőrök elfogták. A gyanú szerint I. Laviniu nem egyedül követte el a bűncselekményt, társa P. Danut volt. A rendőrök őt is elfogták, az utóbbi férfi végül önként átadta a rendőröknek a ház garázsából ellopott két láncfűrészt. A benzinmotoros gépeket a rendőrök lefoglalták és visszaadták a tulajdonosnak. Ugyanennek a háznak a garázsába 2017 szeptemberében is betörtek. A most elfogott I. Laviniu elismerte, hogy akkor is ő lopott onnan, szintén láncfűrészeket. A Gyulai Rendőrkapitányság mindkét román állampolgárt lopás bűntettel gyanúsítja.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.