2019. március 23., szombat,  Emőke
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2018. június 06., szerda
Mosószeres csaló
Budapesti férfi vert át sorozatosan Békés megyeieket
Szerző: SZ. M.
Békés megyében a Battonyai Járási Ügyészség összesen 1257 rendbeli csalás és annak 117 rendbeli kísérlete miatt emelt vádat egy 40 éves budapesti férfi ellen, aki hamis mosószerekkel károsított meg országszerte több, mint ezer sértettet. A vádlott 2014 nyarától vegyiáru-nagykereskedelemmel foglalkozó cégektől egyliteres „kiszerelésű”, gyenge minőségű folyékony mosószert szerzett be darabonként egy euró áron, ezek kiskereskedelmi értéke 400 forint volt. A férfi nagymennyiségű, az általa megadott ábrával és felirattal öntapadós matricát csináltatott, majd azokat a mosószert tartalmazó flakonokon – az eredeti megjelöléseket eltávolítva – elhelyezte, azt a látszatot keltette, hogy a valósnál jobb minőségű tisztítószert tartalmaznak.

Ennél még a hagyományos mosópor is ügyesebb húzás volt... (Képünk illusztráció! Forrás: HiperCom Hungary Blog - WordPress.com)

A vádlott – a nyilvános adatbázisból való kigyűjtés után – elsősorban kistelepüléseken élő személyek nevét, címét és telefonszámát tartalmazó listákat készített, ezeket átadta olyan személyeknek, akiket azzal bízott meg, hogy a listán lévőkkel a kapcsolatot telefonon vegyék fel, és az elkészített termékeket a vevők bizalmának elnyerését szolgáló, valótlan közlésekkel, jellemzően 2 ezer 990 forint literenkénti áron értékesítsék. A telefonálók a sértetteket – a vádlottól kapott instrukciók szerint – tévedésbe ejtették, egyrészt magukat Magyarországon is piacvezető, mosószereket gyártó multicégek alkalmazottainak adták ki, másrészt azt állították, hogy a sértett azért nyerte a terméket, mert nyugdíjas, vagy mert a vezetékes telefonszámát kisorsolták. A termék ingyen van, csak a szállításért kell fizetni – ezt a valótlan tájékoztatást adtak a mosószer eredetére, hatásfokára nézve is.

 

A telefonálók tájékoztatták a vádlottat a megrendelésekről, aki magát esetenként futárszolgálat képviselőjének kiadva megjelent a sértetteknél az átragasztott címkéjű folyékony mosószerrel, átadta nekik és átvette az ellenértékeként meghatározott, 2-3 ezer forint közötti összegeket. A vádlott esetenként a tulajdonában lévő számlatömbből még elismervényt is adott. Amennyiben a sértett a mosószer átvételét megtagadta, a vádlott közölte, hogy feljelentéssel él és a sértett nyugdíjából letiltják az összeget. A sértettek önként, vagy a vádlott előbbi kijelentéseire, esetenként agresszív fellépésére a terméket átvették, és a kért összeget kifizették.

 

A Battonyai Járási Ügyészség a férfit 1185 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével, 85 rendbeli kísérletével, 72 rendbeli, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével és annak 32 rendbeli kísérletével vádolja. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta és azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, 3 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, kötelezze a nyomozás során keletkezett 400 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Battonyai Járásbíróság előtt folytatódik.

 

 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.