2019. március 23., szombat,  Emőke
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2018. június 01., péntek
Százmilliós csalássorozat
Tizenhat gyanúsított ellen javasol vádemelést a rendőrség
Szerző: SZ. M.
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság egy szegedi férfi és társai ellen javasol vádemelést. A férfi és társai cégektől, vállalkozásoktól csaltak ki nagyobb összegeket úgy, hogy megkeresték a képviselőiket és a piaci árnál jóval olcsóbban különböző eszközöket kínáltak nekik. A csalássorozat gyanúsítottjai a 33 éves csanádpalotai, de elfogáskor Szegeden élő B. László és társai, akik 2016-ban és 2017-ben országszerte csaltak ki pénzt cégektől, vállalkozóktól. A társaság ismert, nagy cégek képviselőjeként mutatkozott be, selejtezésre, akcióra hivatkozva ládákat, raklapokat, fémlemezeket, üzemanyagot, műtrágyát ajánlottak attól függően, hogy a megkeresett gazdasági társaság, vállalkozás mivel foglalkozik. Akik elfogadták ajánlatukat, azokkal több millió forintot utaltattak át. A felkínált és eladott tárgyakkal nem rendelkeztek, így a fizetés után nem szállították le a megvásárolt árut.

Képünk illusztráció! (Forrás: VadászFórum)Volt olyan áruházlánc, amelynek egy nekik szállító gyár nevében közel tíz millió forintos számlát állítottak ki arra hivatkozva, hogy tartozásuk van. Több cégnek olyan e-mailt küldtek, amelyben azt állították, hogy a velük üzleti kapcsolatban álló másik cégnek megváltozott a számlaszáma, másik bankszámlaszámot jelöltek meg, hogy rendeléseik ellenértékét arra utalják.

 

A nyomozásnak a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő B. Lászlóval együtt 16 gyanúsítottja van. Vannak közöttük, akik a cégekkel, vállalkozásokkal tartották a kapcsolatot. A többiektől azt kérték, hogy nyissanak bankszámlát a nevükre, az arra érkező pénzt vegyék fel és adják át a csalássorozat irányítóinak. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei 2017. június 28-án, éppen ilyen pénzfelvétel után, Szegeden fogtak el több gyanúsítottat, köztük B. Lászlót. Ezután, 2017. december 5-én fogtak el egy férfit, aki a gyanú szerint szintén részt vett a bűncselekmények elkövetésében.

 

A szegedi B. László és társai összességében több mint száz millió forintot csaltak ki a velük üzletet kötőktől. A rendőrség felderítő tevékenységének, a bankok rendőrséggel való együttműködésének köszönhetően mintegy 40 millió forint kár megtérült, a sértettek egy része visszakapta a pénzét. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a nyomozást május 24-én lezárta, a büntetőeljárás iratait a gyanúsítottak ellen vádemelési javaslattal továbbítja a Szeghalmi Járási Ügyészségre.

 

 

 

Bűnmegelőzési tanácsok. A nyomozás során lefoglalt átutalásos számlák számlázó programmal készített, azoknak a cégeknek a logóival ellátott számlák, amelyek nevében a csalók bemutatkoztak. Az ilyen és hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség tanácsolja, hogy mielőtt fizetnek, ellenőrizzék le a számlán lévő adatokat. Az interneten az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatának www.e-cegjegyzek.hu címen elérhető adatbázisa hiteles adatokat, információkat szolgáltat. Így kiderülhet, hogy a számlaszám nem is ahhoz a céghez tartozik, amelyiknek a neve, logója a számlán szerepel.A számlán feltüntetett elérhetőségek ellenőrzése is elegendő lehet ahhoz, hogy eldöntsék, csalókkal van-e dolguk. Az említett esetekben olyan telefonszámok voltak a számlákon, amelyeknek a körzetszáma igazodott a cég székhelyéhez, de a telefonszám más volt, mint amin az adott gazdasági társaságot el lehet érni. A számlán feltüntetett számon nem a cég valódi képviselői, hanem a magukat képviselőnek kiadó csalók fogadták a hívást. Tanácsos tehát más forrás, internetes tudakozó vagy a cég internetes honlapja segítségével ellenőrizni a számlán megadott elérhetőséget. Ha korábban is volt kapcsolat az adott céggel, a korábban használt elérhetőségen fel kell hívni a kapcsolattartót. A B. László és társai által megkeresettek között is többen voltak, akik megállapodtak az adás-vételben, de végül nem fizettek, mert gyanússá vált számukra az ügylet – tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.