2018. szeptember 20., csütörtök,  Friderika
 
 
 
 

Közéleti tények

[Közéleti tények]
2017. október 10., kedd
Káosz a szövetkezetnél
Jogerős ítélet az Orosházi Lakásszövetkezet volt elnöke ellen
Szerző: SZ. M.
A Gyulai Törvényszék október 9-én, nyilvános ülésén helybenhagyta az Orosházi Lakásszövetkezet volt elnöke ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés bűntette miatt a Gyulai Járásbíróságon indult büntetőügyben, 2016. december 14-én hozott elsőfokú ítéletet. A másodfokú bíróság határozata folytán jogerőre emelkedett elsőfokú ítéletben a bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében és a számvitel rendje megsértésének bűntettében. Ezért őt – halmazati büntetésül – 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. A bíróság kötelezte a vádlottat, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követően fizessen meg az Orosházi Lakásszövetkezetnek 10 millió 518 ezer 810 forintot, és kötelezte az eljárás során felmerült több mint kétmillió forintos bűnügyi költség megfizetésére is – tájékoztatott a Gyulai Törvényszék.

Néhény lakásszövetkezeti kezelésben lévő ház a rengeteg orosháziból

 

Az ítéleti tényállást a bíróság a módosított vádiratban foglaltakkal egyezően állapította meg. A vádlott 1992 júniusától 2011. szeptember 28-ig az Orosházi Lakásszövetkezet (sértett) igazgatóságának elnöke, és e minőségében vagyonkezelői joggal felruházott képviselője volt. A vádlott 2007 januárja és 2011 júliusa között – egyéni vállalkozóként, számviteli és adótanácsadóként feltüntetve saját magát – minden hónapban számlát állított ki a lakásszövetkezetnek számviteli szolgáltatás címén. Annak ellenére, hogy a vádlott a számlákon szereplő számviteli szolgáltatást ténylegesen nem végezte el, a számlák alapján összesen 4 millió 665 ezer forintot vett fel a lakásszövetkezet pénztárából. A vádlott a kifizetéseket olyan, 2001-ben megkötött megbízási szerződésre alapította, mely a nyomozás során nem került elő.

 

A lakásszövetkezet 2000 februárjában összesen 16 munkavállalójára kötött életbiztosítási szerződést. A biztosítási díjat a lakásszövetkezet fizette, ezért az életbiztosítás visszavásárlása esetén a visszavásárlási összeg is a lakásszövetkezetet illette meg. A vádlott a lakásszövetkezet képviselőjeként 2010 márciusában aláírta a visszavásárlási okiratokat. Ennek alapján a biztosító 5 millió 853 ezer 810 forint visszavásárlási összeget utalt át a lakásszövetkezet bankszámlájára. Annak ellenére, hogy a lakásszövetkezet anyagi helyzete ebben az időszakban már válságos volt – és ilyen tartalmú döntést sem az igazgatóság, sem a küldöttgyűlés nem hozott –, a vádlott a visszavásárlási összegeknek a lakásszövetkezet munkavállalói részére való kifizetéséről rendelkezett, „nem rendszeres bérjövedelem” címén. A vádlott e magatartásával a lakásszövetkezet sértettnek összesen 10 millió 518 ezer 810 forint összegű vagyoni hátrányt okozott.

 

A vádlott 2007 januárja és 2011 júliusa között a lakásszövetkezet vezetőjeként megszegte a számviteli törvényben meghatározott kötelezettségeit is. A lakásszövetkezet iratai áttekinthetetlenek, rendezetlenek voltak, a könyvelési adatok nem voltak megfelelően alátámasztva, a tárgyi eszközök sorsa – éves záróleltár hiányában – nem volt nyomon követhető. A lakásszövetkezet a 2010-re elfogadott beszámolóval sem rendelkezett, és könyvelése nem felelt meg a kettős könyvelés szabályainak. Számviteli politika és megfelelő szabályzatok hiányában a lakásszövetkezetnél ellenőrizhetetlen módon utalványoztak és ellenőrizhetetlen volt a pénzkezelés. A vádlott mulasztásai következtében – a számvitel kaotikus állapota és a bizonylatok rendezetlensége folytán – a lakásszövetkezet vagyoni helyzetének áttekintése lehetetlenné vált.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.