Közéleti tények
A Gyulahús Kft. Hagyományos Gyulai Sonkája bükkfán füstölt, sóban érlelt, szárításos eljárással készített, hagyományosan füstölt, darabolt sertés comb. Úgy készítik, ahogy az elődök. A konyhasón kívül nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, glutén- és laktózmentes.
Az 1920-as évekből fennmaradt recept részletesen ír a sonkakészítés technológiájáról, műveleteiről. A Gyulahús Kft. üzeme a mai napig alkalmas a hagyományos eljárással készült termékek előállítására. A levegő páratartalma - köszönhetően a Körösök közelségének -, nagy szerepet játszik a sonkakészítésben, az íz és állomány kialakításában. A Hagyományos Gyulai Sonkát sózása után, kőfüstölőkben, hideg eljárással, legalább 4 napon át füstölik. Az érlelés során tovább fokozzák a sonkák élvezeti értékét, mivel 8-10 nap elteltével, a hús állománya kötött, íze kellemesen füst- és pácérett ízű lesz, illatát enyhe füst jellemzi. A sonka fogyasztható nyersen, szeletekre vágva szendvicsekben, hidegtálakra helyezve, saláták, tészták és még sokféle étel alapanyagaként.
A Gyulahús kft. Érték és Minőség Nagydíj pályázati elismerései 2018-tól: Grillkolbász család 2018, Sültpaprikás Májas 2019, Gyulai Adalékmentes Szárazkolbász 2020, Gyulai Medvehagymás sertésmájas 2021, Gyulai Sertés Minimájas 2022, Gyulai Hagyományos Sonka 2023. (Forrás: Gyulahús Kft.)
Kép1: Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy ellenőrzött, tanúsított minőséget jelent, megtestesíti, kifejezi Magyarország tiszteletét és elkötelezettségét a valódi értékek iránt. A képen a Hagyományos Gyulai Sonka. Kép forrása: Gyulahús Kft.
Kép2: Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője (a képen balról) az Országház főrendiházi üléstermében vehette át az elismerést Farkas Sándortól, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárától, miniszterhelyettesétől. Kép forrása: Gyulahús Kft.
![]() | ![]() |
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.