2022. június 28., kedd,  Levente és Irén
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2022. május 24., kedd
Úton Erzsébet királynéval
A kiállítás május 25-én, szerdán, holnap, 14 órakor nyílik a nagyközönség előtt és 2023. május 28-ig várja a látogatókat, Gyulán
Szerző: Vitalap.hu
Május 25-én, holnap nyílik és 2023. május 28-ig, egy évig várja a látogatókat a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont új időszaki tárlata. A kiállítóhely a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen arra vállalkozott, hogy vendégeit Erzsébet királynéval, a mai napig rendkívül népszerű Sisivel vigye el utazásra. A kiállítás május 25-én (szerdán) 14 órakor nyílik a nagyközönség előtt.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont épületében, holnap, 14 órakor nyílik az Erzsébet királynéról szóló kiállítás. Forrás: Wikipédia

 

Napra pontosan, 165 évvel azután, hogy az épületben vendégeskedett, ismét  ,,megérkezik” a gyulai kastélyba Erzsébet királyné. A napjainkban is különleges kultuszú Sisi férjével, Ferenc József császárral együtt érkezett 1857. május 25-én Békés megyébe, s töltötte az estét, majd az éjszakát az akkor Wenckheim tulajdonban lévő gyulai kastélyban. A különleges évforduló miatt is időszerű a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont közös munkájában megvalósuló új kiállítás, amely az egykori látogatás napján nyílik a gyulai látogatóközpontban.

 

Az Úton Erzsébet királynéval című kiállítás azt a térben, időben és személyiségében zajló, végtelennek tűnő utazást igyekszik felidézni, amely az uralkodónő életét jellemezte. Az egy éven át látható tárlatot a két kastély közösen álmodta meg. A gyulai kastély időszaki kiállítóterének négy helyiségében, mintegy hatvan műtárgy és ábrázolás mesél a királynéról, s egy tucat interaktív installáció hozza közelebb személyiségét a látogatóhoz.

 

 

 A Sisi-kiállítás plakátja. Forrás: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

 A gyulai kastély állandó kiállításában megszokott módon, interaktív, izgalmas, a hétköznapok apró szokásaira koncentráló eszközök segítik majd a tárlat megtekintőit, hogy Erzsébetről szóló tudásukat olyan ismeretekkel bővítsék, amelyek valóban az önálló image-et építő divatikont, az életét folyamatosan keserítő protokollt kerülő, a sportot és aktív életmódot életelemének tekintő nőt láthassák.

 

A jövő május végéig megtekinthető tárlat idejére a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. Négy az egyben csomagja a kastély állandó kiállítását, a kastély kilátóját, a várat és az Erkel-emlékházat tartalmazza. Az időszaki kiállítás nem szerepel a csomagban, az csak külön vásárolható meg (a teljes árú jegy 1900 forintba kerül, a diák- és nyugdíjas 1200-ba). Nem árusítják majd a Gyulakult és Visitgyula csomagokat sem.

 

Naponta öt alkalommal indul tárlatvezetés a Sisiről szóló kiállításban, 11, 12, 15 és 16 órától. A gyulai Almásy-kastély időszaki kiállítótereinek kis mérete miatt, tárlatvezetésen csak legfeljebb húszan vehetnek részt, előzetes regisztrációt követően, ennek díja 500 Ft/fő, amelyet a belépőn felül kell megvásárolniuk azoknak, akik ezzel a szolgáltatással kívánják felfedezni a tárlatot. A regisztrációs felület a kastély weboldalán érhető el.

 

A kiállításhoz több kísérő rendezvény is kapcsolódik majd – ilyen lesz például a Nemzeti Lovas Színház június 5-én (pünkösdvasárnap), 19 órakor, a Várkertben látható műsora is. A produkción – amelyről hamarosan további részleteket is közlünk – a részvétel díjtalan.

 

 

(Forrás: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont)

 

Kép1: A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont épületében, holnap, 14 órakor nyílik az Erzsébet királynéról szóló kiállítás. Forrás: Wikipédia

 

Kép2: A Sisi-kiállítás plakátja. Forrás: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.