2022. május 24., kedd,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2022. május 11., szerda
Nem fizette meg a zab árát
Az öcsödi libatenyésztő ígérte, mérlegelés után adja a vételárat – A békési autós a tilos jelzés ellenére, Eleknél, vonatnak ütközött – Ügyészségi vádemelések
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, közlekedés biztonsága ellen, gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 48 éves, büntetlen előéletű, békési férfi ellen, aki figyelmetlenségéből, autójával, vonattal ütközött – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

Az öcsödi libatenyésztő nem tudott fizetni, a termelőt hitegette, megadja a zab árát. A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

A férfi január 2-án, délelőtt, személygépkocsijával közlekedett a 4444-es számú úton, Elek felől Lőkösháza irányába. Haladása közben, Elek lakott területén kívül, a vasút - közút szintbeli kereszteződésénél, a vasúti átjáróba a fénysorompó tilos (piros) jelzése ellenére, a leengedett félsorompó kikerülésével behaladt. A férfi a Bukarest – Budapest között közlekedő, mozdonyból és a hozzá kapcsolt 5 vasúti személykocsiból álló Intercity vonatnak ütközött. Az ütközés következtében a férfi 8 napon túl gyógyuló, súlyos- életveszélyes sérülést szenvedett. A vonaton tartózkodó 40 személy közül nem sérült meg senki. A balesetben mindkét jármű megrongálódott. A férfi megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, mely szerint vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha a fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó piros jelzést ad. A férfi a vasúti közlekedés biztonságát gondatlanul veszélyeztette.

 

A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésében pénzbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől, kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 190 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

 

Nagyobb kárt okozó, csalás bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta egy 55 éves, büntetlen előéletű, Jász-Nagykun-Szolnok megyei, öcsödi férfival szemben. A járási ügyészség indítványa szerint a sértettnek okozott kárt is meg kell térítenie.

 

A férfi a vádbeli időben, őstermelőként, libatenyésztéssel foglalkozott. E tevékenysége miatt a sértettet régebb óta ismerte, mivel korábban többször vásárolt tőle terményt. A férfi a termény mérlegelését követően, a mérlegjegyen szereplő súly alapján, nyomban készpénzben kifizette a vételárat a sértettnek. A férfi 2019. július 5-én, Békésszentandráson, szárító üzemben, szóban megállapodott a sértettel, hogy megvásárolja a sértettől a megtermelt, összes őszi zabot oly módon, hogy a terményt – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – a mérlegelést követően, a mérlegelési jegyen szereplő súly alapján fizeti ki.

 

A férfi azonban a megállapodás megkötésekor tévedésbe ejtette a sértettet, mivel anyagi helyzete miatt nem volt reális lehetősége arra, hogy a termény vételárát megfizesse és nem is állt szándékában. A sértett 2019. július 10-én, telefonon tájékoztatta a férfit, hogy a takarmány betakarítását megkezdték, aznap lesz a szállítás is. A férfi azt közölte valótlanul a sértettel, hogy sürgősen Budapestre kellett utaznia, azonban biztosította őt arról, hogy aznap este átmegy Békésszentandrásra és rendezi a termény vételárát. A sértett utasításai alapján, aznap 190 mázsa őszi zabot szállítottak a férfi öcsödi tanyájára, ahol a fia átvette és a 3 mérlegelési jegyet aláírta. Ezután azonban a férfi aznap este nem ment el a sértetthez kifizetni a zab vételárát és ezt utóbb, más módon sem tette meg. Másnap délelőtt a sértett telefonon felhívta, de a férfi hamis módon azzal odázta el a fizetést, hogy a libái fertőzést kaptak és állatgyógyszerre kellett kifizetnie 900 ezer forintot. Ugyanakkor azt ígérte, hogy napokon belül megkapja a libatollak árát, amiből ki tudja majd fizetni a zab árát. Ezután, a sértett több alkalommal kereste a férfit, aki különféle hamis indokokkal – például azzal, hogy Budapesten van, kórházban van, ügyet intéz – azzal hitegette, hogy a későbbiekben fizeti meg a vételárat, majd elérhetetlenné vált a sértett számára. A terhelt jogtalan haszonszerzési céllal tévedésbe ejtette, majd tévedésben tartotta a sértettet és 870 ezer forint kárt okozott neki, amely nem térült meg.

 

Kép: Az öcsödi libatenyésztő nem tudott fizetni, a termelőt hitegette, megadja a zab árát. A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.