2022. május 24., kedd,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2022. január 25., kedd
Tizenharmadik napja távol
Szathmáry Nikire emlékezünk – 13. rész: Különleges csoportok segítenek Nikolett családjának a keresésben – Visszatekintés 1998. január 25-re
Szerző: Szőke Margit
Szürkeség, hideg ereszkedett tegnap Gyulára. Még javában sötét volt, amikor Szathmáry Nikolett nagyapja a Budapest körúti ház előtt, termoszából kávét öntött nekünk — Másképp nem lehetne ennyit ébren lenni — mondta. Nikolettet szüntelen keresi. Ma van a 13. napja, hogy a kislány eltűnt január 14-én.

A csapat kutyákkal kutatta Nikolett nyomát, Gyulán. A kép illusztráció. Forrás: Police.hu

 

A Szathmáry-lakásban, szolnoki kutyás csapat megérkezését várták. A hajnali órán a várostérképet fürkészték. A család egyik barátja aranygyűrűt „vallatott”. A gyűrűt „megismertette” Nikolett fényképével és hagyta, hogy a felfüggesztett gyűrű vezesse a kezét a térkép fölött. A minden lehetőség egyik kísérlete volt ez. Megérkeztek a várt kutyások, a Magyar Katasztrófakutyás Egyesületbe tartozó Szolnok megyei Vöröskereszt mentőkutyás csapata és a jászberényi önálló csoport. Hat kutyával érkeztek, melyeket terepkutatásra, romkeresésre, emberkeresésre képeztek. Közöttük van két ENSZ-vizsgás állat is — tudtuk meg László Istvántól, a szolnokiak vezetőjétől. A két csoport egymást segítve dolgozik, így kellene működni szerte az országban, hiszen a mentőkutyások együtt nagyobb területet kutathatnának át — mondták egybehangzóan.

 

Gyulára, Alt Sándor, a Váraljai Kutyakiképző Iskola helyi agility csoportjának vezetője hívta őket, Nikolett édesapjának kérésére. Sok idő telt el, szagkövetésre már nincs sok esély, de ember jelzésére igen, az adott helyen.


A kutyások a családtól kapott információk alapján állították össze keresési tervüket. Nejlon zsacskóba tettek Nikolett holmijából, megkapták a cipőjét és a csapat a család tagjaival, az ismerősökkel elindult. A Budapest körúti ABC-től vissza a lakásig, majd a németvárosi temetőhöz indultunk. Ahol Nikolett járhatott, az itt-ott hallott információk szerint állt össze az útvonal. Megannyi feltételezés.

 

A kutatócsoport a gyulai, németvárosi temetőt is bejárta a keresőkutyákkal. A temető a Törökzugi lakótelep szomszédságában van. A kép illusztráció. Forrás: Mapio.net

 

Az apától ellenségei felől érdeklődtek — Nem tudok róla, nem tudok rájönni... Nem fenyegettek, váltságdíjat sem kért senki — válaszolta. A temető bejáratánál szaganyagot kaptak a kutyák. Megnéztük a sírokat, megkerültük a temetőt — Nikolett itteni nyomára nem vezetett a keresés. Alt Sándor közben elmondta, a kutyás csapat csak a benzinköltséget fogadja el. Csoportjuk összedobja a pénzt. A szolnoki Csutak Loránd kutyakiképző, aki ezúttal a csoportot irányította, nem kis büszkeséggel mondta el, hogy a szolnokiak, a jászberényiek az ország élmezőnyébe tartoznak, noha csak néhány éve alakultak. Legelső éles bevetésük egy Miskolchoz, határhoz közeli faluban volt. Egy hároméves kislány tűnt el. A történet szerencsés véget ért, a kislányt a rendőrségi házkutatás hírére előhozta a férfi, aki magával vitte. A gyermeket megetette, megitatta, csak meg akarta leckéztetni az apát.

 

Reményszálként hangzott el a történet.

 

A Magyar Speciális Mentők Egyesülete Gyorsbeavatkozó és Katasztrófafelderítő Készenléti Mentőegység egyik tagja nyíltan fogalmazott. A rendőrség nem kérte segítségüket, hát eljöttek Székesfehérvárról és Tatabányáról hívatlanul. Ők is hoztak kutyát. Esély, ha az, aki elvitte Nikolettet, házában tartja fogva. Közben már a Székely kocsma mögötti nádasban kerestünk, Hektor, Zénó és Rex vette át a munka dandárját. Elmentünk ahhoz a házhoz is, ahová a rendőrkutya még az eltűnés éjjelén vezette a nyomozókat, az édesapát. A háziak készségesen beengedték a csapatot és mindent megmutattak, amit kértünk. Mondták, kutyáiktól idegen be nem jöhetett hozzájuk. Kertjük mellett volt két nyitott raktár, nem az övék, az egyikben régi bútorokat, a másikban farönköket tárolnak valakik. A kutyák aktivitást mutattak, de személyt nem jeleztek, Nikoletthez fűződő tárgyat sem.

 

Ez a környék, nem messze a Penny Markettői, zegzugos. Sorra vettük a kukákat, romos épületet, raktárt. Egy elhagyatott háznál vezetője utasítására Zénó átlendült a kerítésen. Akik követték, megállapíthatták, ember ott rég járt, minden csupa por és pókháló...


A Készenléti Mentőegység a Gyulai Rendőrkapitányságon Fülöp Istvántól, a megyei főkapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől kért adatokat, a rendőrségi adatgyűjtés során maradhatott-e fehér folt a város területén? Fülöp István lapunknak elmondta, a szombati beszélgetésünk óta újabb adatok merültek fel, amelyeket folyamatosan ellenőriznek. Bejelentéseket is kapnak még. Együttműködnek a Készenléti Mentőegységgel — akiket azért nem hívtak, mert a városban tartózkodott a miskolci speciális csoport —, készenléti erőt biztosítanak, hogy ha rendőri intézkedés, segítség szükséges, rögtön megadhassák. Sok adatot kizártak már, így megállapították, a szakállas férfiról gyermekvallomások alapján készült fantomkép nem fed valós személyt, bár az elkövető lehet szakállas, nő is. A városban több mint 600 aknafedelet emeltek meg, átvizsgálták a szennyvízrendszert, átkutatták a telefoncsatlakozó szerelőaknákat. A rendőrség titkos nyomozást is folytat, erről annyit tudhattunk meg, hogy különleges eszközöket alkalmaznak. Az utolsó biztos információ változatlanul a Budapest körúti ABC-hez fűződik, amely előtt Nikolett elvált gyermekorvosától.


A kislányt kereső kutyás, mentős csoport tegnap tovább nyomozott, az erdős részek után a városba vezető utakat járták be.


---------------------------------------------------------------------


Aradon is keresik Nikit


Mint lapunkban is beszámoltunk róla, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az eltűnt gyulai kislány, Szathmáry Nikolett ügyében az Arad megyei rendőrséggel is felvette a kapcsolatot. Aradi sajtókörökből származó információk szerint a román rendőrök eljuttatták Békés megyei kollégáik felhívását és Nikolett fényképét a helyi médiumokhoz. Az Adevarul című román nyelvű megyei napilap és az aradi televízió szombaton, január 24-én hozta nyilvánosságra a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságról kapott anyagot. A felhívást több helyen kifüggesztették, így a tornyai (turnui) határátkelőhelyen is, ám az országos sajtó — aradi források szerint — nem közölte a gyulai kislány eltűnéséről szóló hírt. (gh) – (Ménesi György - a szerk.)

 

 

A szerzők írásai a Békés Megyei Hírlap 1998. január 26-i számában jelentek meg.

 

 

Kép1: A csapat kutyákkal kutatta Nikolett nyomát, Gyulán. A kép illusztráció. Forrás: Police.hu

 

Kép2: A kutatócsoport a gyulai, németvárosi temetőt is bejárta a keresőkutyákkal. A temető a Törökzugi lakótelep szomszédságában van. A kép illusztráció. Forrás: Mapio.net<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.