2022. május 24., kedd,  Eszter és Eliza
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2022. január 23., vasárnap
Nem a pénzért mozdult meg a város
Szathmáry Nikire emlékezünk – 10. rész: Megesett, hogy valaki a névtelenség érdekében lemondott a jutalomról – Visszatekintés 1998. január 23-ra
Szerző: Kiss. A. János
A gyulai önkormányzat Szathmáry Nikolett megtalálása reményében tett 500 ezer forintos felajánlását fél-fél millióval megtoldotta a megyei rendőr főkapitányság és a Postabank. Dr. Hajdú Antal rendőr ezredest, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóját arról kérdeztük, vajon ezek a felajánlások mennyire ösztönzik az embereket együttműködésre?

A rendőrség felhívására az emberek tömegesen ellenőrizték hétvégi házaikat. A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

— Nyilvánvaló számunkra, hogy ebben az ügyben nem a pénzért mozdult meg a város — mondta dr. Hajdú Antal. — Felhívásunkra a megyebeliek tömegesen ellenőrizték hétvégi házaikat. A várost övező területeken rengeteg sétálót láttunk: olyan helyeken, ahol csak a séta kedvéért aligha fordul meg bárki is. Ismerünk vállalkozókat, akik például önszorgalomból végigellenőrizték a csatornapartot.


— Előfordult már, hogy valamely ügyben ki is fizették az információért felajánlott pénzt?


— Az évek alatt egy-két esetben sor került rá. Talán nem is a legnagyobb összegű felajánlásokról volt szó. Olyan is megesett, hogy valaki átvehette volna a pénzt az általa elmondottakért, ám névtelenségét még előttünk is meg akarta tartani, így eltekintett a pénz felvételétől.


— Korábban beszéltünk már a gyulai lakosság tevékeny együttérzéséről. Vajon az alvilág is szolidáris?


— Ezt azért nem mondanám. Tény, hogy ebben az időszakban súlyos bűncselekmények nem történtek a megyében. Kétségtelen: a gyulai kapitányság teljes személyi állományát leköti a feladat, de rendőrileg sokkal ellenőrzöttebb a város. Ennek bizonyára megvan a maga visszatartó ereje. A megye más kapitányságairól Gyulára vezényeltek száma nem olyan magas, hogy megfelelő erők ne maradnának mindenütt.

 

— Úgy hallottuk, hogy ellenőrzik a szexuális bűncselekményeket korábban már elkövetőket. Hogyan?

 

Dr. Dobos János Emlékérmet vehetett át a képen balra látható dr. Hajdú Antal r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, aki akkor, 2013-ban, a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetője volt. Kép: Police.hu

 

— A mutogatósokat, a „cukros bácsikat” elszámoltatjuk. Az országos nyilvántartás alapján a szexuális bűncselekményeket elkövető megyebelieket ellenőrizzük. A szexuálisan aberráltak, élet elleni bűncselekményt elkövetők körét is megvizsgáljuk. Békésben, évi tíz alatt lehet az ilyen, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények száma.


— A hatalmas rendőri jelenlét, a rendőrség és mások által elvégzett munka feltehetően komoly pénzügyi igénybevételt jelent önöknek.


—- Ha lezárul a folyamat, pontos képet kapunk a költségekről. Az idevezényelt készenléti rendőrségnek csak a szállás- és étkezési díját kell megfizetnünk. A járművek rengeteg üzemanyagot fogyasztanak, komoly költsége van a helikopter felhasználásának is, ez utóbbi azonban nem a megyei főkapitányság költségeként jelentkezik. Tulajdonképpen túlóradíjait is fizetnünk kellene rendőreinknek. Egy rendőr évente 450 túlórával terhelhető, de például tavaly csak 72 órára volt pénzügyi fedezetünk. Szabadidő biztosításával lecsúsztathatnák a felhasznált óráikat, csak az a kérdés, mikor? Ugyanis, ha visszatér az élet a rendes kerékvágásba, mindenkit vár szolgálati helyén az időközben felgyülemlett munka… A Miskolcról érkezett alapítványi mentők nem kértek díjazást, miként a KÖVIZIG sem a vízleeresztésért, s a kommunális cégek sem a közreműködésükért.

 

 

 K. A. J. (+ Kiss A. János) írása a Békés Megyei Hírlap 1998. január 24-i számában jelent meg.

 

 

Kép1: A rendőrség felhívására az emberek tömegesen ellenőrizték hétvégi házaikat. A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

Kép2: Dr. Dobos János Emlékérmet vehetett át a képen balra látható dr. Hajdú Antal r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, aki akkor, 2013-ban, a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetője volt. Kép: Police.hu

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.