2021. december 2., csütörtök,  Melinda és Vivien
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. október 28., csütörtök
Nem fogynak az ittas vezetők
Békés megyében egy hét alatt 22 ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök - Az ügyészségek pénzbüntetést kértek, egy ittas teherautós ellen felfüggesztett börtönbüntetést indítványoztak
Szerző: Sz. M.
Meghaladta a hármat az egy napra jutó ittas járművezetés miatti rendőri intézkedések átlaga az elmúlt héten, Békés megyében. Alkoholfogyasztás után vezetni veszélyes, két ittas autós balesetet is szenvedett. Békés megyében a rendőrség folyamatosan igyekszik kiszűrni a forgalomból az ittas vezetőket. Az év 42. hetében, október 18. és 24. között, összesen 22 járművezetővel szemben intézkedtek ittas járművezetés miatt, közülük 11-en gépi meghajtású járművet vezettek. Két autós balesetet is szenvedett. Egyikük október 22-én, este, csúszott árokba autójával Orosháza és Kaszaper között. A másik férfi egy nappal később, a 46-os főúton, Mezőtúr és Gyomaendrőd között tért le az útról, majd árokba csapódott, a kocsi visszasodródott az útra és felborult. Az előbbi férfi nem sérült meg, a Gyomaendrőd külterületén balesetet szenvedett autóst súlyos sérüléssel vitték kórházba a mentők.

Ittas volt a teherautó sofőrje a közúton. A kép illusztráció. Forrás: Depositphotos

 

Az ittasan vezetők nemcsak maguknak okozhatnak sérülést, hanem a többi közlekedőt is veszélyeztetik. A rendőrök minden nap végeznek olyan közúti ellenőrzést, amelynek során szondáztatják a közlekedőket. A múlt héten olyan férfival szemben is intézkedtek, aki munkaadója traktorját vezette ittasan, a rá bízott feladatot végezte úgy, hogy előtte alkoholt ivott. Előállítottak egy olyan férfit is, akinek jogosítványa sincs, mégis volán mögé ült, ráadásul ittasan - tájékoztatott a Békés Megyei rendőr-főkapitányság.

 

A Békés megyei ügyészségek október 11-17-e közötti, 5 személlyel szemben emeltek vádat ittas járművezetés vétsége miatt. A helyi ügyészségek az ittas járművezetés miatt indult ügyekben – az alább részletezett ügy kivételével – egységesen indítványozták, hogy a bíróságok az ügyiratok alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntető-végzéseikben pénzbüntetésre ítéljék a szabályszegő sofőröket és tiltsák el őket a közúti járművezetéstől - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 

Az ügyek közül említést érdemel, amelyben a Békéscsabai Járási Ügyészség ugyanazon ügyben, ugyanazon személlyel szemben, ittasan elkövetett járművezetés vétsége és eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntette miatt is vádat emelt egy 44 éves, büntetett előéletű, békéscsabai férfi ellen. A férfit korábban két alkalommal büntették ittas járművezetés vétsége miatt, visszaesőnek nem minősülő, speciális bűnismétlő. A Békéscsabai Járásbíróság 2021. július 9-én jogerőre emelkedett büntető-végzésében ittas járművezetés vétsége miatt 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és 8 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől. Ennek ellenére a férfi 2021. augusztus 7-én, délután, a lakásán legalább 1 liter sört és 2 deciliter tömény szeszes italt ivott, majd 19 óra körül, beült az apja tulajdonában lévő, általa jogszerűen használt tehergépkocsiba és útnak indult. Úti célját elérve, Békéscsabán, a Fiumei utcában, elfogyasztott még 2 liter sört, majd a teherautóval ismét útnak indult. Amikor a vádlott 20 óra körül, a járművel a Kereki út-Fiumei út kereszteződésében haladt, ittassága folytán nekiütközött egy villanyoszlopnak, majd a Kereki út 12. számú épület előtt megállt. Ezt észlelte egy közelben tartózkodó, szolgálaton kívüli rendőr, szolgálatba helyezte magát, tájékozódott az esetleges sérülésről, a jármű indítókulcsát a zárból kivette, majd telefonon értesítette a munkatársait a balesetről, további intézkedést kérve. A terhelt a rendőrök kiérkezése előtt visszaült a tehergépkocsiba, a nála lévő pótkulccsal beindította a járművet és megpróbált a helyszínről elmenni, azonban ebben a balesetet észlelő rendőr megakadályozta és testi kényszer alkalmazásával a földre fektette.

 

Ezután a férfit előállították a kórházba vér- és vizeletvételre. A férfi úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit tárgyalás mellőzésével hozott büntető-végzésében felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől és kötelezze őt a nyomozás során felmerült 40 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Kép: Ittas volt a teherautó sofőrje a közúton. A kép illusztráció. Forrás: Depositphotos

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.