2021. december 2., csütörtök,  Melinda és Vivien
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2021. október 24., vasárnap
Elismerést szerzett hazájának
Emléktáblát avattak Pfeiffer Ede Sándor tiszteletére Gyulán: Visszatekintés 2001. július 20-ra – Koszorúk Pfeiffer Ede Sándornak és Czene Ferencnek, 2021. október 23-án
Szerző: Szőke Margit
Itt élt Pfeiffer Ede Sándor (1909—1976.) hegedűművész, zenepedagógus, karnagy, a Magyar Királyi Nemzeti Zenede tanára. E ház emeletén működött 1935-től a városi zeneiskola négy tanszakkal, irányítása alatt. Munkásságát 1957-től Amerikában folytatta, elismerést szerezve hazájának — áll azon az emléktáblán, melyet tegnap avattak Gyulán, a Megyeház utca 10-es számú épületen.

A Czene-tanyába, a szabad gondolatok otthonába mennek a 2018-as megemlékezés résztvevői. Kép: Szőke Margit

 

A szép polgárház — melyet most újítanak fel - az 1801-es nagy tűzvész után épült, 1821-ben. Itt működött 1935-től az első államilag és a város által támogatott magán zeneiskola, melynek alapítása Pfeiffer Ede Sándor nevéhez fűződik. — Tipikus XX. századi magyar művészsors volt az övé — emlékezett rá Dancs László polgármester. Pfeiffer Ede Sándor gyulai zeneiskolája a kezdetektől Erkel Ferenc nevét viselte az akkori megyeszékhelyen. Az iskolaalapító 1940-ben vált meg Gyulától, ahová Hóman Bálint kultuszminiszter megbízásából Gyula, Hódmezővásárhely és Orosháza zeneiskoláinak megszervezésére érkezett. Dancs László avatóbeszédében elmondta, ahogyan a Gyulai Zenei Napok is magánkezdeményezésre jött létre, úgy az emléktábla-állítás, s a ház felújítása is magánerőből valósul meg. Az egykori polgári értékrend visszatér a városban.

 

 

Koszorú Pfeiffer Ede Sándor gyulai emléktábláján, 2021. október 23-án. Kép: Klinkovics Márta

Göncz Árpád volt köztársasági elnök, az első Gyulai Zenei Napok fővédnöke levélben köszöntötte a rendezvényt, az ünnepséget, hiszen zenei kultúra nem létezhet zeneiskola nélkül — írta. Az emléktáblát Neszlényi-Pfeiffer Judit, a zenepedagógus-művész Los Angelesben élő zongoraművész lánya és Kepenyes Pál, az Erkel Ferenc Zeneiskola igazgatója leplezte le. Koszorúikat a táblán az önkormányzaté mellett a gyulai és a hódmezővásárhelyi zeneiskolák képviselői is elhelyezték. A zenei napok a gyulai származású Áchim Erzsébet orgona-hangversenyével folytatódott a református templomban.


A Los Angelesben és Gyulán élő Czene Ferenc, a Pfeiffer Ede Sándor emlékének szentelt Gyulai Zenei Napok egyik kezdeményezője virággal köszöntötte Szabó Ilonát, a zeneiskola első tanítványát – írta a szerző a cikkhez készült kép aláírásában.

 

 

A szerző írása a Békés Megyei Hírlap 2001. július 21-22-i számában jelent meg.

 

 

A szerző mai kiegészítése

Az emléktábla avatása óta, évente megkoszorúzzák a Pfeiffer család barátai, ismerősei, támogatói a Munkácsy-Megyeház utca sarkán, 2001-ben avatott emléktáblát.

 

 

 

És koszorú Czene Ferenc házának falán, 2021. október 23-án. Kép: Klinkovics Márta

Az is hagyomány, hogy a résztvevők a Gyula határában épült Czene-tanyán emlékeznek zenével, irodalmi művek felolvasásával, beszélgetésekkel. Így volt ez most, 2021. október 23-án, szombaton délután is, a Czene-tanyán. Immár 2018. óta Czene Ferenc (1936-2018) is a megemlékezés középpontjában áll. Czene Ferenc hamvait az épület falán kialakított fülkében helyezték el 2018-ban. A mostani, szűk körű megemlékezésen koszorút helyeztek el táblájánál. A megemlékezés egyik résztvevője, Klinkovics Márta felolvasta Neszlényi-Pfeiffer Judithnak, Pfeiffer Ede Sándor zongoraművész, zeneszerző USA-ban élő lányának október 23-a, nemzeti ünnepünk alkalmából írt üzenetét.

 

 

Kép: A Czene-tanyába, a szabad gondolatok otthonába mennek a 2018-as megemlékezés résztvevői. Kép: Szőke Margit

 

Kép: Koszorú Pfeiffer Ede Sándor gyulai emléktábláján, 2021. október 23-án. Kép: Klinkovics Márta

 

Kép: És koszorú Czene Ferenc házának falán, 2021. október 23-án. Kép: Klinkovics Márta

 <
+++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.