2021. december 2., csütörtök,  Melinda és Vivien
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. október 23., szombat
Ötvenhatos emlékmű
A golyó ütötte lyukas gránitzászló a szabadságharcot idézi – Kiss György alkotása Gyulán
Szerző: Árpási Zoltán
A belvárosi plébániatemplommal szembeni tér sarkában, szerényen húzódik meg a város 1956-os emlékműve. A gyulai Október 23. Alapítvány és személy szerint M. Szabó András ötvenhatos polgármester kezdeményezésére állították fel 2006 októberében. Alkotója Kiss György Munkácsy-díjas szobrász- és éremművész, a város díszpolgára, aki ugyan Budapesten született, de mindig gyulainak vallotta magát, mert itt nevelkedett, művésszé is itt érett. A művésznek nem ez volt az első ilyen jellegű munkája, 2006-ban bronz emlékérmet készített, amelyet a város képviselő-testülete adományozott a gyulai ötvenhatosok részére.

A gyulai Október 23. tér, benne az ötvenhatos emlékművel. Kép: Köztérkép.hu

 

A dél-afrikai impalagránitból készült emlékmű egy tömeget szimbolizáló, szabálytalan kőtömbből kiemelkedő zászló, amely a golyó ütötte lyukkal a forradalmat és a szabadságharcot idézi. Az erős zászlórúd pedig azokat, akik a forradalom terhét a vállukon vitték. Kiss György munkája rendkívül kifejező, az ország legszebb ötvenhatos emlékműveinek egyike.

 

Az alkotás részben közadakozásból valósult meg, Kiss György a szobor megmintázásáért járó tiszteletdíjáról lemondott, az emlékművet kivitelező Wehner Tibor és Csőke Péter pedig lényegében térítésmentesen végezték el az alkotás márványba faragását.

 

Az emlékmű előtt 2010-ben emlékkövet helyeztek el, amelyen megörökítették azok nevét, akik az 1956-os gyulai eseményekben való részvételük miatt a megtorlás áldozatául estek: a kivégzett Mány Erzsébetét és Farkas Mihályét (akikre a gyulavári hídnál kopjafa is emlékeztet), valamint 97 bebörtönzött és meghurcolt gyulaiét. Az emléktáblára felkerült listát – amelyet rendőrségi dokumentumokból és bírósági perek anyagaiból állítottak össze – előzetesen közzétették a városi lapban, hogy teljes legyen a névsor. A lista folyamatosan bővült, ugyanakkor lekerült róla olyan személyek neve, akiket a börtönben, az internálásuk alatt vagy a későbbiek során az állambiztonsági szervek beszerveztek ügynöknek.

 

A szerző írása a História napról lapra – 365 + 1 történet Gyuláról című könyvében jelent meg. Gyula, 2021, Magánkiadás.

 

 

Kép: A gyulai Október 23. tér, benne az Ötvenhatos emlékművel. Kép: Köztérkép.hu<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.