2021. december 2., csütörtök,  Melinda és Vivien
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. szeptember 13., hétfő
Hamis tanúzásra akarta rávenni
A gádorosi férfinak zsarolás miatt is felelnie kell - Nem küldte az interneten rendelt motor-alkatrészeket a jáki férfi - Börtönre ítélték a szerb embercsempészt - Terroristának nézte a vonaton utastársát a hódmezővásárhelyi férfi
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt állított bíróság elé 2021. szeptember 3-án, a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 42 éves, büntetlen előéletű, szerb állampolgárságú férfit - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség. A szerb férfi 2021. augusztus 31-én Szerbiában, Belgrádban találkozott egy ismeretlen szerb férfival, akivel megállapodott abban, hogy pénzért cserébe, bérelt járművel, Szerbiából Magyarországra utazik és ott, meghatározott helyen, a magyar-román államhatárt jogellenesen átlépő személyek továbbszállítását biztosítja. A férfi rossz anyagi helyzete miatt vállalta a feladatot, még aznap bérelt Belgrádban egy személygépkocsit, és Magyarországra utazott. A férfinak ismeretlen bűntársa üzenetben küldte meg a hely koordinátáit, ahol a magyar-román államhatárt a „zöldhatáron”, jogellenesen átlépett külföldi állampolgárokat a megegyezés szerint fel kellett vennie.

A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

A férfi 2021. szeptember elsején, délelőtt, az üzenetben meghatározott, a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség területéhez tartozó helyre megérkezett, a növényzetből előbújó 18 külföldi – 10 iraki, 4 szír, 2 iráni és 2 egyiptomi állampolgárságú – migráns személyt a bérelt gépkocsiba beszállította, majd a járművel Békéscsaba felé indult. A terhelt a külföldi személyeket azért vitte tovább, hogy később, a magyar államhatárt jogosulatlanul átlépve Nyugat-Európába tovább menjenek. A rendőrség a terheltet és a járművét – a határátlépőkkel együtt – 2021. szeptember elsején, 10.45 óra körül, Békéscsabán, a Gyulai út – Körte sor kereszteződésénél megállította és intézkedés alá vonta. Az eljáró ügyészség, gyorsított eljárás keretében, a férfit az elkövetéstől számított 3. napon bíróság elé állította, ezzel jelentősen hozzájárult az eljárás gyors és hatékony lefolytatásához. A bíróság a cselekményét beismerő férfit 3 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, 6 évre kiutasította Magyarország területéről, és kötelezte őt az eljárás során felmerült, 105 ezer forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.


Garázdaság vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátást indítványozott egy 74 éves, büntetlen előéletű, Csongrád-Csanád megyei, hódmezővásárhelyi férfival szemben, aki azért támadt rá utastársára, mert terroristának hitte. Az idős férfi 2021. február 23-án, kora este, egy Szegedről Békéscsabára tartó vonaton utazott, eközben szeszesitalt fogyasztott. Hódmezővásárhelyen felszállt a vonatra egy férfi – a későbbi sértett – a munkatársaival, és a terhelttel egy fülkében foglaltak helyet. Az ittas terhelt az utazás során provokatív magatartást tanúsított a sértettel szemben, majd egyszer csak odalépett hozzá, megragadta a nyakát, leütötte a szemüvegét és lerántotta a fejéről a fülhallgatóját. Az idős férfi közölte, hogy a sértett „terrorista, aki fel akarja robbantani a vonatot”, majd a mobiltelefonját kivette a kezéből, és visszaindult a helyére. A sértett a telefonja miatt a terhelt után indult, dulakodni kezdtek, eközben a terhelt a mobiltelefont többször a pohártartóhoz, és a kapaszkodóhoz ütötte, ezzel csak a jegyvizsgáló közbelépése folytán hagyott fel. A sértett a cselekmény következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, de nem kívánt magánindítványt előterjeszteni. Az idős férfi kihívóan közösségellenes, erőszakos cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Szeméremsértés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátást indítványozott egy 42 éves, büntetlen előéletű, békéscsabai férfi ellen. A férfi 2021. július 9-én, 10 óra körül, a békéscsabai Széchenyi Ligetbe ment, ahol a játszótér mögötti részen, a kerékpárutak melletti bokros területen, nemi szervét elővette és önkielégítést végzett. Cselekményét azután is folytatta, hogy észrevette, mintegy. 60 méterre egy nő piknikezik a füvön gyermekével, és látja őt. Továbbra is térdig letolt nadrággal – nemi vágyának kielégítése céljából – a nemi szervét szeméremsértő módon mutogatta, miközben önkielégítést végzett. A gyermek nem észlelte a cselekményt, a nő azonban összepakolt és gyermekével együtt távozott, majd értesítette a rendőrséget.

 

Hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta egy 37 éves, büntetett előéletű csabacsűdi férfi ellen, aki építési törmeléktől akart illegális módon megszabadulni. A férfi 2020. június 7-én, a birtokában lévő építési törmeléket billenős platós tehergépkocsival, hatósági engedély, és a terület tulajdonosának tudta, engedélye nélkül, lakatlan, elhagyatott, nem bekerített csabacsűdi tanyaingatlanra szállította. A férfi három teherautónyi törmeléket szállított ki a területre, amikor a negyedik fuvarnál, 15.45 órakor a cselekményt az ingatlan tulajdonosa észlelte és értesítette a rendőrséget. Ekkor a férfi felhagyott cselekményével, és a platón lévő hulladékot már nem borította le. A nyomozás során elszállította az összes, általa leborított építési hulladékot is a területről.

 

Kisebb értékre üzletszerűen, társtettesként, folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 53 éves, büntetett előéletű, lőkösházi férfi és élettársa, egy 45 éves, szintén büntetett előéletű nő ellen, akik huzamosabb időn keresztül lopták az áramot. A férfit és a nőt a Gyulai Járásbíróság  a 2020. júniusában jogerőre emelkedett ítéletével a lőkösházi ingatlanban, 2014 októberétől kezdődően 2017. január 23-ig elkövetett jogellenes áramvételezés, áramlopás miatt 70 nap elzárásra ítélte. Miután az áramszolgáltató munkatársai a jogellenes áramvételezést 2017. január 23-án megszüntették, a terheltek másnap visszaállították vagy ismeretlen személlyel visszaállíttatták úgy, hogy a méretlen földkábeles csatlakozó vezetéket „megcsapolták”, beiktattak a hálózatba egy szabálytalanul lekötött fázist, és a méretlen vezetéken keresztül vételezték a villamosenergiát. A terheltek a díjfizetés nélkül, illegálisan vételezett elektromos áramot használták a lakás világításához és az elektromos háztartási eszközök működtetéséhez. A Gyulai Rendőrkapitányság munkatársai 2019. szeptember 24-én, az üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt indult büntetőügyben a terheltek lakóhelyén kutatást végeztek, melynek során észlelték az illegális áramvételezést, ezért értesítették az az áramszolgáltató munkatársait, akik a helyszínre érkezve megállapították az áramlopás tényét, és ismét megszüntettek az illegális áramvételezést. A terheltek 360 ezer forint kárt okoztak az áramszolgáltatónak. A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a terhelteket beismerésük esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, vagyonelkobzás keretében vonja el tőlük a bűncselekmény elkövetése révén elért vagyoni előnyt, és kötelezze őket a nyomozás során felmerült, közel 300 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

Kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában elzárás büntetés kiszabását indítványozta egy 39 éves, többszörösen büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő, Vas megyei, jáki férfi ellen, aki motor-alkatrészekkel csapott be egy Békés megyei, nagyszénási férfit. A nagyszénási sértett közösségi oldalon, motorkerékpár-alkatrészeket keresett megvételre. A terhelt megkereste őt azzal, hogy kedvezményesen tudna Olaszországból alkatrészeket behozni, és 2019 novemberében meg is állapodtak abban, hogy 77 ezer forint ellenérték fejében a terhelt leszállítja neki a kívánt alkatrészeket. A sértett átutalta a pénzt, de végül nem kapta meg az alkatrészeket, bár a terhelt hónapokon keresztül hitegette. A sértett megelégelve a terhelt kifogásait, közölte vele, hogy feljelenti a rendőrségen, ha nem utalja vissza a pénzét, mire a terhelt elismerte, hogy nem intézett semmit az alkatrészek megrendelésére és 30 ezer forintot visszautalt a sértettnek. A terhelt a fennmaradó pénz visszafizetésével is hónapokon keresztül hitegette a sértettet, de végül nem teljesítette. Az Orosházi Járási Ügyészség az ügyet előbb felfüggesztette és közvetítői eljárásra utalta, de mivel nem vezetett eredményre, így vádemelésre került sor.

 

Büntetőügyben elkövetett hamis tanúzásra felhívás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 49 éves, büntetlen előéletű, békéscsabai illetőségű, de gádorosi tartózkodási helyű férfi ellen. A férfival szemben egy nő feljelentésére, az Orosházi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el, a sértett vallomásai és a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján gyanúsítottként hallgatta ki, majd az Orosházi Járási Ügyészség vádat emelt vele szemben súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt. A bírósági eljárás során, az első tárgyalást követően, a férfi egy orosházi parkolóban arra kérte meg a nőt, hogy a következő tárgyalási napon a rá nézve terhelő tanúvallomásait vonja vissza, a jövőben ne tegyen rá nézve terhelő tanúvallomásokat, a bíróság előtt a korábbi vallomásairól adja elő, hogy azokat gyógyszerek hatása alatt tette meg. A férfi a hamis tanúvallomás megtételéért felajánlotta a nőnek, hogy segít neki a gyermekével kapcsolattartási jogának gyakorlásában. A nő a bírósági tárgyaláson korábbi vallomásait fenntartotta, a terheltre nézve terhelő tanúvallomást tett és egyben a bíróság előtt feltárta azt is, hogy a férfi hamis tanúzásra próbálta meg rábírni. A járási ügyészség vádiratában elsősorban azt indítványozta, hogy az eljárás tárgyára és a büntetőeljárásban részt vevő személyekre tekintettel, célszerűségi okból a bíróság jelen ügyet egyesítse a férfival szemben zsarolás bűntette miatt folyamatban lévő büntetőüggyel. Az egyesítés elmaradása esetére a járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.