2021. december 2., csütörtök,  Melinda és Vivien
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2021. szeptember 12., vasárnap
Bolyongás az elme körül
A Kakukkfészek bemutatója a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán, Pataki András, Jászai Mari-díjas rendezésében
Szerző: Zsidov Magdolna
Az amerikai szerző, Ken Kesey, Száll a kakukk fészkére című regényének színpadi változatát, a Kakukkfészek bemutatóját a Békéscsabai Jókai színház előadásában, szeptember 10-én tartották. Nem kis figyelem előzte meg a darabot, hiszen a Milos Forman rendezésében, 1975-ben filmvászonra vitt történetet, a világhírű rendező mellett, kivételes színészi alakítások tették különlegesen karakteressé. Így, aki a filmet látta, bizonyos nézői elvárássá szilárduló érdeklődéssel ült be a nézőtérre. Vajon megérinti-e ugyanaz, de legalábbis, közel hasonlatos élmény a békéscsabai teátrumban? A darabot Pataki András, Jászai Mari-díjas rendező állította színpadra.

Kakukkfészek. A képen balról jobbra: Kovács Edit, Tomanek Gábor, Csomós Lajos,/ kissé hátrébb/ Czitor Attila, ismét elől, Bozsó József, Csurulya Csongor, Tege Antal, Szabó Lajos. Kép: A-Team/Jókai Színház

 

A történet bonyodalmai egy kolostorból átminősített elmegyógyintézetben játszódnak, ahol akadnak rejtőzködő „betegek”, akik úgy keveredtek az akkut és krónikus elmebetegek közé, mint búza közé a konkoly… vagy fordítva. Ennek a néhány, „bujdosó” betegnek el kell hitetniük pszichés zavarukat, hogy megússzák azt a valamit, amiért idekerültek. Felettük, de minden gyógykezelt felett, éber szemmel Ratched nővér /Kovács Edit Jászai Mari-díjas/ őrködik, aki konfliktusok híján barátságos, zavargás esetén félelmetes, minden hájjal megkent boszorka, aki akarata alá akarja gyűrni a betegeket, úgy, mintha ez lenne élete legnagyobb feladata. Az intézetben több ideje gyógykezeltek rettegnek tőle, az évek alatt alárendeltjei lettek. A nővér kiszámíthatatlansága nagyobb félelmet kelt bennük, mint maga a betegségük, meghasadt, vagy - orvosi közbenjárással - „meghasított” tudatállapotuk. Kovács Edit alakításában egy átváltozó bűvész, aki teljes „életnagyságában” jelen van. Nemcsak szerepet játszik, de átlényegülten formálja a kiismerhetetlen nőt, akit mégis, minden beteg, valamilyen szinten ismer. Ennek a megszállott nőnek, talán magánélete sincs, kizárólag a munkájának él. Alakításában képes elhitetni magáról, hogy minden beteg felett létjogosultsága van. Ahogy az egyik beteg fogalmazza róla, hogy „az erőszak hatalom”.

 

A krónikus betegek között van helye Bromdennek, az indán Főnöknek, Katkó Ferenc tökéletesen hozott alakításában. Mint végül kiderül, csak tetteti, hogy süketnéma, így menekül a világ elől. Higgadt, fegyelmezett, békés beteg, aki a seprűjére támaszkodva ólálkodik a munka körül, vagy éppen kicammog a betegek látóköréből a magányba. Arcjátékában, hangjában, gesztusaiban, egy hatalmasra nőtt melegszívű medve. Ebben a csoportban van helye a tudatilag teljesen kiüresedett Ellisnek. Szerepét Hodu József jeleníti meg, akit „szögre akasztott” a rengeteg sokkolás, az agyállomány-csorbítás, s a faltól csak úgy képes ellépni, ha valaki megszánja és kihúzza kezéből az állítólagos szögeket. Beszéd nélkül is remek alakítást nyújt puszta arcjátékával, semmibe révedő tekintetével. Ennek a csoportnak következő tagja Scanlon, a levegőbe folyton jeleket rajzoló figura, Csurulya Csongor alakításában. Minden elismerés játékáért, a két felvonáson át tartó monoton jelüzeneteiért, az elmebetegek tipikus mimikájával. A krónikusok létszámát Ruck  /Jancsik Ferenc/, a néma rádióját hallgató beteg szaporítja.

Az akkut betegek közé sorolhatók azok, akik kétséget támasztanak, hogy zavarodottként nem inkább épelméjűek-e, ahogy sok esetben az épelméjűekről is könnyű elképzelni, hogy inkább zavartelméjűek. Ezeknek a betegeknek a csoportjához tartozik Dale Harding, a megnyerő külsejű, kifogástalan modorú önkéntes beteg, aki nem találta a maga helyét a világban, ezért vonult be pszichiátriai kezelésre. Tege Antal alakítása lenyűgöző, ahogy az anyjához megszállottan kötődő, dadogós, nőügyekben gátlásos Billi Bibbit, Czitor Attila szerepformálásában. Ide tartozónak lehet tekinteni még a Charles Cheswicket alakító Szabó Lajost, és Martini alakjában, Bozsó Józsefet.

 

Természetesen orvos is van a színen, doktor Spivej személyében, Tomanek Gábor meghatóan kedves, szimpatikus alakításában. Kitűnik, hogy szakmáját értő orvos, csak az akarat és a felelősségtudat hiányzik belőle, akár a betegek, ő is alárendeltje lett Ratched nővér erős egyénisének. Megy minden a maga megszokott rendjében, amelyet egy szép napon a börtönbüntetését töltő McMurphy töri meg, akit a letöltendő fegyház helyett, kötekedő természete miatt ide ebrudaltak. Ellenállásával, lázadásával itt is azonnal felborítja a látszólagos fegyelmet. Ratched nővér helyett átveszi a betegek feletti irányítást, s ezzel akaratán kívül elindítja a drámai események sorát, hiszen Ratched nővér nem ismeri a megbocsátást, ezért gondoskodik róla, hogy a lázadó McMurphy elméjében „orvosilag kíméletes” katatón állapotot hozzanak létre. De milyen élet lenne, egy pusztán motorikus, skizoid lét? Létezik ebből kiút egy piti kis bűnöző, de melegszívű, közösségi ember számára? Csomós Lajos alakítása kétségtelenül sokszínű, megrázó, de igazán a második felvonásban robban be, amit a darab konfliktushelyzete is exponál.

 

A darab alapszövegének két metaforája van: egyrészt a megrendítő hang, másrészt a humoros beékelés. Ennek a kettősségnek köszönhető a drámaiság oldása és kötése. A látvány, és az érzékelés, természetes erővel szólaltatják meg a korabeli elmegyógyintézetek sokkolásainak, kiúttalanságának általános kritikáját, miközben nyilvánvalóvá válik a manipulált közeg, ápoltak és ápolók között.

 

A színpadi előadás végső soron nem differenciálja élesen a regényhez és a filmhez fűződő érzéseket, amit a darab végén a nézőközönség visszajelzése, az ünneplő taps igazolt. Elismerés mellett, kritikaként szükséges megemlíteni az időnként nagyon halkan hallatszó szöveget.

 

A jelmezek, és a díszlet Gyarmathy Ágnes Munkácsy Mihály-díjas munkája.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.