2021. augusztus 5., csütörtök,  Krisztina
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. április 05., hétfő
Százezret kért beszélgetés közben
A békéscsabai bevásárlóközpontban az ittas férfi átadta a pénzt a nőnek - Ököllel ütötte meg a férfi női utastársát a vonaton - Becsületsértés interneten - Megitta a vendégségbe vitt pálinkát
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta egy 56 éves, büntetlen előéletű, szabadkígyósi férfi ellen, akinek felelőtlen magatartása miatt kiszaladt az útra egy gyermek és autó ütötte el – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség. A most 9 éves kisfiút szülei korábban gyakran bízták a mezőgazdasági termelőként dolgozó terheltre. A kisfiú érdeklődött a traktorok és a gazdálkodás iránt. Így történt ez 2020. június 13-án délelőtt is, amikor a férfi magával vitte a kisfiút a gazdaságába azzal, hogy napközben ellátja a gyermek felügyeletét. A férfi azonban – rendőri intézkedéstől tartva – Szabadkígyós lakott területén kívül, a 4431. számú úton, az állattartó major előtti bekötőúton kiszállította az egyszemélyes traktorból a mellette ülő gyermeket, és mintegy 15 percre magára hagyta azzal, hogy ott várja meg őt, vagy gyalogoljon vissza az állattartó telepére.

A békéscsabai bevásárlóközpontban a nő beszélgetés közben kölcsönkért és kapott százezer forintot. A kép illusztráció. Forrás: pixabay.com

 

 

A férfi ezután a traktorral távozott a helyszínről, hogy a pótkocsin lévő trágyát egy távolabb lévő földterületre szállítsa. Eközben a felügyelet nélkül maradt kisfiú felfigyelt két férfira, akik az úttest túloldalán dolgoztak, és odakiáltott nekik, hogy vigyáznának-e rá, majd át akart hozzájuk szaladni, ezért körültekintés nélkül kiszaladt az úttestre és ott egy személygépkocsi elsodorta. A gyermek – más sérülések mellett – 8 napon túl gyógyuló lábszártörést szenvedett, a kórházban meg is kellett műteni.

 

 

Garázdaság vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta egy 20 éves, büntetett előéletű, mezőberényi férfi ellen, aki egy Békéscsabára tartó vonaton bántalmazta egyik utastársát. A férfi – aki drogok és más szerek káros használója – 2020. december 11-én, napközben legalább 1,5 liter sört ivott meg és bevett 4 szem nyugtatót, majd felült a Budapestről 15.10 órakor Békéscsabára induló vonatra. Utazás közben több alkalommal is szóváltásba keveredett a vele egy fülkében utazó nővel, aki kifogásolta, hogy a terhelt nem megfelelően hordja a maszkot. Miután a vonat elhagyta Murony állomást, ismételten vitatkozni kezdett a terhelt és a nő, melynek során a kalauz közéjük állt, hogy az indulatokat megfékezze. Ekkor a férfi a jegykezelő válla fölött átnyúlva, egy alkalommal, ököllel megütötte a nő arcát. A kalauz telefonon értesítette a rendőrséget. A terhelt kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat váltson ki. A nő a sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt nem terjesztett elő magánindítványt, nem kívánta a terhelt felelősségre vonását.

 

 

Közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta egy 29 éves, büntetlen előéletű, román állampolgárságú férfi ellen, aki hamis vezető engedélyt adott át az őt igazoltató rendőröknek. A férfi egy francia honosságú személygépkocsival közlekedett, 2020. október 15-én, délelőtt Sarkadon, a Sarkadkeresztúri út 47. szám előtt a rendőrök közúti ellenőrzés keretében megállították és intézkedés alá vonták. A férfi az intézkedés során a korábban Lengyelországban vásárolt és a nevére szóló, színes nyomtatással előállított, hamis, ukrán vezetői engedélyt adott át a rendőröknek.

 

 

Becsületsértés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 19 éves, büntetlen előéletű, budapesti férfi ellen, aki mozgásában korlátozott nő becsületébe gázolt. A mozgáskorlátozott, kerekesszékben élő nő 2019 augusztusában, internetes közösségi portálon, oldalán, videót tett közzé, amelyben bemutatta a kerekesszékkel, vonattal utazás nehézségeit. Az akkor még fiatalkorú, 17 éves férfi a bejegyzéshez olyan tartalmú hozzászólást fűzött és osztott meg, amelyben a mozgásában korlátozott nőt nyomoréknak és nyerészkedőnek titulálta, ezzel nagy nyilvánosság előtt megsértette emberi méltóságát, a használt kifejezések alkalmasak voltak a sértett becsületének csorbítására. A Gyulai Járási Ügyészség előbb 6 hónapra felfüggesztette a büntetőeljárást és az ügyet közvetítői eljárásra utalta, de a terhelt a közvetítői eljárás során létrejött megállapodásban foglaltakat nem teljesítette, ezért a büntetőeljárás folytatására és vádemelésre került sor vele szemben. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfival szemben, tárgyalás mellőzésével hozott büntető-végzésében, próbára bocsátás intézkedést alkalmazzon pártfogó felügyelet mellett, és kötelezze őt a közel 10 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és további 4 rendbeli, szabálysértési értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség és vádiratában elzárás büntetés kiszabását indítványozta egy 19 éves, büntetett előéletű, békési férfi ellen, aki néhány hónap leforgása alatt öt kerékpárt tulajdonított el. A fiatal férfit 2021. február 5-én, délután meglátogatta egy ismerőse, aki a 120 ezer forint értékű kerékpárját az udvaron, lezáratlanul hagyta, majd kis idő múlva gyalogosan a boltba indult. A terhelt kihasználva a sértett távollétét, felült a kerékpárra, elhajtott vele, majd egy nőnek értékesítette 10 ezer forintért, akinek nem volt tudomása arról, hogy a megvásárolt kerékpár bűncselekmény elkövetéséből származik. A vádlott az értékesítésből befolyt készpénzt saját céljaira költötte el. A kerékpárt a nyomozás során lefoglalták és visszaadták a sértettnek, így az okozott kár megtérült. A férfi további négy, különböző utcai kerékpártárolókban elhelyezett kerékpárt tulajdonított el, amelyek egyenként 30-40 ezer forint értékűek voltak.


Kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 36 éves, békéscsabai nővel szemben, aki korábban csalás miatt két alkalommal is büntetettek. A nő munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ugyanakkor több tartozása is volt, 2019. október 27-én, reggel, békéscsabai bevásárlóközpontban beszélgetésbe elegyedett egy ittas férfival és a beszélgetés folyamán kölcsönkért tőle 100 ezer forintot. Az ittas férfi a pénzt átadta, és abban egyeztek meg, hogy a terhelt a tartozás összegét 2019. december elsejéig visszafizeti. Valójában a nő jogtalan haszonszerzésből tévedésbe ejtette a sértettet, nem állt szándékában visszafizetni a kölcsönkért összeget, arra reális lehetősége sem volt. Később a nő nem fizette vissza a kölcsönt, bár a férfi többször is kereste emiatt, végül elérhetetlenné vált számára. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a nőt az előkészítő ülésen beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, rendelje el a vele szemben más ügyben csalás bűntette miatt kiszabott 2 év időtartamú, felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását, és kötelezze őt a sértettnek okozott kár megtérítésére.

 

 

Magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség és vádiratában elzárás büntetés kiszabását indítványozta egy 39 éves, büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő, füzesgyarmati férfi ellen, akit vendéglátói nem tudtak kitenni a házukból. A férfi 2021. január 31-én délután, Füzesgyarmaton vendégségbe ment rokonaihoz, és magával vitt fél liter pálinkát. Miután a férfi megitta az összes alkoholt, kötekedni kezdett a háziakkal, veréssel fenyegette meg őket. A vendéglátó család távozásra szólította fel a hőzöngő férfit, de ő a kérésnek nem tett eleget, ellenben úgy meglökte az egyik házigazdát, hogy az ajtónak esett, kiverve az üveget. A háziasszonyt pofonvágta. A háziak értesítették a rendőrséget, az erősen ittas férfi a kiérkező rendőrökkel is tiszteletlenül viselkedett, felszólításukra sem távozott, ezért előállították a Szeghalmi Rendőrkapitányságra.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.