2021. augusztus 5., csütörtök,  Krisztina
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2021. április 02., péntek
Feltámadt ígéret
Novella - Hétvégi olvasmány
Szerző: Zsidov Magdolna
Él a fejemben egy kép gyermekkori emlékeim közül, a szülői ház húsvét előtti hangulatáról. Arról az izgalmas, édes készülődésről, amelyben anyám lázban égő arccal sürgölődött a tűzhely körül. Csak akkor vette le a kötényét, amikor estefelé hazaérkezett apám. Csókot nyomott anyám szájára, nekem cuppanós puszit adott a homlokomra, s már ment is kifelé, hiába kérlelte anyám, hogy először vacsorázzunk. Apám legyintett és annyit mondott, majd ha befejezte a kinti munkát, de ne várjunk rá, együnk nyugodtan, de anyámnál ez elképzelhetetlen volt. Én még játszottam volna, ezért kifejezetten örültem a késleltetett vacsorának. Szótlanul rajzolgattam, édesanyám még szöszmötölt egy ideig, majd leült mellém az asztal elé.

Kereszt. Forrás: pixabay.com

 

 

Míg várakozva ültünk, anyám Jézusról mesélt, a Megváltóról, aki gyógyított betegeket, életet lehelt a halottakba, megelégítette az éhezőket, vigasztalta a szenvedőket, miközben ismerte minden ember igazi valóját. Sokan hallgatták, bíztak benne, de akadtak olyanok, akik nem hittek neki, ahogy manapság sem. Azok tizenketten, akik hittek benne, a tanítványai és követői lettek, ők érezték, hogy Mesterük különleges képességekkel áldott, ezért tekintették többnek egy átlagos embernél. Szavai nem szálltak el terméketlenül, immár közel kétezer éve ünnepelik és dicsőítik azok, akik mindazt a csodát, amit tett és tanított, befogadták a szívükbe.


Igaz, akkor még eltűnődtem azon, ugyan, hogyan képes Jézus a Föld összes emberével személyesen foglalkozni? Anyám annyit mondott, ezen ne tépelődjem, nekünk, embereknek ez egy felfoghatatlan rejtély.


Ahogy beszélt anyám a húsvét megrázó misztériumáról, vonásai lágyabbak lettek, szemetükre bepárásodott. Ez a történet csak Jézusról szólt. Jézusról, a Messiásról, aki harminchárom évi földi küldetése során az embert szolgáló igazságot hirdette. Életének rövid idejében jót cselekedett, gyógyította a test betegségeit, gondja volt a békétlenségben szenvedőkre, azokra, akik éhezték és szomjúhozták az igazságot, a megnyomorított lelkűekre, a lélek háborújában szenvedőkre, a „hol tűzben, hol vízben vergődőkre”, a saját lelki csapdájukban gyötrődőkre. Most arra kérdeztem rá, ha Jézus olyan jó volt, miért nem hisznek neki az emberek? Anyám mélázó tekintettel annyit válaszolt: tudod gyermekem, az emberek könnyen elhiszik azt, amit nem kellene, és nehezen hiszik el azt, amit kellene.


Anyám szavait kintről behallatszódó kutyavonyítás szakította félbe, megcsóválta a fejét, halkan megjegyezte: Zsiga szomszéd már megint nyúzza azt a szegény ebet, de minek tart az olyan kutyát, aki nem szereti? Persze az ilyen embernek, mint Zsiga szomszéd, elég annyi, ha valakin levezetheti a mérgét, teljesen mindegy, hogy kétlábú, vagy négylábú.


Ez a lélekűző zaj elterelte a figyelmünket, de miután csend lett, anyám ott folytatta, ahol abbahagyta. Sok mindent nem értettem akkor, ahogy azt sem, Jézus hogyan látott bele minden ember lelkébe, olvasott a gondolataikban, tudta, hogy mindegyikőjük valamelyik másik irigyelt ember bőrében szeretne élni, a ruháját hordani, az ételét enni, az aranyait számlálgatni. Jézus az ilyeneknek annyit mondott, hogy ne gyűjtsenek aranyat, kincset itt a Földön, ahol a rozsda meg a moly eszi meg, hanem gyűjtsenek kincset a mennybe, ahol az értékeket a lélek gazdagsága szerint mérik. A vagyont gyűjtögető, szűkmarkú gazdagokról súlyos kijelentést tett, szemükbe mondta, hogy könnyebb a tevének a tűfokán átmenni, mint gazdagnak a mennyek országába jutni, ezért maga ellen hangolta őket. Meg kell hagyni, ez a mondat szöget ütött a fejembe, ugyanis, hogyan tudna egy teve a tű fokán átmenni, hiszen még a cérnát is nehezen dugtam át rajta, ha anyám megkért rá. Anyám azzal magyarázta, hogy ez jelképes, és akiknek szólt, azok értették, ezért nem sokkal később ki is adták ellene az elfogatási parancsot. El kellett hallgattatniuk a nép „bujtogatóját”. Másnak sem akarták láttatni, mint lázítónak, aki szemfényvesztéseivel téveszti meg az embereket, miközben kizárólag hatalomra törekszik. Elfogatása, mondhatni könnyedén ment, de őt ez nem lepte meg, hiszen egyik tanítványa, Júdás lelkébe látott, és már előre felkészült rá, hogy harminc ezüstpénzért elárulja. Júdás nem maradt hűséges mesteréhez, mert az érzékei megcsalták, az igazság felett a pénz, a hatalom szeretete győzött. A rágalmak ellenére, Mestere nem akarta a hatalmat, így neki, mint tanítványnak sem juthatott nagyobb dicsőség. Elégedetlenségében áruló lett.

 

Ezt az ártatlan, tiszta Embert, Isten fiát, „rögtönítélő” bíróság elé hurcolták, sorsát a hangoskodó tömegre bízták, a tömegre, az emberekre, akik egymást túlharsogva, a hangzavar, a lélekzavar padkáján, elfelejtve Jézus minden jótéteményét, halálra szánták. Lehet ugyan, hogy szerettek volna igazságosan választani Barabás és Jézus között, de nem mertek azok lenni, mert gyávák, és kétkedők voltak. Ennél még rosszabb, hogy azok is gyáván hallgattak, akik megtapasztalták a Messiás minden cselekedetét, ismerték szándékát, küldetését, de a tömeg veszett hangulatára maguk is fejvesztettek lettek. Anyám végszava megrendített, elítélték Jézust, s megfeszített bűnösként, bűntelenül a keresztfán lehelte ki lelkét.

 

 

Golgota virág. Forrás: pixabay.com

 Ecce homo!


Könnyes arccal, méltatlankodva kérdeztem anyámat, és mi ezt ünnepeljük dínomdánommal, locsolkodással? Anyám mosolygott szelíden, majd azt is elmondta, hogy Jézus ugyan meghalt, de harmadnapon feltámadt, az Atya Isten visszaadta az életét, mert még dolga volt a világban. A tanítványait kellett felkészítenie arra, hogyan hirdessék az egyedüli tiszta igazságot, győzelmét a halálra vivő gonoszság felett. Mi ezt az örömöt, az újjáéledés reménységét ünnepeljük.

 

Apám végzett a favágással, csendben megvacsoráztunk. A családi élet lelke velünk volt.<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.