2021. augusztus 5., csütörtök,  Krisztina
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. február 23., kedd
Három méterről zuhant le
Súlyos sérüléseket szenvedett a szarvasi telephely karbantartója - Az orosházi konyhavezető valótlan adatokkal juttatta előnyhöz kolléganőjét - A Békés megyei ügyészségek vádemelései
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján, 6 rendbeli kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 276 rendbeli szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélt a Battonyai Járásbíróság egy 28 éves, büntetlen előéletű borsodi, nagycsécsi férfit, aki internetes csalásokkal rendszeres haszonszerzésre törekedve károsított meg országszerte 282 sértettet. A bíróság a vádlottal szemben közel 1,2 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, kötelezte a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek kárának megtérítésére is - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség a megyebeli ügyészség vádiratairól.

A szarvasi telephelyen a tartály túlfolyását észlelte a karbantartó, munkatársa emelővillás targoncára emelte, védősisak nélkül, hogy kijavítsa a hibát. A kép illusztráció. Forrás: depositphotos.com

 

 

 

A férfi 2016 végén munkahellyel, munkavégzésből származó rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, három kiskorú gyermekét élettársával együtt albérletben lakva nevelte, melynek bérleti díját és rezsi költségét rendszeresen nem tudták fizetni. A férfi megélhetési problémáinak enyhítése miatt elhatározta, hogy a televízióban látott „internetes átverés” útján jut pénzhez. Olyan termékeket kezdett el hirdetni eladásra az interneten, amelyekkel valójában nem rendelkezett, és olyan hirdetésekre jelentkezett eladóként, melyekben mások megvásárlásért kerestek meghatározott termékeket. Az érdeklődőknek részben a saját nevén, részben álnéven mutatkozott be, és a sértetteket azzal ejtette tévedésbe, hogy amennyiben az általuk megvásárolni szándékozott tárgy vételárát – vagy annak egy részét – és esetenként a postaköltségként megjelölt egyéb összeget előre utalják az általa megjelölt bankszámlára, akkor a tárgyat el küldi nekik. A terheltnek nem állt szándékában a termékek elküldése és arra reális lehetősége sem volt, hiszen nem rendelkezett azokkal. A férfi 2016 októbere és 2019 júniusa között, 282 sértett tévesztett meg országszerte. Hat sértettnek 50 ezer forintot meghaladó kárt, míg a többi sértettnek 5 ezer és 50 ezer forint közötti kárt okozott.

 

 

Ittas járművezetés vétsége miatt ítélt el a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján egy 66 éves, büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő, vezetői engedéllyel nem rendelkező, medgyesbodzási férfit a Battonyai Járásbíróság, aki 2020. május 30-án, késő este, Medgyesbodzás külterületén, segédmotorkerékpárral úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy a járművezetés megkezdése előtt nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott. A járművezetés alatt közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt álló férfit a bíróság 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől és kötelezte a büntetőeljárás során felmerült 120 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

 

 

Lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt, az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján, 1 év 2 hónap, illetőleg 1 év börtönbüntetésre ítélt az Orosházi Járásbíróság egy 36 éves, büntetett előéletű kardosi illetőségű, de orosházi tartózkodási helyű és egy 50 éves, büntetlen előéletű, csorvási férfit. A bíróság a kiszabott büntetések végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, elkobozta a szóban forgó lőfegyvert, kötelezte a terhelteket az eljárás során felmerült közel 350 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is. A 36 éves férfi - aki fegyvertartási engedéllyel nem rendelkezett -, 2020. május 30-án, megvásárolta a másik férfi engedéllyel tartott forgótáras pisztolyát, az ahhoz tartozó töltényeket és riasztótöltényeket 30 ezer forintért. Az eladó tudta, hogy a pisztoly lőfegyvernek minősül, tartása rendőrhatósági engedélyhez kötött és azt is tudta, hogy a vevő ilyennel nem rendelkezik, ennek ellenére eladta neki a fegyvert. A 36 éves férfi 2020. június 25-én, az egyik közösségi portál üzenetküldő alkalmazásán keresztül üzenetet küldött nőismerősének, miszerint éppen egy pisztolyt tart a fejéhez, mellyel öngyilkosságot akar elkövetni. A nő bejelentést tett a rendőrségen. A bejelentés alapján, a rendőri intézkedés során, a férfi lakhelyén megtalálták az engedélyköteles fegyvert, és más olyan fegyvert, töltényeket is, amelyek tartásához nem szükséges engedély.

 

 

Közokirat-hamisítás bűntette, és szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt a Szarvasi Járási Ügyészség vádirata alapján, 1 év börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélt a Szarvasi Járásbíróság egy 48 éves, szécsényi férfit, aki korábban 13 alkalommal volt büntetve, többek között közokirat-hamisítás bűntette, szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt is. A férfi 2018. július 21-én, hajnalban, Szarvason úgy vett részt a közúti közlekedésben, autó vezetőjeként, hogy személyi igazolványát és vezetői engedélyét nem tartotta magánál. Négy óra előtt nem sokkal Szarvason, a Kazinczy utca 14. szám előtt rendőri intézkedés alá vonták, amelynek során a férfi testvére személyes adatait diktálta be a rendőrnek, majd a helyszíni bírságról szóló, közokiratnak minősülő nyomtatványt a testvére helyett alá is írta.Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 24 éves, büntetlen előéletű, békéscsabai férfi ellen, aki 2020 februárjában, Békéscsabán, kijelölt gyalogos-átkelőhelyen okozott súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetet. A férfi 2020. február 10-én, 17 óra után nem sokkal, személygépkocsit vezetett Békéscsaba lakott területén, az Orosházi úton, a külső forgalmi sávban, a városközpont felé a lakott területen engedélyezett 50 km/óra legnagyobb haladási sebességet túllépve, 61 km/óra sebességgel. Az Orosházi út és a Povázsai utca kereszteződését megelőző szakaszon kijelölt gyalogos-átkelőhelyet is ezzel a sebességgel közelítette meg, és késedelmesen észlelte, nem biztosított áthaladási elsőbbséget a zebrán neki balról jobbra, kerékpárját maga mellett tolva, gyalogosan áthaladó sértettnek, és elütötte. A sértett összesen 11,6 métert tett meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, és amikor az úttest közepén, a forgalmi irányokat elválasztó terelőszigetről a továbbhaladást megkezdte, a személygépkocsi a későbbi elütési helytől 62 méterre haladt. Amennyiben az autó vezetője a sértettet késedelem nélkül észleli és nem lépi túl a megengedett sebességet, a gépkocsi az ütközés előtt még lassító fékezés alkalmazásával is megállítható lett volna, mert a megengedett 50 km/óra sebességnél lassító fékezés esetén 47,5 méter, intenzív fékezés esetén 36,6 méter a féktávolság. A sértett a baleset következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket – csigolyatörést, agyrázkódást, légmellet és más sérüléseket – szenvedett. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfit tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében, próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze a nyomozás során felmerült 235 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett, nagyobb kárt okozó, információs rendszer felhasználásának bűntette miatt emelt vádat és vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a Gyulai Járási Ügyészség egy 56  éves, büntetlen előéletű, orosházi nővel szemben, akinek közreműködésével kolléganője közel 4 millió forinttal több bért vitt haza, mint amire jogosult lett volna. A terhelt a vádbeli időszakban, egy orosházi konyha vezető beosztású munkavállalója volt, munkaköre folytán felhasználási jogosultsága volt az elektronikus bérszámfejtő rendszerhez, amelyben rögzíteni kell a bérszámítás alapjául szolgáló tényezőket, így különösen a túlórára, a helyettesítésekre, és az úgynevezett mozgó bér megállapítására vonatkozó adatokat. A nő 2015-2016-ban, a bérszámfejtő programban valótlan túlóra, és helyettesítési adatokat tüntetett fel, hogy egyik közvetlen kolléganőjét jogtalan vagyoni előnyhöz juttassa. A munkatárs a két év alatt 3,9 millió forinttal több bért vitt haza, mint ami jogszerűen járt volna neki. Az intézményt a munkabér után fizetendő adókkal és járulékokkal együtt közel 5 millió forint kár érte. Az előnyhöz jutó nő a jogszerűtlenül felvett bér összegét a kár megtérítése érdekében ügyvédi letétbe helyezte, így vele szemben az eljárást a járási ügyészség a közvetítői eljárás lefolytatása végett felfüggesztette.

 

 

Ittasan elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 68 éves, büntetlen előéletű, kötegyáni férfival szemben, aki tolatás közben megrongált két másik autót. Az idős férfi 2020. július 25-én, szeszes italt fogyasztott, ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy 17 óra előtt nem sokkal egy román rendszámú személygépkocsi volánja mögé üljön. A férfi egy kötegyáni, Kossuth utcai ingatlanról hátramenetet hajtott végre a Kossuth utcára, nekiütközött az úttest túloldalán álló személygépkocsinak. Ezután követően a férfi előremenetbe kapcsolt és az úttest túloldalán lévő, vízelvezető árokba hajtott, majd visszakormányozta a gépkocsit az úttestre, nekiütközött egy kapubejáróban parkoló másik személygépkocsinak, majd a helyszínről elhajtott. A férfit a rendőrök az eset után egy helyi kocsmában találták meg. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét beismerő, a járművezetés alatt enyhe fokú alkoholos befolyásoltság alatt álló, idős férfit tárgyalás mellőzésével hozott büntető-végzésében pénzbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a „B” kategóriába tartozó járművek vezetésétől, kötelezze a nyomozás során felmerült 140 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta egy büntetlen előéletű, 44 éves, cselekményét beismerő, szarvasi férfival szemben, akinek szabályszegő magatartása miatt egyik munkatársa súlyosan megsérült. A terhelt és munkatársa, a későbbi sértett a vádbeli időszakban egy fehérje feldolgozással foglalkozó cég szarvasi telephelyén dolgozott karbantartóként, a munkakörükhöz igazodó munkavédelmi oktatásban is részesültek. A sértett férfi 2019. augusztus 23-án, 12 óra körül az egyik ipari tartálynál túlfolyást észlelt. Miután a hibát jelezte munkatársának, közösen úgy döntöttek, hogy a gyorsabb hibaelhárítás érdekében, emelővillás targoncára raklapot helyeznek, amelyre a sértett feláll és társa a targoncával felemeli, hogy a szemrevételezés után megjavítsa a meghibásodott tartályt. A targonca villájára fektetett raklapot és munkatársát a terhelt 2,9 méter magasra emelte, hogy elvégezhesse a tervezett feladatot. A védősisakot nem viselő sértett megcsúszott a túlcsorduló víz miatt nedvessé vált raklapon, megkapaszkodott a javítandó tartályban, ennek konzoljai azonban kiszakadtak az összegyűlt víz és a sértett testsúlyától, így a sértett a földre esett, súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket – kulcscsont-törést, bordatörést, tüdőzúzódást és más sérüléseket – szenvedett.Vagyoni haszonszerzésből, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 39 éves, büntetlen előéletű, román állampolgárságú, bukaresti férfi ellen, aki 32 külföldi állampolgárnak nyújtott segítséget. Ők az államhatárt illegálisan, meg nem engedett módon, a zöldhatáron lépték át. A 32 fő különböző – szír, afgán, palesztin, iráni és iraki – állampolgárságú személy az elfogásukat hónapokkal megelőzően indultak el lakóhelyükről Nyugat-Európába, majd ismeretlen embercsempészek segítségével, több országon keresztül utazva érkeztek Romániába. Az embercsempészek személyeket fejenként 3 ezer euró körüli összegért, az országhatárokon belül, kistehergépkocsikkal szállítva juttatták el őket az államhatárokhoz. Ezután a migránsok az államhatárt gyalogosan, illegálisan lépték át, az embercsempészek a határ túloldalán várták gépkocsikkal őket, és a külföldi állampolgárokat tovább szállították a következő határig. A román férfi egy ismeretlen személy kérésére, az általa adott pénzből Bukarestben bérelt egy kisteherautót, majd az ismeretlen személy utasításai alapján, 2020. október 31-én, Romániában, Moravita település külterületén vette fel a gépkocsiba a 32, érvényes úti okmánnyal nem rendelkező migráns személyt, akik Ausztriába szerettek volna eljutni. A terhelt a román-magyar államhatár közelében található Pecica településen kitette őket a kocsiból, hogy a zöldhatáron gyalogosan, illegálisan lépjenek át az államhatáron, míg ő a kisteherautóval Csanádpalota közúti határátkelőhelyen lépett be Magyarország területére. Ezután a férfi a Sarkadkeresztúr és Nagygyanté közötti úton várakozott a gépkocsival, hogy felvegye a migráns személyeket és az ország belseje felé szállítsa őket. A férfit a rendőrök intézkedés alá vonták, a migráns személyeket a határrendészeti kirendeltség járőrei a közeli erdőben elfogták. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre utasítsa ki Magyarország területéről, kobozza el a tőle lefoglalt 2 mobiltelefont és kötelezze 135 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.