2021. április 23., péntek,  Béla
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. február 17., szerda
Gyulai vállalkozókat csapott be
A panziós gyulai nő euróváltást ígért, kölcsönöket kért és nem fizette ki a munkát - Interneten csalt a kiskunhalasi nő és férfi - Hamisan vádolt a mezőkovácsházi házaspár - Békés megyei ügyészségek vádemelései
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, vagyoni haszonszerzésért, több személynek segítséget nyújtva, embercsempészés bűntette miatt kezdeményezte a Battonyai Járási Ügyészség egy 24 és egy 18 éves román állampolgárságú férfi letartóztatását, akik 21 külföldi állampolgárnak nyújtottak segítséget. Az államhatárt illegálisan, meg nem engedett módon, a „zöldhatáron” lépték át. A két temesvári férfi 2021. február 6-án, késő este, Dombegyház külterületén felvett kisteherautójukba 18 szír és 3 afgán állampolgárt, hogy őket Magyarország belseje felé szállítsák. A szállítójárművet a 18 éves fiatal férfi vezette, az idősebbik személygépkocsival előtte haladva a biztonságos, tettenérést elkerülő közlekedését segítette „előfutóként”. Miután ez utóbbi terhelt Dombegyház térségében észlelte a rendőri jelenlétet, társát figyelmeztette, aki a migránsokat a járműből kiszállította, utasok nélkül folytatta útját. A két román férfit Dombegyház külterületén, a magyar-román határtól mintegy száz méter távolságra a Készenléti Rendőrség 23 órakor ellenőrzés alá vonta, őket előállította, míg a szállított migránsokat a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei a határ közelében elbújva találták meg. A migránsok embercsempészek segítségével jutottak Románia, majd Magyarország területére, utazásuk fejében az embercsempészekkel 10 ezer - és 2 ezer 500 euró közötti összeg megfizetésében egyeztek meg - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

A gyulai panziós euró jutányos átváltását ígérte. A kép illusztráció. Forrás: police.hu

 

 

A kényszerintézkedést egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kezdeményezték, másrészt alappal lehetett tartani attól, hogy a terheltek szabadlábra kerülésük esetén a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével a bizonyítás meghiúsítására törekednének, és a bűnismétlés veszélye is fennállt. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészség indítványával egyetértett és a terheltek letartóztatását egy hónapra elrendelte.

 

 

Az Orosházi Járási Ügyészség kereskedéssel elkövetett, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt kezdeményezte egy 31 éves, orosházi férfi letartóztatását, aki az elmúlt évben legalább négy embernek értékesített rendszeresen új pszichoaktív anyagnak minősülő, bódító hatású szert. A férfi csanádapácai, Vasút utcai tartózkodási helyén tartott kutatás során 12 gramm új pszichoaktív anyaggal kezelt növényi anyagot, az anyaggal folytatott kereskedelmi tevékenységre utaló tárgyi bűnjeleket foglalt le a rendőrség. A férfit az elmúlt években három alkalommal büntették ugyanilyen vagy hasonló jellegű bűncselekmények – kábítószer birtoklása – miatt. A bíróság a letartóztatást elrendelte.


A Szarvasi Járási Ügyészség 32 rendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalás vétsége miatt nyújtott be letartóztatásra irányuló indítványt a Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírójához egy 30 éves, hasonló bűncselekmények elkövetése miatt büntetett előéletű, kiskunhalasi nő és társa, egy büntetlen előéletű, 32 éves, kiskunhalasi férfi ellen. Letartóztatták őket. A terheltek 2020 őszétől kezdődően, közösségi oldal különböző adásvételi csoportjaiban fiktív hirdetéseket adtak fel, amelyekben olyan termékeket (könyveket, ruhaneműket, gyerekjátékokat stb.) kínáltak eladásra, amelyekkel valójában nem rendelkeztek. Előbb saját nevükben adták fel a hirdetéseket, majd később, a lebukás elkerülése érdekében álprofilokat hoztak létre, a hirdetett termékek fotóit más felhasználók által létrehozott hirdetésekből szerezték. Miután az érdeklődők a termékek vételárát előre átutalták az elkövetők bankszámláira, a termékeket nem küldték el és a vételárat sem utalták vissza. A terheltek jogtalan haszonszerzési céllal tévedésbe ejtették az érdeklődőket, egyenként 50 ezer forintot el nem érő kárt okoztak, amely egy esetben sem térült meg. Egyelőre 32 sértett sérelmére elkövetett csalással gyanúsítják őket, de folyik több, mint 200 további sértett azonosítása. A bűncselekmény elkövetésében nemcsak a pár, de a férfi anyja és mások is részt vettek, akik személyazonosságának megállapítása szintén folyik.


A Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján, 4 rendbeli hamis vád bűntette miatt 1 év időtartamú, 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Battonyai Járásbíróság egy 35 éves, büntetlen előéletű, mezőkovácsházi nőt. A bíróság a nő 43 éves, többszörös visszaesőnek minősülő férjével szemben hamis tanúzás miatt 1 év végrehajtandó börtönbüntetést szabott ki és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is, ezen felül meg kell fizetniük az eljárás során felmerült 110 ezer forintos bűnügyi költséget is. A nő 2018. november 27-én, a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányságon feljelentést tett, mely szerint előző este Mezőkovácsházán, a Dózsa utcán egy helyi férfi és három fia bántalmazta a férjét, mind a négyen rugdosták, egyikőjük egy pajszervassal is ütötte. A lányukat is a megütötték, az egyik férfi őt is egy alkalommal arcon ütötte. A bántalmazás következtében férjének eltört az orra, a lánya és ő pedig könnyű sérüléseket szenvedtek. A valótlan tényállításokkal a nő négy személyt bűncselekmény elkövetésével hamisan vádolt meg. A feljelentés alapján nyomozás indult, amelyben a férfit is kihallgatták, aki szintén beszámolt a bántalmazásról. A megnevezett négy férfit a rendőrök garázdaság bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Utóbb a házaspár beismerte, hogy valótlanságokat állítottak, így a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.

 

 

Társtettesként elkövetett garázdaság vétsége miatt 180 ezer forint, és 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján, a Battonyai Járásbíróság egy 28 éves, visszaesőnek minősülő és egy 27 éves, szintén büntetett előéletű, medgyesegyházi nőt. A két nő 2019. szeptember 21-én, kora este Medgyesegyházán, a Dózsa és a Deák utca kereszteződésében található üzlet előtt találkozott és szóváltásba keveredtek egymással. Majd bementek az üzletbe, folytatták a veszekedést, dulakodni, verekedni kezdtek, amelynek során a földre is lekerültek.


A Gyulai Járási Ügyészség 2 rendbeli, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 50 éves, büntetlen előéletű, szarvasi illetőségű, de gyulai tartózkodási helyű nővel szemben, aki jogtalan haszonszerzési céllal ejtett tévedésbe két gyulai vállalkozót. A nő a vádbeli időben egy budapesti cég ügyvezetője volt, amely cég Gyulán, a Temesvári úton, panziót üzemeltetett. A panzióban, 2018-ban, egy férfi háztartásigép-szerelési munkálatokat végzett, akinek a nő felajánlotta, hogy rendkívül jutányos áron, 295 forintos árfolyamon, nagyobb összegű eurót tud váltani neki. A férfi élni kívánt a terhelt által kínált előnyös lehetőséggel, ezért 2018. május 25-én – euróra váltásért – átadott 2 millió 950 ezer forintot. Ekkor az euró árfolyama 320 forint körül mozgott. A nő az ígérete ellenére, néhány nap múlva 10 ezer euró helyett 6 ezer 200 eurót adott át a férfinak, de ígéretet tett a fennmaradó 3 ezer 800 euró megfizetésére is. Ehelyett, néhány nap múlva, újabb 10 ezer euró kedvezményes, 295 forintos árfolyamon átváltásának lehetőségével kecsegtette hamisan a sértettet, aki – bízva, hogy a terhelt teljesíti a korábbi megállapodásukat is –, 2018. június 7-én átadott a nőnek újabb 2 millió 95 ezer forintot. A nő a beígért 13 ezer 800 eurót nem hozta a sértettnek, az nem is állt szándékában, de nem fizette ki a sértett által elvégzett munkálatokért járó 280 ezer forint összegű vállalkozói díjat sem. A férfi – bár a nő a többszöri felszólítása ellenére sem fizette ki  az ígért pénzösszegeket – 2019. december 19-én, a terhelt kérésére további 270 ezer forintot adott át neki. Ezt a nő arra hivatkozással kérte, hogy a folyószámlájára érkezett 27 millió forintos hitelösszeget csak ezen összeg 1 százaléka, azaz 270 ezer forint befizetésével tudja felvenni a számlájáról. A nő cselekményével közel 4 millió 500 ezer forintos kárt okozott a sértettnek, amely nem térült meg. Közben a nő 2018 novemberében, egymillió forint kölcsönt kért egy másik gyulai férfitól, akit szintén onnan ismert, hogy korábban különböző szerelési-karbantartási munkákat végzett neki. A terhelt azt ígérte, hogy 2019. március 31-ig a kölcsönt visszafizeti, és a teljesítési képességére megtévesztő módon arra hivatkozott, egy nyertes pályázatból pénzt vár, azonban átmeneti likviditási problémáit a sértettől kölcsön kapott összegből oldaná meg. Valójában nem állt szándékában a pénz visszafizetése. Később haladékot kért a sértettől, majd elérhetetlenné vált a számára. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a tagadásban lévő nőt tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, kötelezze őt a sértettek kárának és az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

 


Jogosulatlanul megszerzett, elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett, kisebb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátás intézkedés alkalmazását indítványozta egy 22 éves, büntetlen előéletű, Bács-Kiskun megyei, kecskeméti férfi ellen. A fiatal férfi 2020 januárjában, néhány napig együtt dolgozott Németországban egy másik magyar férfival, akinek bankkártyája volt. A terhelt a közös munka során, ismeretlen körülmények között, jogosulatlanul megszerezte a bankkártya adatait, majd miután visszatért Magyarországra és édesapjához költözött a Békés megyei Zsadányba, a jogosulatlanul megszerzett bankkártya adatok felhasználásával, 2020 februárjában, közel 80 ezer forint értékben vásárolt, műszaki cikkeket és ruhaneműt rendelt, mobiltelefonos alkalmazásokért fizetett, három kisebb értékű számlát fizetett ki és mobiltelefonjának egyenlegét is többször feltöltötte.


A Békéscsabai Járási Ügyészség 2 rendbeli, szabálysértési értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének kísérlete miatt emelt vádat egy 36 éves, büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő, dunaföldvári illetőségű, de gyulai tartózkodási helyű férfi ellen. A rovott múltú férfi legutóbb 2020. június 22-én szabadult lopás vétsége miatt a kiszabott elzárás büntetésből. Ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy 2020. július 17-19-e között, lopási szándékkal megjelenjen egy békéscsabai óvodánál. Bemászott az óvoda udvarára, majd az épület két ablakáról letépte a szúnyoghálót és az egyik ablakot megpróbálta felfeszíteni. De nem járt sikerrel, ezért távozott a helyszínről. Néhány nap múlva, 2020. július 22-én, kora hajnalban, megjelent egy másik csabai óvodánál, ahol az egyik ablakot betörte, majd azon benyúlva a nyílászárót kinyitotta és bemászott a csoportszobába, de az óvoda riasztója megszólalt, ezért távozott a helyszínről. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és kötelezze őt az okozott rongálási kár megtérítésére.

 

 

Tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy büntetlen előéletű, 38 éves, szarvasi nővel szemben, aki a most 9 éves, tartós betegségben, asztmában szenvedő gyermekének tartására előírt havi 28 ezer forintos tartásdíj-fizetési kötelezettségének önhibájából nem tett eleget és ezzel közel 400 ezer forintos hátralékot halmozott fel a gyermeket nevelő apának. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság szüntesse meg az eljárást, ha a terhelt a tartásdíj-fizetési kötelezettségének az elsőfokú ítélet meghozataláig eleget tesz, ellenkező esetben próbára bocsátást alkalmazzon a cselekményét beismerő nővel szemben.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.