2021. március 2., kedd,  Lujza
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. január 10., vasárnap
Eredményes küzdelem a bűnözés ellen
Visszatekintés 2020-ra - Dr. Polt Péter legfőbb ügyész videóüzenete és az országgyűlési beszámoló az ügyészség 2019. évi tevékenységéről – Készült 2020. októberében
Szerző: Sz. M.
Idén (2020-ban, a szerk.) rendhagyó módon – az írásban benyújtott országgyűlési beszámolóval együtt – a legfőbb ügyész a kollégáinak videóüzenetben számolt be az ügyészség tavalyi tevékenységéről. Dr. Polt Péter hangsúlyozta, hogy az ügyészség a törvények iránt elkötelezetten, magas színvonalon ért el elismerésre méltó eredményeket 2019-ben. A legfőbb ügyész a videóüzenetben kiemelte, hogy a 2019-es év volt az első teljes év, amikor a 2018. július elsején hatályba lépett új büntetőeljárási törvényt (új Be.) alkalmazta az ügyészség. Az eljárások időszerű befejezése, a „hagyományos” vádemeléstől elterelő, a sértetti jóvátételt eredményező intézmények alkalmazása az új Be. legfőbb célkitűzései közé tartoztak. Az ügyészség tevékenysége megfelelt az új eljárási környezetnek, a törvényes működés elvárásainak.

Kép: Dr. Polt Péter. Forrás: ugyeszseg.hu

 

 

 

Dr. Polt Péter legfontosabb szervezeti változásként 2019. február elsejével kezdődően az ügyészségi nyomozás egységes struktúrába rendeződését említette. A kizárólagos ügyészségi hatáskörbe tartozó bűncselekmények nyomozását átvette a Központi Nyomozó Főügyészség, és az alárendeltségében működő járási szintű regionális nyomozó ügyészségek, egyben a fővárosra kiterjedő illetékességgel létrejött a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. A Központi Nyomozó Főügyészség kiemelten foglalkozott a korrupció elleni küzdelemmel. A hivatali korrupciós bűncselekmények miatt iktatott eljárások száma egyenletesen növekedett annak ellenére, hogy az összes regisztrált korrupciós bűncselekmény száma csökkent.

 

Bár a regisztrált összbűncselekmény-szám a korábbi évek tendenciáját követve csökkent, ennek ellenére jelentősen növekedett az ügyészségi ügyiratforgalom, mivel az új büntetőeljárási törvénnyel bevezetett jogintézmények számos pluszfeladatot róttak az ügyészekre.

 

A legfőbb ügyész azt is megemlítette, hogy tavaly jelentősen csökkent az ügyészségi határozatok elleni panaszok száma.

 

 A videóüzenetben szó esett arról, hogy az ügyészség a múlt évben is kiemelt figyelmet fordított az eljárások gyors és hatékony befejezésére, hiszen a vádemelések 73,3 százalékában eljárást gyorsító intézkedésekkel – büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás és bíróság elé állítás – sikerült lezárni az ügyeket. Ez az arány az előző években elért jelentős eredményeket is meghaladta. A legfőbb ügyész külön kiemelte a büntetővégzések számának jelentős emelkedését, amellyel ugyancsak csökkentettük a bíróságok leterheltségét.

 

A legfőbb ügyész arra is kitért, hogy a beismerésen alapuló terhelti együttműködés meghatározhatja a vádemelés formáját, a vádirat tartalmát. Az ügyészek tavaly 91 ügyben emeltek vádat nyomozás során létrejött egyezség alapján, továbbá 3984 esetben tettek indítványt a vádiratban az alkalmazandó joghátrány mértékére, ha a terhelt az előkészítő ülésen beismeri tettét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

 

Az előkészítő ülésen – a hatékony ügyészi tárgyalási jelenlétnek köszönhetően – a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottak 88 százalékának esetében már első fokon jogerős marasztaló ítélet született.

 

A legfőbb ügyész megemlítette, hogy esetenként továbbra is érzékelhető volt, hogy az ítélkezési gyakorlat enyhe, ezért az ügyészek súlyosbításra irányuló fellebbezéssel igyekeztek a törvényi követelményeknek érvényt szerezni. Ezeknek a fellebbezéseknek az eredményessége 2019-ben 53,6 százalékra nőtt.

 

Az ügyészség 98,3 százalékos váderedményessége az utóbbi tíz év legmagasabb értéke.

 

Dr. Polt Péter a legfőbb ügyészt megillető egyes jogosítványok gyakorlása köréből a törvényesség érdekében bejelentett jogorvoslatokra is kiért. Erre tavaly 18 esetben került sor – köztük az un. Hableány ügyben, és a Kúria a legtöbb esetben (13) osztotta az érveinket.

 

A közérdekvédelmi szakterület esetében a legfőbb ügyész kiemelte, hogy 2019-ben az ügyészség – a fogyasztói érdekek védelmében – legtöbbször az ingatlanközvetítéssel foglalkozó vállalkozásokkal szemben élt perindítással, de utazásszervezési, használtautó kereskedelmi, ingatlanértékesítési tevékenységet végző céggel, továbbá légitársasággal szemben is hasonlóan lépett fel.

 

Az ügyészség törvényességi kontrollt gyakorolt a szabálysértési és a közigazgatási hatóságok határozatai felett, továbbá gyermekvédelmi intézményekben és lakásotthonokban is folytatott vizsgálatot. Az ügyész a gyermekek veszélyeztetettsége, a hozzátartozók közötti erőszak veszélye miatti feladatait is maradéktalanul teljesítette.

 

Az elmúlt évben gyarapodtak a büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti feladatok, emelkedett az ügyészekhez érkezett panaszok, kérelmek, bejelentések, továbbá az ügyészi vizsgálatok száma.

 

A legfőbb ügyész a nemzetközi tevékenység kapcsán kitért arra, hogy az ügyészség tavaly is kiemelt figyelmet fordított a szomszédos országokkal és az európai uniós tagállamokkal a kapcsolatok további fejlesztésére.

 

Dr. Polt Péter külön kiemelte a magyar ügyészség és az Európai Csalás Elleni Hivatal, azaz az OLAF együttműködését. Az OLAF közigazgatási vizsgálatokat folytat az Európai Unió költségvetéséből származó pénzeszközök szabályszerű felhasználásáról, melynek eredményeképpen ajánlással fordulhat a tagállamok igazságügyi hatóságaihoz. Az OLAF tavaly 3 igazságügyi ajánlást küldött, ezeket már folyamatban lévő nyomozásokban értékelték a hatóságok. A magyar ügyészség 2015 és 2019 között az uniós átlagot (39 százalék) lényegesen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 47 százalékában emelt vádat.

 

Az EUROJUST-nak, a hágai Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségének magyar nemzeti szekciója tavaly – a tagállami arányokat meghaladóan – összesen 386 ügyben járt el, amelyek közül 250 hazai, 136 külföldi kezdeményezésű ügy.

A legfőbb ügyész elmondta, hogy számunkra fontos tény, miszerint a munkánkra tényleges rálátással bíró két uniós szervezet nagyra értékeli és eredményesnek minősíti a magyar ügyészség bűnözés elleni küzdelmét.

 

A legfőbb ügyész országgyűlési beszámolójának elérhetősége:

http://ugyeszseg.hu/pdf/ogy_besz/ogy_beszamolo_2019.pdf

 

Forrás: Békés Megyei Főügyészség és www.ugyeszseg.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.