2021. március 2., kedd,  Lujza
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2021. január 09., szombat
Kedvező ajánlatok átverésekkel
Internetes csalásokat jeleztek Gyuláról - Az áru átvételekor fizessenek - kéri a rendőrség
Szerző: Sz. M.
Az elmúlt hónapokban, Békés megyében, Gyulán több internetes csalásról érkezett bejelentés. A kár esetenként több tízezer forint. A rendőrség kéri az interneten vásárlókat, hogy legyenek körültekintők, amikor megrendelnek valamit. A Gyulai Rendőrkapitányságra, 2020 decemberében, több internetes csalásról érkezett bejelentés. Egy nő játékkonzolt akart vásárolni a hozzá tartozó kiegészítőkkel. Az egyik népszerű hirdetési oldalon talált is olyat, amilyet keresett. Megegyeztek az eladóval az árról, és a nő előre utalt 45 ezer 700 forintot a termékre és a postaköltségre, de a csomag nem érkezett meg. Egy másik férfi ugyanezen az oldalon szinte ugyanennyiért, 45 ezer forintért vásárolt. Neki érkezett csomag, de a dobozban alig volt valami, néhány értéktelen dolgon kívül semmit sem kapott - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az online vásárlás aranyszabályai. Kép: ORFK

 

 

 

Volt olyan eset is, amikor egy férfi bizonyos márkájú pulóvert rendelt meg és fizetett ki előre, de másik márkájú ruhát kapott, az eladónál pedig nem tudott reklamálni, mert nem lehetett elérni. Korábban, 2020 októberében történt, hogy egy gyulai férfi német internetes oldal hirdetésében közzétett ajánlattal akart élni, meg akarta vásárolni a hirdetésben 23 ezer euróért kínált tehergépkocsit. A hirdetőt, a szövegben megadott adatait igyekezett ellenőrizni, és azok alapján az információk alapján, amiket összegyűjtött, úgy döntött, előre utalja a vételárat. Közben kiderült, hogy a hirdetésben szereplő cégnek nem az a bankszámlaszáma, mint amire a gyulai férfi utalt. A cég német, a számlaszám holland, visszaéltek a cég adataival. A bank ellenőrzési rendszere szerencsére kiszűrte az utalást, visszatartották a pénzt és értesítették ügyfelüket arról, hogy probléma van a tranzakcióval.

 

A rendőrség kéri az interneten vásárlókat, hogy legyenek nagyon óvatosak. A kedvezőnek tűnő ajánlatokat fontolják meg, és lehetőleg az áru átvételekor fizessenek, ne utalják előre a vételárat. Nézzék meg az eladóról írt véleményeket, értékeléseket, és ne csak e-mailen lépjenek kapcsolatba vele, hanem hívják fel telefonon is. Mielőtt vásárolnak, a közösségi oldalakon megnézhetik, nem tettek-e már bejegyzéseket károsultak arról a hirdetőről, akivel felvették a kapcsolatot - ajánlja figyelembe a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

További hasznos információk:

Legyen tudatos online vásárló, eladó és csomagküldő! – ORFK Kommunikációs Szolgálat<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.