2020. december 4., péntek,  Borbália és Barbara
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. október 14., szerda
Lassabban és körültekintéssel
Megváltozott az időjárás - Fokozott figyelem szükséges az utakon, a zebráknál
Szerző: Sz. M.
Az elmúlt hétvégén közlekedési balesetben kilencen haltak meg Magyarország útjain, 30 súlyos és 81 könnyű sérüléses baleset történt. A baleseti okok közül kiemelkedő, hogy a sofőrök nem a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően vezetnek - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság. A csapadékos időjárás várhatóan egész héten tart, így többfelé lehet számítani esőtől vizes, csúszós útszakaszokra, a szél is csökkentheti a járművek menetstabilitását. Az őszi-esős időszakban, a közlekedésben számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, a féktávolság jelentősen megnő. Ez a legkorszerűbb autókra is igaz - amelyeknek a vezetőit gyakran magabiztossá teszi a hajtás hatékonysága -, ez azonban a fékezésre nincs hatással.

Eső, szél, csúszó utak nehezítik a közlekedést. Kép: police.hu

 

 

 

Esős időben, az utak felszínén képződő pocsolyák miatt fokozott figyelemmel, amennyiben lehetséges, a pocsolyák, vízátfolyások kikerülésével és a haladási sebesség csökkentésével célszerű közlekedni. Az úttestre kerülő, lehullott falevelek szintén tovább növelhetik az utak csúszósságát.  

 

 

A borongós, esős őszi időben fokozott figyelmet érdemelnek a gyalogosok is. Előfordulhat, hogy az esernyőt használó gyalogos nem figyel az úttesten áthaladás körülményeire és ernyőjét úgy tartja, hogy az gátolja a kellő körültekintésben. Ezért lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, főként a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén.

 

 

Az ORFK javasolja, hogy a közlekedők próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási- és útviszonyokhoz a párás, ködös, esős időjárás miatt. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és az azokkal együtt járó kellemetlenségek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket - tanácsolja az ORFK.



<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.