2021. január 19., kedd,  Sára és Márió
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. szeptember 11., péntek
Egymilliót küldetett a mamával
A 87 éves asszonynak taxin másik városba kellett utaznia - Idős, orosházi nők a csaló telefonálók célpontjában
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, egy napon három orosházi idős nőt kerestek meg telefonon azzal, hogy rokonuk bajban van, pénzt kell adniuk neki. Ketten nem fizettek, egy nő azonban több mint egymillió forintot küldött a telefonon diktált, számára ismeretlen névre. A három orosházi nőt szeptember 4-én, szinte ugyanazzal a történettel hívták fel telefonon. Az egyik idős asszonynak a férfi az unokájaként mutatkozott be és állította, hogy közlekedési balesetet szenvedett. Mikor hallotta a férfi, hogy a nő nem hisz neki, mert ismeretlen a hangja, közölte, hogy megsérült a feje és a mellkasa, azért beszél furcsán. A 77 éves asszonyt azonban nem tudta megtéveszteni, tudta, hogy csaló lehet a vonal végén, mert látott már erről szóló híradást a televízióban. Az asszony elmondta a fiának a történteket és feljelentést tettek a rendőrségen. A másik nyugdíjasnak Laci néven mutatkozott be egy ismeretlen telefonáló, szintén közlekedési balesetről beszélt, és arról, ha nem téríti meg azonnal a kétmillió forintos kárt, amit okozott, megverik. A 82 éves nő azt hitte, hogy egy volt szomszédja telefonál. Elmondta a telefonálónak, hogy segítene, de nincs annyi pénze és letette a telefont. Egy 87 éves nő azonban, az ismeretlen telefonáló kérésére több, mint egymillió forintot küldött el.

A csaló női nevet diktált, erre kellett küldeni több, mint egymillió forintot. A kép illusztráció. Forrás: Police.hu

 

 

 

Aki felhívta őt, mamának szólította, és ugyancsak arról beszélt, hogy közlekedési balesetet szenvedett. Telefonon irányította a nőt, megkérte, hogy a megadott telefonszámon hívjon taxit, menjen el egy másik városba, és az általa meghatározott helyen adjon fel neki pénzt a diktált női névre. Az idős asszony csak azután hívta fel a fiát, hogy feladta a pénzt és hazaért. Ekkor vált világossá számára, hogy csalás áldozata lett, amiről három nappal később bejelentést tett a rendőrségen. Az Orosházi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el és keresik a bűncselekmény elkövetőjét.

 

 

A rendőrség ismételten kéri, hogy senki ne kövesse ismeretlen telefonálók utasításait, ne küldjön, utaljon és személyesen se adjon pénzt idegeneknek. Ha a telefonáló családtagként, barátként mutatkozik be, szakítsák meg a beszélgetést, és hívják fel családtagjukat a telefonszámon, amin máskor is szokták és kérdezzék meg tőle, valóban bajba került-e. Ne beszéljenek ismeretleneknek anyagi helyzetükről, ne mondják el, hol tartják a megtakarításukat. Idegeneket ne engedjenek be a házukba, lakásukba. Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, akkor a lehető legrövidebb időn belül hívják a rendőrséget a 112-es ingyenes segélyhívón - tanácsolja a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.