2020. október 1., csütörtök,  Malvin
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. augusztus 04., kedd
Az 1700-at először eloszthatták volna 35-tel…
Orosházán is osztják a barna színű zöldkukákat – csak hát a „jól bevált” módon
Szerző: Kiss A. János
Utcahossznyi sorban, „helytartó” közelségben állva, maszk nélkül, órákon át ácsorgott és várakozott száz-kétszáz – vagy talán annál több – orosházi ember hétfőn a Fürdő utca ama szakaszán, ahol a DAREH Zrt. (teljes nevén: DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.) zöldhulladék tárolására alkalmas, 240 literes gyűjtőedényeinek ingyenes átadását hirdették meg attól a naptól kezdve – nem mellesleg limitált számban. (Amúgy 300 literes komposztáló edényekét is, de ez kevésbé váltott ki érdeklődést.) Vártak az emberek hol angyali türelemmel, hol megjegyzéseket téve. Pár éve már volt kukabotrány Orosházán, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. hasonló „áldásos” szervező tevékenysége miatt, joggal hihette bárki, hogy abból egy életre tanult mindenki. Kérdés: talán szakszerűen, polgárbarátian, közmegelégedésre nem is lehetséges az ilyesféle munkát elvégezni? Ám találtunk egy jó példát is – éppenséggel Békéscsabán –, ahol ugyanezt a feladatot nemrégen példásan oldották meg. Akkor miért nem megy ez Orosházán is?!

A hosszú sor kiindulópontja

 

Az arra járókat szomorú kép fogadta hétfőn délelőtt, az orosházi „kukaosztás” helyi önkormányzati hetilapban meghirdetett helyszínén. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. főbejáratától hosszú sorban várakoztak a barna edényt remélők – a járdát szélességében is elfoglalva –, közvetlenül egymás mögött, mellett állva, egy-két kivételtől eltekintve maszk nélkül. egészen a következő (Hársfa nevű) keresztutca sarkáig. A tumultus és a „hagyományos” orosházias „szervezés” miatt persze mindenféle megjegyzés hangzott el, a már megszerzett kukájukat húzók-tolók hangosabban és magvasabban fogalmaztak.

 

Az említett, korábbi években megesett (kommunális célú edényre vonatkozó) kukaosztással az volt a köz baja, hogy mindenkinek a most is használt helyre kellett elzarándokolnia, kilométereken át (enyhe túlzással) csak kukamozgató gyalogosokba lehetett botlani. A szellős szerkezetű város külső, több kilométerre található családi övezeteibe a járművel nem rendelkező idősek is cipelték a szerzeményüket. Akkor a lakosság nyomására egy-két ottani elosztóhelyet hoztak létre nagy hirtelenjében. Most nem. Ha az ilyen okból érintettek ezúttal igyekeztek is gyerekeiket, unokáikat, szomszédjaikat, ismerőseiket mozgósítani a kukájuk hazaszállítására, csődbe ment a tervük: míg Békéscsabán a kukák mellé parkoló kocsik 5-10 perc után már vihették is a barna kukát, Orosházán ezúttal több órás várakozással kellett szembesülniük a szívességi segítőknek is.

 

Számoljunk egy kicsit! Ha Orosházán öt napon át, napi hétórás időtartamra tervezték az szétosztást, akkor az 1700 kukával számolva egy-egy napon 340 kuka átadását kellett figyelembe venni. Ami ugye óránként 48-49 kukának a kérelmező kézbe adását jelenti, azzal együtt, hogy az adminisztrációs idő többszöröse is lehet az így kalkulálható 1-2 percnek… (A sokkal jobban előkészített békéscsabai osztás egyenként 5-10 percig tartott. Igaz, ott hárman adminisztráltak egyszerre – szemben a hétfőn látott z orosházi eggyel –, egy személy pedig letisztítva átadta a kért kukát.)

 

Ilyen körülmények között vajon miért vállalkozott a feladatmegoldásra az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.? Egykori fotós kollégánk a szerkesztőségi üléseken az ilyen kérdések elhangzásakor lakonikusan csak annyit mondott: pénzért… Természetes, hogy az orosházi cég netán ellenszolgáltatásért vállalta az osztást, csakhogy azt illik jól is teljesíteni.

 

Lapunk telefonbeszélgetés során feltett kérdéseire, megküldött interjúszöveg-tervezetére válaszolva Holopné dr. Sztrein Beáta, a DAREH  Bázis Zrt. cégvezetője, általános igazgatója hivatalos megjelentetési anyagot küldött írásban:

 

„Holopné dr. Sztrein Beáta, a DAREH Bázis Zrt. cégvezetője megkeresésünkre elmondta: már a koronavírus-járványt megelőzően megkezdték a zöldhulladék-gyűjtő edények szétosztását Orosházán és Békéscsabán is. A „barna kukák” osztásának második ütemében Békéscsabán azt az eljárást követték, hogy a lakosság interneten választhatott a cég által megadott, lehetséges időpontok közül, amikor át kívánták venni a kukájukat.

 

Orosházán az előzetes időpontfoglalásra – az igényfelmérés alapján – márciusban nem volt szükség. Így a társaság a lakosság számára a leggördülékenyebb, legegyszerűbb ügyintézési metódust választva, a lehető legrövidebb határidőn belül kívánta a nyári időszakban Orosházán is eljuttatni az ingatlantulajdonosokhoz a zöldhulladék-gyűjtő edényeket, erről az önkormányzattal egyeztetve született meg a döntés – tette hozzá Holopné dr. Sztrein Beáta.

 

A DAREH Bázis Zrt. általános igazgatója kifejtette: a társulás sikeres és eredményes pályázatának köszönhetően Orosházán összesen 1.700 darab zöldhulladék-gyűjtő edényt tudnak ingyen és bérmentve szétosztani a lakosságnak. Amennyiben esetlegesen ez nem lenne elégséges, úgy a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően, természetesen továbbra is elszállítják az áttetsző zsákban, vagy kötegelve kihelyezett zöldhulladékot azon ingatlanok elől, ahol nincsen zöld kuka.”

 

Apró, de elvi kérdés: vajon azok, akik önhibájukon kívül nem juthatnak a zöldhulladék elhelyezésére alkalmas barna kukához, s csak műanyag zsákban tudják majd ilyen hulladékukat kirakni elszállításra, (ugye) mindezt szintén ingyenesen tehetik majd meg?

 

Kérdés, hogy a lakosság érdekeit, vagy hivatali, céges szempontokat kell-e előtérbe helyezniük az önkormányzatokhoz köthető vállalkozásoknak, hivataloknak. Pontosabban: ez nem kérdés. A hivatali tevékenység eredményességét sehol sem lehet darabszámban, súlyban, literekben, méterekben, s hasonló módokon mérni. Egyetlen mértékét ismeri a világ ennek: az ügyfelek elégedettségét. „Árazzák be” tehát bátran az orosházi kukaosztás eredményességét – tapasztalataik, véleményük alapján!<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.