2020. december 4., péntek,  Borbália és Barbara
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2020. július 31., péntek
A szúnyogirtás einsteini módszere
Szerző: Kiss A. János
Nem értem. Bő egy hónapja kitiltottak bennünket a kertekből, parkokból, más szabadterületekről – a szúnyogok. Közben elviselhetetlenül uralkodott a tájon az egyre növekvő inváziójuk. Egy-egy szerencsés városközponti térség talán kevésbé szenvedte meg ezt. Ott, ahol némi földi gyérítéssel ködösítettek az illetékesek. De a falvak, külvárosok lakói az igazán megmondhatói, mit jelent az este hat utáni bezárkózás kánikula idején. Eddig – EU-s tilalomra hivatkozva – nem gyérítettek repülőgépekről, ám a minap bejelentették: ettől számított 180 napig szabad a gazda. Szóval, Mikulás napján, karácsonykor, Szilveszter estéjén nem lesz szúnyogfelhő körülöttünk!

Csak a "lányok" csípósek? (Forrás: backyardbrains.com)

 

Na, ezt nem értem. A repülő házi szúnyogok közül a megtermékenyített – amúgy a vérszívó – nőstény egyedek az időjárás számukra kedvezőtlenné válásával elhúzódnak például pincékbe, lépcsőházakba, vízóra aknákba, faodvakba, barlangokba, hogy majd a jobb időkben elősündörögjenek rejtekhelyükről, újabb „áldástömeggel” sújtani az életünket. Eddig világos. (S most nem is szólunk a szúnyogok által okozott egészségkárosításról.) De vajon miért kell hat hónapra (bőkezűen) megjutalmazni bennünket a szúnyoggyérítés ígéretével és lehetőségével, amikor értelemszerűen, tervezhető időpontban megszűnik annak szükségessége, mégpedig jóval hat hónapon belül. Talán két hónappal előbb kellett volna államilag jótékonykodni… Persze néhány ügyes szúnyog képes télen is módot találni a lakáson belüli „vérengzésre”.

 

Fogalmam sincs, kinek joga a légi szúnyoggyérítés (mégis) engedélyezése. Azt viszont megtudhattuk, hogy e feladat megszervezése is átkerült a katasztrófavédelem „vegyeskereskedésébe”. Bizonyára ők is tudnak a szegedi Csíplek! Alapítvány munkásságáról, s ha igen, nyilván nem tervezik a november-decemberi légi ritkítást. Igaz – ezt is az alapítvány jóvoltából tudjuk – a szúnyogok legnagyobb ellensége (a különféle emberi beavatkozásokon túl) az időjárás. Azon belül az erős szél, az eső és a hideg. Most – vélhetően – sokfelé az országban elviselhetőbbé válik a szúnyogokkal való kényszerű együttélés, de nem árt tudni: a jelenlegi időjárási (ezen belül hőmérsékleti) viszonyok között a petéből 6-7 nap alatt repülő szúnyog lesz. Magyarán: egy hét múlva kezdődhet minden elölről.

 

Ha most bármely hivatalos nagyokos azt mondja a további légi gyérítésről, hogy ezt nem lehet megoldani, szíves figyelmébe ajánlom Albert Einstein megjegyzését (aki ugye nem egy Stand Up Comedy-számmal vált ismertté): „Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki nem tud erről, és megvalósítja.”<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.