2020. szeptember 20., vasárnap,  Friderika
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. július 28., kedd
Ilyen az ittas közlekedő
Részeg szemüveget próbálhatnak fel az érdeklődők Békés megyében
Szerző: Sz. M.
Ittasan járművet vezetni balesetveszélyes. Békés megyében a rendőrség igyekszik erre felhívni a figyelmet azzal, hogy bemutatja az ittasságot szemléltető szemüveget, amit bárki kipróbálhat. A következő két hétben Sarkadon, Mezőkovácsházán és Szarvason várják az érdeklődőket. Békés megyében, 2020-ban, az év első hat hónapjában 67-tel kevesebb személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, mint az előző év azonos időszakában. A kedvező tendenciát azonban beárnyékolja, hogy az ittasan okozott balesetek száma alig változott, míg tavaly az év első hat hónapjában 20, addig idén 18 balesetet okoztak ittas közlekedők. Így az ittasan okozott baleseteknek az összes személyi sérüléses közúti közlekedési balesethez viszonyított aránya 8, 5 százalékról közel 11 százalékra emelkedett - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Békéscsabán, a Csaba Centerben már kipróbálhatták a részeg szemüveget. Kép: police.hu

 

 

 

A rendőrség rendszeresen felhívja a figyelmet a szabálytalan közlekedés, így az ittas vezetés veszélyeire is. Az alkohol megváltoztatja az érzékelési képességeket. Az ittas ember torz képet lát a környezetéről, a forgalomról. Nem tudja jól megbecsülni a körülötte lévő tárgyak, épületek távolságát, méretét, a közeledő járművek távolságát, sebességét, veszélyhelyzetekben sem olyan gyorsan és úgy cselekszik, mint józanul. A posztalkoholos állapot, az úgynevezett másnaposság is veszélyes. Ilyenkor a fáradtság gyakran rossz közérzettel párosul, ami általában türelmetlenebbé teszi a járművezetőket, elvonja a figyelmüket a vezetésről. A reflexek is tompulnak és ezért kiszámíthatatlanná válnak a járművezető reakciói.

 

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a városi rendőrkapitányságokkal együttműködve július 15-e és augusztus 7-e között Békés megye nyolc településén tart figyelemfelhívó akciót. Bárki kipróbálhatja az úgynevezett részeg szemüveget, amely megmutatja, mit lát a környezetéből az ittas ember. Az érdeklődők gyalogosan, biztonságos körülmények között kerékpárral is tapasztalhatják, hogyan közlekednének, ha előtte alkoholt fogyasztanának. Békéscsabán, július 24-én, a Csaba Centerben várta az érdeklődőket a Békéscsabai Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója, aki szórólapokat, hasznos információkat tartalmazó kiadványokat is adott az arra járóknak.

 

A következő két hétben még három városban lesz lehetőség kipróbálni az eszközt. A rendőrség a közlekedésbiztonság javítása érdekében változatlanul minden nap végzi a közúti ellenőrzéseket és következetesen intézkednek a szabálytalankodókkal, így az ittas vezetőkkel szemben is. Ez a munka azonban mit sem ér, ha a közlekedők nem foglalkoznak azzal, mekkora veszélybe sodorják magukat, ha nem tartják be az előírásokat, nem figyelnek egymásra, nem vigyáznak családtagjaikra, gyermekeikre. A felelőtlenségnek nagy ára, súlyos és visszafordíthatatlan következménye lehet, ezért a rendőrség kéri, hogy mindenki közlekedjen szabályosan.

 

MOL Töltőállomás parkolója

Sarkad, Vásártér 1-3.

2020. július 29. 

09.00 - 11.00

Tesco parkoló

Sarkad, Szalontai út 3-7.

2020. július 30.

09.00 - 11.00

Rendőrkapitányság előtt

Mezőkovácsháza, Árpád u. 198.

2020. július 31.

15.00 - 17.00

Piac tér

Szarvas, Kossuth utca 54-56.

2020. augusztus 07.

08.00 - 10.00<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.