2020. december 4., péntek,  Borbália és Barbara
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. június 30., kedd
Huszonöt milliót loptak össze
Időseket kifosztó bűnbanda tagjaival szemben emeltek vádat Békéscsabán
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, a Békéscsabai Járási Ügyészség 11 rendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat két, többszörösen büntetett előéletű nő és társaik ellen, akik országszerte idős sértetteket károsítottak meg. Az 51 éves, gyáli és a 39 éves, nyíregyházi nő régóta ismeri egymást, a jelenlegi ügyet megelőzően is többször követtek el közösen vagyon elleni bűncselekményeket. Az idősebb nő 2018 októberében szabadult a börtönből, ezután ismét kapcsolatba lépett fiatalabb társával. Elhatározták, abból szereznek pénzt, hogy egyedül élő, idős sértetteket fosztanak ki. A fiatalabb nő feladata volt, hogy tömbházban élő sértetteket kiszemelve, lakásaikba különböző hamis indokokkal jusson be, majd őket tartsa szóval, figyelmüket terelje el, mialatt az idősebb nő a lakásokba besurranva kutatást végez és magához veszi a talált értékeket. A felderítés megnehezítése érdekében a bűncselekményeket lakóhelyüktől távol, az ország különböző városaiban követték el.

Tömbházakban egyedül élő időseket szemelt ki a két nő országszerte. A kép illusztráció. Forrás: Depositphotos

 

 

 

A helyszínre jutásukhoz, majd a megszerzett értékek elviteléhez két, büntetett előéletű, budapesti férfi sofőrként nyújtott segítséget nekik. Az egyik sofőr szintén büntetett apja biztosította a gépkocsit. A fiatalabb nő anyja 1 millió 200 ezer forintot rejtett el, tudva a bűnös eredetéről. A két nő három hónap leforgása alatt – 2019. január 4-e és április 4-e között – 11 idős sértett lakásába jutott be Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Gyöngyösön, Dunakeszin, Szentesen, Jászberényben, Mezőkövesden, összesen közel 25 millió

forint értékben tulajdonítottak el készpénzt és arany ékszereket. A zsákmány nagyobb részét megélhetésükre fordították, a nyomozás során egymillió forint értékű arany ékszert és 5,5 millió forint készpénzt foglaltak le tőlük. Lefoglalták az egyik sofőr 2,4 millió forint értékű autóját is, amit szintén a bűncselekményből származó pénzből vásárolt.

 

 

A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a két nőt és a bűncselekményekhez sofőrként segítséget nyújtó bűntársaikat végrehajtandó szabadságvesztésre, az autót biztosító férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, míg a fiatalabb nő bűnpártolással vádolt anyját bocsássa próbára. A járási ügyészség indítványa kiterjed arra is, hogy a bíróság kötelezze a terhelteket a sértetteknek okozott kár megtérítésére és a nyomozás során felmerült több, mint 5 millió forint összegű bűnügyi költség megfizetésére is. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.