2020. szeptember 20., vasárnap,  Friderika
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. június 28., vasárnap
Szolgálat kereskedő módra
Hiszti nélkül, megfontoltan – a koronavírusos járványon innen és túl – Tótkomlóson
Szerző: Kiss A. János
Attól függ, mit számítunk főnek. Tótkomlóson például a Fő utca nem a főutca. A várost átszelő közlekedési útvonalra merőleges utca vélhetően a régmúltban kapott kitüntető helyet és nevet, Orosháza felől közelítve (kis kacskaringó után) a célegyenese a városházás, evangélikus templomos, Szent István királyos, szlovák emlékműves és emlékszobás, ex mozis, egészségházas, központi fekvésű térbe fut bele. Az utca másik oldalán a rendőrség, azzal átellenben a gyógyszertár található. Ebben az illusztris környezetben áll Farkas Jánosné egyéni vállalkozása, ott, ahol korábban egy műszaki bolt kapott helyt. Ez az üzlet a koronavírus elleni védekezés csúcsidejében is ellátta a tótkomlósiakat, környékbelieket olyan módon, ahogyan azt az érvényes szabályok megengedték. Nyilván sok mindenki mással együtt, bennünket is érdekelni kezdett, kik és hogyan állták a sarat a nehezebb időkben, s hogyan vették a „repülőstartot” a működési lehetőségek kitárulkozása után.

Aktívak maradtak a járványidőben is, ám a szabályokat megtartották

 

Már az első információk is segítették a körülmények megértését: családi vállalkozásról van szó. Papír- és írószertermékek, ajándéktárgyak, s a hely szellemét is felidéző, kisebb műszaki cikkek, kerékpárok, azok alkatrészei, s a kerekezők „trendi” öltözékei, azok kiegészítői tartoznak a kínálati fősodorba, millió más (olykor a vevők legégetőbb szükségletébe emelkedő) apróságok jelentik az árukészletet.

 

Farkas Jánosné, a jegyzett egyéni vállalkozó nem zárkózott el a sajtóbeszélgetés elől, de fontosnak tartotta tisztázni, hogy kínálatuk bizonyos elemeit a közkeletűen csak „100 forintosnak” titulált boltok is árusítják, igaz, többnyire idényjelleggel, s más kérdés, hogy őket viszont a maguk választotta profil a teljes termékskála folyamatos biztosítására „kötelezi”.

 

S már el is jutottunk a városbeliek, a környező településekről érkező vásárlók által sem feltétlenül ismert körülmények körbejárásához. Az egyéni vállalkozás 1994-ben jött létre, persze nem ezen a helyszínen.  Egy 20 négyzetméteres papír-írószerkereskedéssel indultak. Mára nem csak a helyszín változott, a működtetők létszáma is. (Történetesen a boltban fejt ki munkát a férje – aki az egykori áfészes vas-műszaki szaküzlet dolgozója volt –, két fia, s a menye is. Szinte családtagi státusa van hű alkalmazottjuknak. A mostani, nagy alapterületű épület a negyedik bolthelyszínük, mely a saját tulajdonuk lett.

 

Ha már a hevenyészett „káderezésnél” tartunk, akkor azt is érdemes megemlítenünk, hogy a férj tótkomlósi születésű, Farkas Jánosné pedig békéssámsoni. (A hölgy érettségi vizsgája után keltek egybe, s azóta maga is meggyőződéssel tótkomlósinak vallja magát.) A férj szakmaiságát mi sem húzza alá jobban, mint az, hogy 14 éves korától számít kereskedőnek, s tavaly lépett a nyugdíjasok sorába.

                                     

– A „vírusos idők” eddigi időszakában nyitva voltak-e?

 

–  Fontosnak tartottuk, hogy a vevők hozzájussanak a számukra éppen szükséges áruféleségekhez – mondta Farkas Jánosné. – Eleinte délután háromig voltunk nyitva, azután délig, mivel a vevők száma elegendővé tette ezt az időt. Ugyanis az emberek reggel korán igyekeztek elintézni minden vásárlásukat, 9-től pedig csak a 65 év felüliek jöhettek. Jelenleg már délután ötig térhetnek be hozzánk a vásárlók.

 

– Honnan érkeznek a vevők?

 

– Jellemzően a tótkomlósiak, nagyériek, pitvarosiak, mezőhegyesiek jönnek. Elég „munkás” dolog kiszolgálni ennyi embert, a háttérben pedig az jelent nagy feladatot, hogy folyamatosan biztosítsuk az árucikkek kínálatát rendelésekkel.  

 

– Említette, hogy a családtagok nagyban kiveszik a részüket a mindennapi tevékenységből.

 

– A két fiunk közül a fiatalabb nálunk kezdett, szakmája szerint vas-műszaki kereskedő. Már általános iskolás korában is tetszett neki ez a fajta munka. A másik fiú mezőgazdasági gépésztechnikus, informatikai műszerész. Csak megjegyzem: három kis unokánk is van. Egy kolléganőnk pedig már húsz esztendeje dolgozik nálunk. S időnként szükségünk volt egy-egy kisegítőre is.

 

– A kerékpáros kiegészítők azonnal magukra vonják a betérők tekintetét.

 

– Ennek történetéhez hozzátartozik, hogy két-három kerékpáros versenyt is rendeztünk már Tótkomlóson. Ehhez tartozott egy kerékpáros egyesület létrehozása. Mindjárt az első versenynek „kelléke lett” egy borzalmasan nagy eső is. A földutakon hatalmas  dagonya keletkezett, amit a fiatalok nagyon élveztek. Másodjára már kegyes volt hozzánk az időjárás, ráadásul megnőtt a résztvevők száma is. Aztán lassan szétesett az egyesület, ami kihatással volt a versenyszervezésre. De azt sem szabad elfeledni, hogy a kerékpározás divat lett a fogyókúrázók körében, a fiúk pedig kerékpáros kiegészítőkkel ajándékozzák meg a barátnőiket. Szívesen kínáljuk is a különféle hasznos és mutatós sisakokat, mezeket, kesztyűket, ám nem győzzük felhívnia figyelmet a közúti közlekedés veszélyeire, a szabályok betartására. Ennek az „üzletágnak” a szervezése, működtetése az idősebb fiunk – általa szívesen végzett – feladata volt. Ennek eredményeként részt vettünk a budapesti Bringaexpón kiállítóként, s ugyanilyen célból ugyancsak megjelentünk dunántúli kerékpárversenyeken.

 

– Miként erősödhet meg az ebben rejlő üzlet az ország eme – szinte – csücskében?

 

Az általunk végzett értékesítés csomagküldéssel valósul meg. Ahová például rendszeresen küldünk ilyen termékeket: Békéscsaba, Szeged, Szarvas, Hódmezővásárhely. Az áruk zömét pedig a Dunántúlon értékestjük, így Veszprémben, Dunaújvárosban, Kaposváron, Komáromban, Pécsen és másutt.

 

– A dolog másik oldala: hol szerzik be az árut?

 

– A férjem és az egyik fiam Csehországba jár értük. Amikor a COVID–19 vírus miatt nem mehettek, akkor egy fuvarozó cég segítségével jutottunk az áruhoz.

 

– Azt már említette, hogy a férje időközben nyugdíjas lett…

 

– … s már én is az vagyok. Agyunkban és a mindennapjainkban minden az üzlet és a vele járó feladatok körül forog. S igyekszünk nagyon figyelni a vásárlóinkra. Tavaly ünnepeltük a bolt fennállásának 25. évfordulóját. Addig is, azóta is nagy öröm megfigyelni, hogy olyanok szintén eljönnek hozzánk vásárolni, akik számára szülei valaha nálunk vették első füzetjeiket, s most ők jönnek e célból a gyermekeikkel… Ez a kapcsolat olyan fontos számunkra, hogy például amikor a „törzsvásárló” gyerekek befejezték a nyolcadikos tanulmányaikat, virágot küldtünk a ballagásukra. S hadd mondjak még egy példát: a közelben lévő szlovák iskolai osztályokban szokás az, hogy a gyerekek közösen megajándékozzák azt a társukat, akinek valamilyen ünnepnapja van. A kis ajándékot együtt jönnek kiválasztani, s megvenni… – lágyult el egy pillanatara Farkas Jánosné, aki munkában töltött évei alatt volt cégnél eladó, könyvelő, mígnem rátalált az egyéni vállalkozói létre.

 

Farkas Jánosné - úgy tűnik - a stabilitás megtestesítője a munkában és a magánéletben egyaránt

 

 <
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.