2020. szeptember 20., vasárnap,  Friderika
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. június 25., csütörtök
Letartóztatták a lengyel embercsempészeket
Saját egykori házából lopott a mezőberényi férfi - Pálinka-árusítás miatt zsarolt a békéscsabai férfi
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, a Battonyai Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzésből, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt kezdeményezte két lengyel állampolgár – egy 21 éves nő és egy 26 éves férfi – letartóztatásának elrendelését, akik 12 szír és egy iráni állampolgárnak nyújtottak segítséget, hogy a román-magyar államhatárt a „zöldhatáron” átlépve Magyarországra, majd Európa különböző országaiba jussanak. A migráns személyeket a nő vette fel kisteherautójába június 16-ára virradó éjszaka Battonya külterületén, egy üzlet parkolójában, majd Mezőkovácsháza felé indultak. A férfi személygépkocsival a kisteherautó előtt haladt. A nőt és járművét a Battonya-Mezőkovácsháza közötti úton, a férfit nem sokkal ezután, Orosházán vonták rendőri ellenőrzés alá. A kényszerintézkedést egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kezdeményezték, másrészt, mert bűnismétléstől is tartani lehetett. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírája mindkét gyanúsított letartóztatását egy hónapra elrendelte - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

A lengyel nő 13 határsértőt bújtatott el kisteherautójában. Kép: police.hu

 

 

 

A Békéscsabai Járási Ügyészség a  hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta egy 23 éves, cselekményét beismerő, békéscsabai férfi ellen, aki 2019. augusztusában, szarvasmarha levágása és feldolgozása után maradt állati hulladékot – így az állat fejét és bőrét – engedély nélkül Békéscsaba külterületén, a Kereki dűlőben helyezte el. Az állati szövetek bomlása során patogén baktériumok tenyésznek ki, így az ilyen hulladék fertőző, veszélyes hulladék lesz, az emberi egészségre veszélyt jelent.


A Békési Járási Ügyészség 3 rendbeli, kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette, 9 rendbeli lopás vétsége és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat egy 26 éves, többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő, mezőberényi férfi ellen. A munkanélküli, jövedelemmel nem rendelkező férfi a vagyon elleni bűncselekményeket 5 nap alatt, 2020. január 31-e és február 4-e között követte el. A lopások között van kisértékű bolti lopás, kerékpárlopások és szaküzletbeli telefonlopás is. Több mezőberényi ház udvarára a kerítésen átmászva jutott be és a nyitva talált garázsokból, nyári konyhákból lopott élelmiszereket, szerszámokat. Volt ahonnan 1,5 liter szilvapálinkát vitt el, de olyan is, ahonnan csupán 3 liter céklalevet. Az autók ajtajait is figyelte és kihasználta, ha az egyik nyitva maradt. Egy ilyen alkalommal 55 ezer forint értékű, benzines láncfűrészt emelt ki a nyitva felejtett autóból. A férfi a saját korábbi, de hiteltörlesztés nemfizetése miatt a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. tulajdonába került házba is bement a jogosult tudta és engedélye nélkül és onnan 60 ezer forint értékben csaptelepeket és vízmelegítő alkatrészeket vitt el. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy abban az esetben, ha a férfi teljeskörű beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyalási jogáról, a bíróság végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és 4 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben.

 

 

Hozzátartozó sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy letartóztatásban lévő, 41 éves, büntetlen előéletű, szabadkígyósi férfi ellen, aki ittasan megpróbálta megerőszakolni élettársát. A férfi és élettársa között a vádbeli időben megromlott a viszony, a férfi italozó életmódot folytatott és ittasan többször bántalmazta a nőt. Így történt 2020. március 7-én is, amikor a férfi éjfél körül ittasan tért haza szabadkígyósi otthonukba. Hazatérése után szidalmazni kezdte a nőt, több alkalommal megpofozta, ököllel ütötte, leköpte és szexuális cselekmény végzésére próbálta kényszeríteni. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

 

 

Szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 38 éves és egy 36 éves, büntetett előéletű, kiskunmajsai férfi ellen. A két férfi 2019 nyarán segédmunkát végzett Békés megyében. A két férfit munkáltatójuk által bérelt, Doboz, Lőtér utcai házban szállásolták el. A két férfi felfeszítette az ingatlan garázsának ajtaját és onnan egy 20 ezer forint értékű benzines gallyazófűrészt és egy 25 ezer forint értékű állványos fúrógépet loptak el, amelyeket ismeretlen személynek adtak el. A kapott pénzt elköltötték. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság az egyik terheltet kommunális jellegű közérdekű munka büntetésre, a másikat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és kötelezze őket a sértettnek okozott kár megtérítésére.


A Békéscsabai Járási Ügyészség zsarolás bűntette és 3 rendbeli, szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat egy 30 éves, többszörösen büntetett előéletű, békéscsabai férfi ellen. A férfi pálinkavásárlás szándékával jelent meg 2019. október 27-én egy 74 éves nő békéscsabai otthonában. Megegyezett vele, hogy elvisz 5 liter pálinkát, majd délután visszajön további 50 literért, és az egészet együtt fizeti ki. A férfi vissza is ment délután a házhoz, de nem fizette ki az elvitt pálinkát, hanem megzsarolta az idős asszonyt azzal, ha nem ad neki 100 ezer forintot, értesíti a rendőröket az illegális pálinka-árusításról. A férfi a házról készült kamerafelvételt is mutatott telefonján az idős sértettnek, aki annyira megijedt, hogy az 5 liter pálinka árának levonását követően 87 ezer.500 forintot adott át a zsarolónak. A férfi a sértett figyelmetlenségét kihasználva 4 ezer forint értékű mobiltelefonját is elvitte magával. További két lopás is a férfi terhére írható, 2019. október 24-én egy békéscsabai, Viola utcai ház nyitott garázsából tulajdonított el két szerszámot 20 ezer forint értékben, másnap Szigetvári utcai építkezésről egy 5 ezer forint alumínium létrát. A járási ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a cselekményeit beismerő férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és kötelezze őt a sértettek kárának megtérítésére.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.