2020. szeptember 20., vasárnap,  Friderika
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. június 25., csütörtök
Házhoz megy a rendőrség
Trükkös csalások, alkalmi lopások ellenszerei - BikeSafe a kerékpárosok védelmében
Szerző: Sz. M.
A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének felkérésére, a „Házhoz megyünk” országos bűnmegelőzési program keretében, június 23-án a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembere Kondoroson tartott előadást. Az eseményen Bátkai Miklós r. alezredes a mozgáskorlátozottakat leginkább fenyegető bűncselekményekről, a trükkös és alkalmi lopásokról, az unokázós csalásokról osztott meg hasznos információkat. Idős koruk, az egészségi problémák miatt nehezebben mozgó embereket a bűnelkövetők könnyebben meglopják, megtévesztik. Egyik módszerük, hogy valamire hivatkozva becsengetnek, egyikük eltereli a háziak figyelmét, társa átkutatja a lakás, ház többi helyiségét és elviszik az otthon tartott, félretett pénzt. Van, hogy közüzemi szolgáltató munkatársának adják ki magukat, és mérőóra-leolvasást színlelnek. Máskor azt mondják, hogy túlfizetés miatt visszatérítést hoztak. A közüzemi szolgáltatók azonban túlfizetést készpénzben nem visznek házhoz, a mérőóra-leolvasást is előre egyeztetett időpontban végzik. Jellemző az is, hogy nem személyesen, hanem telefonon környékezik meg a csalók az időseket.

Legutóbb Kondoroson járt a rendőrség hasznos tanácsokkal. Kép: police.hu

 

 

 

A telefonálók azt állítják, hogy nyertek, de a nyeremény átvételéhez adatokat kell megadniuk, és pénzt kell utalniuk, ügyintézési díjat fizetniük. Máskor a hívott fél unokájának adják ki magukat és azt mondják, hogy bajban vannak, pénzre van szükségük. A rendőrség kéri, hogy senki ne engedjen be otthonába váratlanul érkező idegeneket, ne adja meg adatait, ne beszéljen az anyagi helyzetéről ismeretleneknek. A házaló árusokkal is óvatosnak kell lenni, a nagyon kedvezőnek tűnő ajánlatokat fontolják meg. Ne döntsenek azonnal még akkor sem, ha az árus sürgeti, mondja, hogy később, és máshol nem lehet olyan olcsón megvenni az adott holmit, mint amennyiért ő kínálja. Beszéljék meg az ajánlatot szomszédaikkal, rokonaikkal, és ha mindenképpen vásárolni szeretnének, hívják vissza az árust olyan időpontra, amikor nem egyedül lesznek otthon. A kondorosi előadáson is szó volt a 112-es segélyhívószám használatáról. Az ingyenes vonalon éjjel-nappal folyamatosan fogadják a hívásokat. Ha valaki bűncselekmény áldozatává vált, a lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete közötti együttműködés révén a következő hónapokban a rendőrség képviselője több településen tart majd hasonló tájékoztatókat.

 

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai rendszeresen tartanak tájékoztatókat, rendezvényeken Békés megye kistelepülésein is. A szakemberek célja, hogy széles körben terjesszék a tapasztalatok alapján gyakrabban előforduló bűncselekményeket, és megelőzési lehetőségeiket. Nemrégiben a „Házhoz megyünk” országos bűnmegelőzési program kereteiben Kaszaperre látogattak el, ahol bemutatták a BikeSafe alkalmazást, és regisztrálták is az érdeklődők kerékpárjait a kerékpárlopások megelőzését, felderítését segítő rendszerben. Felhívták a figyelmet arra, hogy aki vásárolni, ügyet intézni megy, ne hagyja rövid időre se lezáratlanul kerékpárját, használjanak jó minőségű zárat, és a kerékpár kormányán, kosarában ne hagyjanak táskát, telefont, pénztárcát. Jó, ha a kerékpárt korláthoz, oszlophoz zárják. Miközben vásárolnak, boltban, piacon válogatnak a termékek között, ne tegyék le a táskáikat, pénztárcáikat polcra, bevásárlókocsiba, mert ha csak egy pillanatig nem figyelnek, könnyen elviheti valaki. A rendőrök válaszoltak a kaszaperiek kérdéseire és fogadták észrevételeiket a közrendről, közbiztonságról. Hasznos, bűnmegelőzési tanácsokat nyújtó ingyenes kiadványokat, szórólapokat is átadtak érdeklődőknek.

 

Kevermesre is ellátogattak a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a közelmúltban a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centrumával. A mozgó információs ponttal a piacnál álltak meg, ahol a helyieket tanácsadással, hasznos információkat tartalmazó szórólapokkal várták. A rendőrség szakemberei többek között részletes tájékoztatást adtak a lopások, csalások megelőzési lehetőségeiről. Hangsúlyozták, hogy a besurranó tolvajok ellen úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, ha a kaput és a bejárati ajtót mindig zárják. Ha otthon vannak, akkor is, mert nem látnak rá minden helyiségből a bejárati ajtóra. Pillanatok alatt bárki könnyen bemehet az előszobába, ahol általában táskák, pénztárcák vannak. Kertes házakban, amikor szellőztetnek, ügyeljenek rá, hogy senki ne tudjon benyúlni, vagy bemászni az ablakon. A szúnyogháló nem jelent védelmet, nem gátolja meg a lopást. Felhívták a figyelmet arra is, hogy előzetes időpont-egyeztetés nélkül érkező idegeneket senki ne engedjen be házába, lakásába. A szolgáltatók előre közlik, mikor olvassák le a mérőórákat, munkatársaik fényképes igazolvánnyal rendelkeznek. Nyeremény, támogatás, visszatérítés ígéretével jelentkező ismeretlenek kérésére ne vegyék elő megtakarított pénzüket, ne adják meg személyes adataikat, bankszámlaszámukat, a számlához tartozó kártyájuk PIN-kódját. Gyakran előfordul, hogy telefonon keresnek meg főként időseket és azt mondják nekik, hogy nyertek. A nyereményt akkor kapják meg, ha elmennek egy bankautomatához, behelyezik kártyájukat, majd a telefonáló által megadott számokat beírják a billentyűkkel. Ilyen esetekben a telefonáló a mobiltelefon-számát adja meg és a hívott féllel feltölteti az egyenlegét. Máskor az idegen telefonálók a hívott fél unokájának, rokonának adják ki magukat, és arra hivatkoznak, hogy bajba kerültek, sürgősen pénzre van szükségük. Idegen telefonálók utasításaira ne utaljanak át pénzt ismeretleneknek. Pénztárcájukra, mobiltelefonjukra is mindig vigyázzanak, vásárlás, nézelődés közben ezeket még rövid időre se tegyék le polcra, vagy ne hagyják a bevásárlókosárban, kocsiban. A rendőrök bemutatták a kevermesieknek a BikeSafe programot is. Az online kerékpár-nyilvántartásban a kerékpár és a tulajdonos adatait is rögzítik. Ha a biciklit ellopják, a rendszerben rendelkezésre állnak a körözés kiadásához szükséges adatok, információk. Amennyiben a rendőrség a kerékpárt megtalálja, a rendszerbe feltöltött adatok alapján értesíti a tulajdonost. Az adatbázist működtető alapítvány figyelemmel kíséri az internetes hirdetőoldalakat is. Amennyiben olyan kerékpárt kínálnak eladásra, amely valószínűleg lopott, értesítik a rendőrséget. A www.bikesafe.hu oldalon bárki rögzítheti a rendszerben saját adatait, kerékpárja azonosítóit és a biciklijéről készült fényképeket – tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.