2020. július 12., vasárnap,  Izabella és Dalma
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. június 22., hétfő
Gyermekbántalmazás Körösladányban
A szeghalmi ügyészség börtönbüntetést indítványozott – Áfa-csalás az orosházi hulladékfelvásárló cégnél - Rendőröket szidalmazott a békéscsabai nő
Szerző: Sz. M.
Békés megyében, a Gyulai Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és 2 rendbeli, hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt kezdeményezte egy 53 éves, Pest megyei, gödöllői és egy 49 éves, Pest megyei, pándi illetékességű, de budapesti tartózkodási helyű férfi letartóztatásának elrendelését. Az 53 éves férfi orosházi székhelyű, hulladék-nagykereskedelemmel, elsősorban fémhulladék felvásárlásával foglalkozó kft. ügyvezetője. A társaság gazdasági tevékenysége során a férfi belföldi magánszemélyektől vásárolt fel hulladék színesfémet, amely után a fordított adózás szabályai szerint a cégnek, mint vevőnek általános forgalmi adót kellett volna fizetnie. Közösségen belüli fémhulladék-vásárlás esetén adót nem kell fizetni, ezért a cég adófizetési kötelezettségének kijátszása érdekében az ügyvezető a cég könyvelésébe a 49 éves férfi által szlovák honosságú cég nevében kiállított, valótlan tartalmú számlákat fogadott be és az adóbevallásainak elkészítése során is felhasználta. Ezzel az ügyvezető általános forgalmi adónemben 45 millió forint vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam költségvetésének.

Bántalmazás gyermekszemmel. A kép illusztráció. Forrás: police.hu

 

 

 

A kényszerintézkedést egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kezdeményezték, másrészt, mert alappal lehetett attól tartani, hogy a terheltek szabadlábra kerülésük esetén a tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével, a tanúk befolyásolásával a bizonyítás sikerét veszélyeztetnék, a hosszabb idő óta tartó folyamatos elkövetésre figyelemmel a bűnismétléstől is tartani lehetett. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírája mindkét gyanúsított letartóztatását egy hónapra elrendelte.

 

 


A Békéscsabai Járási Ügyészség szabálysértési értékre, hamis vagy lopott kulcs használatával elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat és közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozta egy 59 éves, büntetett előéletű, csorvási férfi ellen, aki 2019. november 7-én, hajnalban közel 4 ezer forint értékben lopott el különféle péksüteményeket és egy kenyeret csorvási élelmiszerbolt zárt udvaráról.A Békési Járási Ügyészség kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és 2 rendbeli lopás vétsége miatt emelt vádat egy 29 éves, többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő, mezőberényi férfi ellen. A férfi 2020. április 11-én, kora délután céltalanul kerékpározott Mezőberényben, amikor meglátta, hogy a Kölcsey u. 15. szám előtt parkol egy kistehergépkocsi, amelynek nyitott platóján egy láncfűrész van. A férfi kerékpárjával a teherautó mellé hajtott, leemelte a 150 ezer forint értékű láncfűrészt, majd távozott a helyszínről. A nagyértékű szerszámot 28 ezer forintért értékesítette. Ezt megelőzően, 2020. március 16-án, mezőberényi élelmiszerüzletből kísérelt meg fizetés nélkül kivinni egy csomag, 1 ezer 200 forint értékű, eldobható borotvát, de az üzlet alkalmazottai feltartóztatták. Másnap a Mezőberény, Liget u. 1/A. szám előtti kerékpártárolóból tulajdonított el egy számzáras lakattal lezárt, 30 ezer forint értékű női kerékpárt, majd értékesítette. A nyomozás során mind a láncfűrészt, mind a kerékpárt lefoglalták és visszaadták eredeti tulajdonosaiknak, így az okozott kár megtérült. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy abban az esetben, ha a férfi teljeskörű beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság elzárás büntetésre ítélje és 28 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, ellenkező esetben végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és a vagyonelkobzás mellett tiltsa el a közügyek gyakorlásától is.

 

 

Becsületsértés vétsége miatt emelt vádat és felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 40 éves, büntetett előéletű, békéscsabai nővel szemben. A nő 2019. május 2-án, hajnali 2 óra körül ittasan a Békéscsabai Rendőrkapitányság Békéscsaba, Bartók Béla út 1-3. szám alatti épületének főbejáratához ment, bement a nyitott külső ajtón, majd a zárt belső ajtónál megállva, az ott szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrt arra kérte, hogy engedje be az épületbe, mert rendőr akar lenni, meg az illemhelyet szeretné használni. Amikor az őr nem teljesítette kérését, trágár szavakat használva az utcára ment, ahol félreérthetetlen kézmozdulatok kíséretében szitkozódni kezdett. Ezért két rendőr kiment hozzá az épületből, intézkedés alá vonták, akiket a nő a becsület csorbítására alkalmas, nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illetett.

 

 

Garázdaság vétsége miatt emelt vádat és elzárás büntetés kiszabását indítványozta a Szeghalmi Járási Ügyészség egy többszörösen büntetett előéletű, 25 éves, vésztői férfi ellen. A férfi és élettársa 2020. január 9-én, este egy vésztői sörözőben szórakozott és csatlakozott hozzájuk egy vésztői férfi. A terhelt és élettársa 21 óra körül gyalogosan hazafelé indult, szóváltás alakult ki köztük. A vitába beleszólt a másik férfi is, aki nem sokkal mögöttük haladt. Erre a terhelt nekiment a férfinak, úgy megütötte, hogy a férfi elesett, majd amikor fel akart kelni a földről, több alkalommal, ököllel megütötte a fejét. A sértett 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett, de nem kérte a terhelt felelősségre vonását. Ettől függetlenül a férfi kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

 

 

 

A Szeghalmi Járási Ügyészség 5 rendbeli, kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves, büntetett előéletű, körösladányi nő és egy 28 éves, büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő, füzesgyarmati férfi ellen. A férfi és a nő élettársak, 2018 év őszén Körösladányban közös háztartásban nevelték a nő korábbi kapcsolataiból született, az akkor 13, 11 és 8 éves fiúgyermekeket és a 7 éves ikerlányokat. A család lakóhelye rendkívül elhanyagolt volt, az alapvető tisztálkodási feltételeknek sem felelt meg. Például nem volt a házban mellékhelyiség, szükségleteiket a ház körül végezték el. A szülők nemcsak a környezetüket nem tartották tisztán, de a gyermekek szükségleteiről sem gondoskodtak, koszosan, ápolatlanul, nem az időjárásnak megfelelő öltözetben, éhesen jártak iskolába. Többször előfordult, hogy a legidősebb fiú próbált meg éhező testvéreinek élelmet szerezni és főzni, ruháikat is ő mosta hideg vízben. A férfi többször bántalmazta élettársát és a gyermekeket is. Előfordult, hogy a bántalmazott gyerek kezeit fához kötötte és úgy ütötte, vagy ököllel megütötte, megrúgta a gyermekeket. Az anya mindennek szemtanúja volt, de nem tett semmit gyermekei védelmében, a hatóságoktól sem kért segítséget. A nő végül 2018 novemberében megelégelte a bántalmazásokat és a hatóságok segítségével a férfi tudta nélkül elhagyta gyermekeivel Körösladányt. Az ország másik végében, családok átmeneti szállásán helyezték el őket. A nő azonban 2018. december 23-án gyermekei nélkül elhagyta az otthont és helyreállította élettársi kapcsolatát a férfival, aki ezután is többször bántalmazta. A férfinak testi sértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntett miatt is felelnie kell. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a terhelteket végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és szüntesse meg a nő szülői felügyeleti jogát az öt gyermek fölött - tájékoztatott a megyebeli ügyészségek tevékenységéről a Békés Megyei Főügyészség.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.