2020. július 12., vasárnap,  Izabella és Dalma
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. június 19., péntek
Új pszichoaktív anyaggal kereskedtek
A tiszaföldvári pár és a sarkadi férfi is letartóztatásba került - Kábítószer-fogyasztókkal szemben is vádat emelt a békéscsabai ügyészség
Szerző: Sz. M.
Békés megyében a Gyulai Járási Ügyészség új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt kezdeményezte egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei, tiszaföldvári pár – többszörösen büntetett előéletű, 53 éves férfi, büntetlen előéletű, 42 éves nő -, és egy büntetett előéletű, Békés megyei, 32 éves sarkadi férfi letartóztatásának elrendelését. A Tiszaföldváron élő pár rendszeresen szerzett be, majd anyagi haszonszerzésért értékesített új pszichoaktív - kábító hatású - anyagot. Egyik vásárlójuk a sarkadi férfi volt, aki az elmúlt évben rendszeresen szerzett be tőlük anyagot részben saját használatra, részben, hogy továbbértékesítse, dohánnyal keverte össze, majd kiporciózta és jelentős haszonnal tovább értékesítette az eredetileg 1 ezer forint/gramm áron vásárolt anyagot. Összehangolt rendőri akcióban, 2020. június 4-én, intézkedés alá vonták a társával Tiszaföldvárról hazafelé tartó sarkadi férfit, és házkutatást tartottak a tiszaföldvári pár lakóhelyén, s Jász-Nagykun-Szolnok megyei, cibakházi nyaralójában. Az utóbbi helyszínen több, mint 50 gramm pszichoaktív anyagot és ilyen anyaggal szennyezett digitális mérleget foglaltak le.

Új pszichoaktív – kábító hatású – anyag. A kép illusztráció. Forrás: police.hu

 

 

 

A kényszerintézkedést egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kezdeményezték, másrészt, mert alappal lehetett attól tartani, hogy a terheltek szabadlábra kerülésük esetén a tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével, tanúk befolyásolásával a bizonyítás sikerét veszélyeztetnék, a hosszabb idő óta tartó folyamatos elkövetésre figyelemmel a bűnismétléstől is tartani lehetett. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírája mindhárom gyanúsított letartóztatását egy hónapra elrendelte.

 


A Békéscsabai Járási Ügyészség a héten rekordszámú, hat ittas járművezetővel szemben emelt vádat a Békéscsabai Járásbíróság előtt. Egy 26 éves, büntetlen előéletű békéscsabai férfi 2020. február 18-án, ebéd után békéscsabai, Veszei utcai otthonában egy liter, míg este további fél liter sört fogyasztott el, majd a munkáltatója tulajdonában álló furgonnal otthonából a 44. számú főúton Békéscsabára indult, azonban egy balkanyarban szalagkorlátnak ütközött. Az eljárás során megállapították, hogy a férfi a járművezetés alatt közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A második ügyben egy 67 éves, telekgerendási férfi 2020. március 20-án, reggel egy liter sört és egy deciliter pálinkát fogyasztott el, majd dél körül Csorvásra ment, ahol segédmotor-kerékpárt vásárolt és azzal a 47. számú főúton hazafelé indult. Útközben, 12.25 óra körül elesett. A kiérkező rendőrök alkoholszondát fújattak vele, amely közepes fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. Egy 64 éves, békéscsabai férfi 2020. február 2-án, délután, Békéscsabán, a lányánál fél liter sört ivott, majd 16 óra körül beült személygépkocsijába és azzal Békéscsabán közlekedett, a Berényi út - Hajnal utca sarkán lévő dohányboltba ment. Az üzletben vásárolt magának egy üveg, fél literes sört, amit el is fogyasztott, majd visszaült a kocsiba és kitolatott a parkolóból. Az ott álló rendőrjárőr intézkedés alá vonta és megszondáztatta. A férfi közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A negyedik ügyben egy 49 éves, békéscsabai nő 2020. május 11-én, délben Lencsési lakótelepi lakásán legalább 4 deciliter bort ivott, 14 óra előtt nem sokkal személygépkocsijába ült és munkahelyére, a békéscsabai kórházba vezetett. Békéscsabán, a Gyulai út 26. szám előtt igazoltatták, alkoholszondás vizsgálatot végeztek, a szonda közepes fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. Egy 66 éves, békéscsabai férfi is ittasan vezetett 2020. április 12-én. A férfi reggel, lakásán 0,7 deciliter pálinkát és fél liter sört fogyasztott el, majd 11 óra után kocsija volánja mögé ült és azzal Békéscsaba lakott területén közlekedett. A Kun u. 53 szám előtt 12.10 órakor igazoltatták, a járművezetés alatt enyhe fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. Egy 55 éves, magyarbánhegyesi férfi 2020. április 30-án, délután, otthonában nagyobb mennyiségű sört és pálinkát fogyasztott el, majd a május elsejére virradó éjszaka, hajnali 2 óra körül beült az autójába és azzal Békéscsabára ment. Már Békéscsabán, az Orosházi út 32. szám előtt leállították a rendőrök és alkoholszondát fújattak vele, amely enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot mutatott ki. A Békéscsabai Járási Ügyészség vádirataiban indítványozta, hogy a bíróság mind a hat, beismerésben lévő terheltet tárgyalás mellőzésével hozott büntető-végzésében pénzbüntetésre ítélje. Az első három ügyben a közúti járművezetéstől, míg a másik három ügyben a „B”-kategóriába tartozó járművek vezetésétől tiltsa el határozott időre az elkövetőt.

 


A Békéscsabai Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves, békéscsabai nővel szemben, aki autójának adásvételi szerződésével trükközött. Az ügyészség a beismerésben lévő nővel szemben büntetővégzés meghozatalára irányuló tárgyalás mellőzéses eljárásban pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A nő 2019. július 3-án vásárolt egy nyírbátori lakostól személygépkocsit, amelyet az előírt 15 napos határidőn belül nem íratott a nevére. Az eladó azonban tulajdonjoga megszűnésének igazolására benyújtotta az adásvételi szerződést a hatósághoz, így arról értesülve a vevő ellen közigazgatási eljárás indult. A nő ezért a jogügyletről 2019. augusztus elsejei keltezésű, valótlan tartalmú szerződés készített és benyújtotta a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalához, és így az országos gépjármű-nyilvántartásba a tulajdonjog változásának időpontjáról valótlan adatot rögzítettek.

Súlyos testi sértés bűntettének kísérlete, 2 rendbeli zaklatás vétsége és garázdaság vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 39 éves, büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő békéscsabai férfi ellen, aki jelenleg is más ügyben kiszabott, jogerős szabadságvesztés büntetését tölti. A férfi 2019. május 25-én az esti órákban Békéscsabán, az Áchim lakótelepen üzemelő kocsmában szóváltásba keveredett egy férfival, mert véleménye szerint nem megfelelően festette ki a lakását. Másnap este ismét ugyanott szórakoztak, a festést végző férfi odament a terhelthez, hogy tisztázzák az előző napi konfliktust. A terhelt azonban a kezében lévő sörösüveggel szó nélkül úgy fejen ütötte a másik férfit, hogy az üveg széttört. A sértett férfi 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a bántalmazás módja, jellege, eszköze alkalmas volt súlyosabb sérülés okozására is. A férfi 2015-2016-ban intim viszonyt folytatott egy nővel, de a kapcsolatnak a férfi italozó életmódja miatt vége lett. A férfi nem nyugodott bele a szakításba, a nőt személyesen és telefonon zaklatta úgy, hogy büntetőeljárások is indultak vele szemben. A bíróság két alkalommal, 2017-ben és 2019-ben is elítélte e cselekményei miatt. A férfi a kiszabott büntetések ellenére nem hagyott fel zaklató magatartásával, és 2019 júniusától a sértett megfélemlítésére, 2 hét leforgása alatt legalább 20-25 alkalommal megjelent a nő békéscsabai, Andrássy úti lakóhelyénél, a munkahelyénél előbb csak távolról figyelte a nőt, majd egyre közelebb merészkedett, hogy a sértettel akarata ellenére kapcsolatba lépjen. Előfordult, hogy benézett a nő munkahelyének ablakán, és olyan is, hogy lakásának kapujában várta meg. Közben, 2017-től 2019 májusáig élettársi kapcsolatban élt egy másik nővel, aki szintén italozó életmódja és agresszív viselkedése miatt szakított vele. A férfi ezt a nőt is rendszeresen zaklatta, telefonon hívogatta és többször megjelent a munkahelyén ittasan. Egyik alkalommal telefonon azzal fenyegette meg, ha kijön a börtönből, elvágja a nyakát, más alkalommal a munkahelyén csinált botrányt, amelynek során nő kolléganőjének autóját próbálta megrongálni. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és állapítsa meg, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

 


A Békéscsabai Járási Ügyészség a héten két, egymástól független ügyben is kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatt emelt vádat. Az első ügyben egy 25 éves, büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő, okányi illetőségű, de békéscsabai tartózkodási helyű férfi 2019-ben, saját fogyasztásra rendszeresen vásárolt marihuánát egy békéscsabai díler Kazinczy utcai lakásában. A férfi békéscsabai szórakozóhelyen amfetamin tartalmú, kábítószernek minősülő speed-et is szerzett és elfogyasztott. A férfit 2019. április 3-án, éjszaka békéscsabai lakóhelyén intézkedés alá vonták, majd vizelet-mintavétel céljából a kórházba állítottak elő. Vizeletéből a marihuána és a speed hatóanyagát is kimutatták. A járási ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, közel százezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. A másik ügyben egy 41 éves, szintén büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő férfi 2018 októberében szerzett és fogyasztott marihuánát. Őt 2018. október 5-én, délelőtt Békéscsabán, tömbház lépcsőházában igazoltatták, majd állították elő vizeletminta miatt. A járási ügyészség 2019. május 20-án a férfival szembeni eljárást feltételesen felfüggesztette, de a feltételes ügyészi felfüggesztés egyéves tartama eredménytelenül telt, ezért került sor a mostani vádemelésre. A járási ügyészség elzárás büntetés kiszabását indítványozta - tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség a megyebeli ügyészségek június elejei munkájáról.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.