2022. július 1., péntek,  Tihamér és Annamária
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. május 29., péntek
Vészesen közeledik a tótkomlósi úszóverseny időpontja
A kisváros polgárai és képviselő-testülete eldöntötte kik kapjanak idén Pro Urbe- és Tótkomlós Ifjú Tehetsége-díjakat
Szerző: Kiss A. János
Töretlen hagyomány Tótkomlóson, hogy várossá nyilvánításuk (1993) ünnepélyes pillanata (1994) óta minden év április 24-én, a település megalapításának évfordulója alkalmából adják át a Pro Urbe-díjakat, s más városi elismeréseket is. Vírus ide, vírus oda, ez áthághatatlan (írott és íratlan) törvénnyé ércesedett. Természetes tehát, hogy Szent György napján idén is bejelentették az idei kitüntetettek nevét. Azzal a kis „toldalékkal”, hogy a járványhelyzet normalizálódása után kerítenek sort a rangos díjak ünnepélyes átadására. (Keretes írásunkban felsoroljuk, hogy ki, illetve melyik szervezet érdemelte ki ez évben a helyi polgárok és a képviselő-testület így megnyilvánuló bizalmát.) Közülük talán a Tótkomlósi Rozmár Szenior Úszóklub Egyesület tevékenységét kísérhettük nyomon hosszú ideje. A civil szervezet alapító vezetője, 78 esztendős fáradhatatlan „motorja” Kancsó János. Vele beszélgettünk.

Kancsó János

 

Az elismerések odaítéléséről az első pontos és hiteles információkat a Komlós TV adásából szerezhettük meg. A szűk ünneplési lehetőségek között is nívós műsorral emlékeztek meg a nap történéseiről. Zsura Zoltán polgármester ünnepi beszéde, s a kitüntetettek nevét és foglalkozását ismertető szavai mellé tisztes háttér-információkat hallhattunk a tévé munkatársaitól.

 

A Tótkomlósról kevesebb ismerettel rendelkezők kedvéért annyit el kell mondanunk, hogy Komlós pusztára érkező felvidéki, Pest megyei szlovákok, a céljuk felé tartóknak kis ideig otthont biztosító békésszentandrásiak némelyike alapították a települést, nevezetesen 80 család, 1746-ban. (Ha jól számoljuk, ennek jövőre lesz éppen 275 esztendeje.) Az igazi szlovák települések bájait mindmáig felmutatni képes immár város a történelem viharai (háborúk, zsidódeportálás és mások) ellenére is békésen élt és él a helyi – nem szlovák – magyarsággal, ahogy Tótkomlós leghitelesebb ismerője és láttatója, Závada Pál (esetenként meg is filmesített) regényeiből ország-világ megismerhette történéseiket. Jó példa erre, hogy a II. világháborút követő évek nemzetközi esztelenségének viharában Tótkomlósra sodort felvidéki magyarok (voltak vagy 1500-an) és a helyi szlovákok megtalálták az együttműködés, egymás kultúrája elfogadásának áldásos módszereit.

 

Kancsó Jánossal, a Rozmár klub elnökével az egyesület életéről, a tagjaik nemzetközi szeniorversenyeken elért dicséretes eredményeiről, a szívet-lelket nyaranta megörvendeztető tótkomlósi szenior úszóversenyekről váltottunk szót.  S ezek kapcsán néhány más dologról is.

 

Igazi világjárók a tótkomlósi Rozmárok. Versenyről versenyre viszik, viselik ruházatukon a kisváros Rózsa fürdőjének logóját, ami eme vizes környezetekben igazi mágnesként funkcionál. Ha Európában gondolkodunk, akkor Európa- és világbajnokságokon való szereplések övezik útjukat. A nemzetközi versenyekre kvalifikációs idők felmutatásával lehet eljutni, kisebb rendezvényeken egyszerűbb a helyzet. S mindenütt viselniük kell a költségeket.

 

– Európa szerte van arra lehetőség, hogy a szenior úszók nemzetközi versenyeken vegyenek részt – mondta Kancsó János. – Magam például Hollandiában versenyeztem ilyen bajnokságon. Az Európa- vagy világbajnokságok, melyeket mindig „nagy” Eb-k, vb-k után tartanak közvetlenül azokat követően, ugyanazon a helyszínen – ennél kötöttebbek: nemzetközi versenyen mért kvalifikációs idő felmutatásával lehet jelentkezni. Ez utóbbira csak egyesületek nevezhetnek versenyzőket, magánszemélyként nincs lehetőség részt venni a versenyen. Ilyenekre is igyekszünk eljutni, s ott eredményesen szerepelni.

 

– Milyen költségeket kell állniuk a jelentkezőknek?

 

– Az utazás és a szállás költségein túl a nevezési díjakat is meg kell fizetni. Ezt leginkább „zsebből” fedezzük, hiszen a magunkfajta egyesületeknek erre már nem futja. Ismereteink szerint a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége – melynek 55 regisztrált tagszervezete van – nem kap állami támogatást. Itt említem meg, hogy világversenyeken nem az adott állam, hanem a versenyre küldő egyesület nevét viselhetik a versenyzők. Állami támogatásban mi sem részesülünk. A tótkomlósi önkormányzat általában támogatja a város civil szervezeteit, így – köszönet érte – bennünket is, ám ez megközelítően sem fedi le költségigényeinket. Ezt a pénzt főként versenyrendezésre fordítjuk, illetve az edzések megtartásához szükséges uszodai belépőket vásároljuk meg belőle – ha ez kevés rá, saját zsebünkből fedezzük a jegyárat, vagy annak egy részét.

 

– A korábbi képviselő-testület ülésein rendre előkerült, hogy a fiatalokat edző Tótkomlósi Úszóegyesület tagjai ingyenesen használhatják ilyen célra a Rózsa fürdőt, noha a tagok egy jelentős hányada nem is Tótkomlóson él.

 

– Kétségtelen, úgy hallottuk, hogy a TÚE úszóinak nem kell belépőt és mást fizetniük. A nem versenyző egyesületi tagjaink a teljes belépődíjat maguk állják, a versenyzőink az edzés idejére támogatással léphetnek be, a különbözetet ők is a saját pénzükből fedezik. Azt persze nehezményezzük, hogy az állam nem szán pénzt a szenior – azaz idősebb – úszók sportjára. Anyagi lehetőségeinket is alacsony szinten tartja az, hogy a szenior úszás nem hirdetési támogatottságú, illetve a sajtó is csak nagyon korlátozottan foglalkozik vele, amiért hirdetési bevételeink sem nagyon keletkeznek. Mi – amerre csak megfordulunk versenyeken a világban – igyekszünk hírét vinni Tótkomlósnak és a Rózsa fürdőnek, illetve öregbítjük is elismertségüket.

 

– Hallhatnánk valamit a tótkomlósi Rozmárok Szenior Úszóklub Egyesületről?

 

– Az idő függvényében átlagosan 40 körüli a tagjaink száma, ebből 14-15 a versenyző. Aki nem áll rajtkőre, segíti a verseny-lebonyolítást. A vezetés feladatait az elnök, az alelnök és a titkár látja el.

 

– Az egyesületük által rendezett nemzetközi szenior úszóversenyek köztudott és kedvelt programjai a tótkomlósi nyárnak. Általában július közepén rendezik. Mi lesz vele most, a kialakult járványhelyzetben?

 

– Egy hete beszéltem Zsura Zoltánnal, Tótkomlós polgármesterével. Még nem volt információja arról, hogy megengedik-e majd a járványügyi szabályok a verseny megrendezését a tervezett időpontban. Amennyiben június közepére kiderül, hogy megtartható-e, akkor még van lehetőségünk a szervezésre, rendezésére, Idén július 18-ára vetettük fel a szeniorok versenynaptárába. Harminc önkéntest kell lekötnünk arra a napra, számítógépes adatfeldolgozásról szükséges gondoskodnunk, pólókat kell készíttetnünk megfelelő számban, s egy sor további technikai feltétel megoldásáról indokolt gondoskodnunk. Ehhez egyhónapnyi előkészületi idő elengedhetetlen. Ha e feltételek nem biztosíthatók, el kell halasztanunk a versenyt a következő évre. Ahogy korábban is a verseny vendégeként Tótkomlóson köszönthettünk legendás úszókat, például Czene Attilát, Rózsa Norbertet, Szabó Józsefet – Joe-t –, idén is szeretnénk meghívni valamely nagy úszóegyéniséget. Zsura Zoltánon aligha múlik a megrendezés, ő is úszott, remélhetően az idei versenyen elindul egy-két számban, s szakmailag is kötődik a fürdők világához.

 

– A versenyeken való rendszeres részvételük eredményessége számszerűsíthető?

 

– Az egyesület 2004-es megalakulása óta versenyzőink 1130 arany-, 928 ezüst- és 584 bronzérmet szereztek. De nem ez jelenti fő célunkat: az életkorhoz alakítható sportolás biztosítására szerveződtünk.

  

– Az egyesület tevékenységének Pro Urbe-díjjal való elismerése azt igazolja, hogy a tótkomlósi polgárok és az önkormányzat képviselő-testülete egyaránt nagyra becsüli önöket. Nyilvánvaló, hogy ez az értékelés nem kis részben Kancsó Jánosnak is szól. Hogyan fogadták, fogadta a Pro Urbe-díj odaítélését?

 

– Büszkék vagyunk, mert a tótkomlósi emberek érdemesnek tartottak bennünket arra, hogy javasoljanak minket a díjra, illetve köszönjük a képviselő-testületnek is, hogy megítélésük szerint megkaphattuk azt. Az az elhatározás él bennünk, hogy meg is hálájuk a bizalmukat.

 

 

A tótkomlóiak letelepedési emléknapja alkalmából a képviselő-testület által adományozott díjakat az itt felsoroltak nyerték el. Pro Urbe-díj: Gyivicsánné dr. Szenczi Irén (korábbi polgármester); Tótkomlósi Rozmár Szenior Úszóklub Egyesület (alapítása: 2004, alapító és jelenlegi elnöke: Kancsó János). Tótkomlós Ifjú Tehetsége-díj: Baranyai Nóra (Jankó János Általános Iskola és Gimnázium, 8. oszt. tanuló); Kergyó Márta Tünde (Dr. Székács József Evangélikus Általános Iskola, Óvoda és Gimnázium, Orosháza, 11. oszt. tanuló); Klement Hanna Detti (Tótkomlósi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, 8. oszt. tanuló); Szpisák Emma Szlávka (Tótkomlósi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, 8. oszt. tanuló); Turák Csaba (Jankó János Általános Iskola és Gimnázium, 8. oszt. tanuló).

 

 

2013-as emlék: a rendezők felvonulnak a verseny kezdetét jelző

 

 

 



<
++
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.