2020. szeptember 21., hétfő,  Máté és Mirella
 
 
 
 

Címlap

[S a többi...]
2020. május 21., csütörtök
Előrelépés a Hunyadi-kastély felújítása ügyében?
Szerző: Pataki Zoltán (Nyugati Jelen)
A Temes megyei tanácselnök nagy győzelemként jelentette be, hogy 14 éve tartó huzavona után kimozdulhat a holtpontról a Hunyadi-kastély felújításának az ügye. A Nemzeti Örökség Intézete (INP) támogatásával, megbíztak egy tervező irodát, amely öt hónap alatt elkészíti a Bánság Múzeumának székhelyeként bejegyzett Hunyadi-kastély felújításának a terveit. A következő lépés a felújítás kivitelezőjének a kiválasztása lesz.

Temesvár legrégebbi épülete

 

Hogy történt-e előrelépés a Hunyadi-kastély felújításának ügyében, vagy sem, az továbbra is kérdéses. Már több mint egy évtized telt el azóta, hogy a Temes Megyei Tanács egy jelentős összeget pályázott meg EU-s alapokból a Hunyadi-kastély felújítására, odaítéltek rá több mint 10 millió eurót, amit végül nem tudott felhasználni a megyei önkormányzat. Az indoklás az volt, hogy előre nem látott gondok merültek fel, a kastély észak-nyugati szárnya megsüllyedt, és a falakat meg kellett erősíteni, mert állítólag az összedőlés fenyegette. Ez nem volt benne a kastély felújítási terveiben, ezért nem lehetett az EU-s pályázatot megvalósítani. A kastélyt és a benne működő múzeumot 2006-ben bezárták, az azóta eltelt 14 év alatt nagy nehezen sikerült a falak konszolidálási munkálatait elvégezni, a megyei önkormányzat költségén, és most végre megnyílt a lehetőség a teljes felújítás elindításához. Călin Dobra megyei tanácselnök szerint a Hunyadi-kastély felújításának projektje bekerült a Műemlékek Országos Restaurálási Programjába (PNR), amelyet a Kulturális Minisztérium finanszíroz, a Nemzeti Örökség Intézete adminisztrálásában.

 

A Hunyadi-kastély Temesvár legrégibb épülete, középkori elődjét Károly Róbert magyar király építette 1308–15 között, majd az 1443–47 időszakban Hunyadi János, Temesvár főispánja építtette újjá a földrengés sújtotta várkastélyt. Az 1849-es ostromban súlyos károkat szenvedett Hunyadi-kastély az 1856-os felújítás során nyerte el jelenlegi formáját. A kommunizmus éveiben a Bánság Múzeuma költözött a kastélyba, amely régészeti, történelmi és természettudományi kiállítását működtette a műemlék épületben.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.