2020. szeptember 21., hétfő,  Máté és Mirella
 
 
 
 

Címlap

[Publicisztika]
2020. május 21., csütörtök
Üzenet a virágkoszorú malma kedvelőinek
Szerző: Kiss A. János
Nyerőszám a 21-es? Aki szerette, s így megnyomorodottan is kedveli a békéscsabai István malmot: annak aligha. Tavaly éppen e napon kapott lángra a város egyik jelképeként ismert épület. Igaz, azóta is „élő halottként” ficánkol az előtte elfutó Élővíz-csatorna fodrozó felszínén, de türelemmel várja a pillanatot, hogy ismét működő malom legyen a Békés megyei gabonatenger kellős közepén. Nem ártott senkinek – azoknak sem, akik valamilyen önös szándékból fogságba kényszerítették –, mégis ez lett a sorsa. De még így, „tetszhalálában” is rámutat ilyen-olyan emberi magatartásokra.

Az okozat...A frissen történteknek, s a szomorú eset „beágyazottságának” május 25-ei (kétségtelenül érzelmektől sem mentes) felemlítése lapunkban sajnálatos módon, akarva-akaratlanul is előrevetítette az aktuális malomtörténet utóéletének szomorú sorsát. Abban az írásban még reménykedtünk, hogy akiknek, s amely hatóságoknak faladata van az ügyben, azok teszik a dolgukat, majd –szóba állva a polgárokkal – ismertetik főbb megállapításaikat.  Ám a megyei katasztrófavédelem – kicsit hülyének nézve mindenkit –vizsgálata lezárása után még azt sem volt hajlandó elárulni (nekünk), hogy mi volt az oka a tűz keletkezésének. (Véleményük szerint csak a tulajdonosok beszélhettek volna például az erre vonatkozó hatósági megállapításukról, s abban sem tudtak segíteni, hogy kik a tulajdonosok.) A tavaly szeptember 13-án megjelent írásunkban szóltunk is erről a faramuciságról. Aztán a Magyar Hang című hetilap 2019. november 22-ei számában már azt olvashattuk, hogy a malom tüzét az „elektromos hálózat meghibásodása” okozta. Az említett katasztrófavédelmi igazgatóság közben felülvizsgálhatta (a keletkezési ok eltitkolására vonatkozó, vélhetően téves) álláspontját, s így közölte azt. S hogy miért nem csináltunk botrányt az esetből? Ha nem muszáj, az ember ne vegye el senki jutalmát, elismerését, ne rontsa le előléptetési, kinevezési esélyét. (A teljesség kedvéért: a megyei rendőr-főkapitányság az őt érintő eljárási mozzanatról korrekt tájékoztatást adott olvasóinknak.)

 

Arról, hogy a nyilvántartás szerinti tulajdonosok (nem titok, kik ők), illetve az önkormányzat, az állam mit akar tenni a malommal – ha akar valamit egyáltalán –, nem tudni. Úgy tűnik, nem is nagyon nyilatkoznak erről. Amit mi tehettünk: megemlékezünk az István malomról, segítve ezzel mindazoknak, akik szeretnék, ha léte és sorsa nem merülne a feledés homályába. Olyanoknak, kiknek nincs benne tulajdonrészük, ám mégis a magukénak érzik.

 

Az István név görög-latin-szláv-német-magyar eredetre vezethető vissza, a jelentése: virágkoszorú. Oda, az Élővíz-csatorna felidézett felszíni fodrai közé – megtanulhattuk a koronavírusos történésekből, hogy így is lehetséges – képzeljünk egy virtuális virágkoszorút a malom tiszteletére, Hátha odacsalogat egy ráérő főnixmadarat…<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.