2020. július 15., szerda,  Henrik és Roland
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. március 24., kedd
Itt vannak a koronavírus csalói
Ingatlanfertőtlenítés, teszt, maszk és idősgondozás - A rendőrség tanácsolja
Szerző: Sz. M.
A csalók az utóbbi napokban személyesen is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet. Magukat hatósági személynek kiadva arra hivatkoznak, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, idősek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel. A bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltőkben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják - figyelmeztet az Országos Rendőr-főkapitányság.

Gyanús, ha személyes adatait kérik hivatalos szervezetek nevében. A kép illusztráció. Forrás: police.hu

 

 

 

A koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható. A vásárlás módjától függetlenül mindig ajánlott ellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát. Fogjon gyanút, ha orvosi felszereléseket kínálnak, a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, vagy erre hivatkozva személyes adatait kérik, a hivatalos szervezetek, például az  önkormányzatok vagy a háziorvos nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel.

 

 

A hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait és folyamatos – személyes kontaktust mellőző – kapcsolattartás keretében tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről. Kérjék a hozzátartozók az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe. Ez nem csak a csalók elkerülését, hanem a betegség terjedésének megelőzését is jelenti. Előzzük meg az „unokázós” csalásokat. Ha a hozzátartozóra hivatkozik az idegen, azonnal ellenőrizzék, hogy igaz-e amit mondtak.

 

 

Amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon. A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen, hogy tájékozódjon mindig hiteles forrásból a https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www.nnk.gov.hu/ weboldalakon, melyeken minden információt megtalálhat a járványról - tájékoztat a rendőrség.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.