2020. július 15., szerda,  Henrik és Roland
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. március 23., hétfő
Igazgatásrendészet Covid-19 idején
Az Országos Rendőr-főkapitányság a veszélyhelyzeti eljárásokról
Szerző: Sz. M.
Magyarországon kihirdették az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III. 11.) Korm. rendeletet, majd később a 45/2020. (III. 14.) Korm. rendeletet és a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendeletet, melyek a különleges jogrend és veszélyhelyzetre vonatkozó szabályokat tartalmaznak. A terjedő új koronavírussal (Covid-19) összefüggő egészségügyi és járványügyi krízis kapcsán áttekintettük az igazgatásrendészeti szolgálati ág hatósági eljárásainak menetét és a különleges jogrend időszakára új munkarend bevezetését, mivel a rendőrhatóság is kiemelten foglalkozik a koronavírus jelentette kockázatok csökkentésével. Felelős szervezetként nem csupán ügyfeleink és családjaik érdekeit tartjuk szem előtt, de kollégáink biztonsága is kiemelten fontos számunkra - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság. Javasoljuk, hogy Ön is tegye meg a lehető legtöbb óvintézkedést, hogy közös fellépéssel lassítani tudjuk az új koronavírus terjedését. Lehetőleg kerülje azokat a helyszíneket, ahol sokan fordulnak meg és ügyeinek intézését elsősorban elektronikusan kezdeményezze. Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos szabályokat a http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes linken érheti el - áll a tájékoztatóban.

Az ügyfélfogadást részlegesen felfüggesztik az igazgatásrendészeteken. Kép: police.hu

 

 

 

A vírus terjedésének korlátozása érdekében az engedélyügyi eljárások esetén az általános ügyfélfogadást részlegesen felfüggesztik a veszélyhelyzet visszavonásáig. Az ügyek intézése elsődlegesen elektronikus úton történhet. Az ügyfélfogadás helyén és elektronikus úton is telefonszámot tesznek közzé, melyen az ügyfélnek be kell jelentkeznie konkrét időpontra, egyedi ügyintézésre.  Az egyedi ügyfélfogadás megkezdése előtt, az érintett személyt nyilatkoztatják arról, hogy a megelőző 14 napban volt-e fertőzéssel érintett területen, találkozott-e fertőzött, vagy azzal érintkező személlyel. Ha igen, akkor az egyedi ügyfélfogadást félbe kell szakítani és azonnal értesíteni az illetékes hatóságot. Az elkészült okmányok, biztonsági okmányok átadása – a helyszíni azonnali bejegyzésen alapulók kivételével – csak postai úton küldik ki az engedélyes természetes és jogi személyeknek is.

 

A természetes személy magyar állampolgárok a 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet 4. § a) pontja szerint a Magyarország területén hatályos, 2020. március 12-ét követően lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek, ezért azok meghosszabbítását a vészhelyzet megszűnését követően kell kezdeményezni. Ugyanezen szabály vonatkozik az engedélyek alapjául szolgáló hivatalos okmányok - például egészségügyi igazolások- érvényességére is.

 

Ha az alábbi állítások bármelyike igaz Önre, kérjük, hatósági ügyeit személyesen ne, hanem kizárólag elektronikus csatornáinkon intézze. Az elmúlt 14 naptári napban külföldön tartózkodott - Láz és/vagy a koronavírus fertőzés jeleit érzékeli vagy érzékelte magán az elmúlt 14 naptári napban - Az elmúlt 14 naptári napban érintkezett fertőzött személlyel - Legjobb tudása szerint az elmúlt 14 naptári napban érintkezett olyan személlyel, aki az elmúlt két hétben érkezett Magyarországra.

 

Kérjük, ha nincsenek tünetei, akkor is csak a legszükségesebb esetben keresse fel hivatalainkat. Az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok az eljáráshoz kapcsolódó beadványukat elektronikus űrlap (ÁNYK vagy inNOVA űrlap, e-papír) alkalmazásával, ügyfélkapus azonosítást követően küldje. Cégek esetében – az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 9. § (1) bekezdése a) pontja alapján – kötelező a cégkapus azonosítást követő elektronikus ügyintézés - áll az ORFK közleményében.<
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.