2020. szeptember 21., hétfő,  Máté és Mirella
 
 
 
 

Címlap

[Közéleti tények]
2020. február 12., szerda
Gyámhatóság helyett járásbíróság
A bíróság hatáskörébe kerül március elsejétől a gyermekekkel kapcsolattartás végrehajtásának nem-peres eljárása
Szerző: Sz. M.
A gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtását 2020. március elsejétől a gyámhatóság helyett a járásbíróságok előtt lehet kezdeményezni. A járásbírósági hatáskörbe tartozó új, polgári nem-peres eljárást a kapcsolattartásra jogosult és kötelezett személy is megindíthatja a határozatban foglaltak megszegésétől vagy a megszegésről való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül. A bíróság az arra jogosult kérelme alapján jár el. Az új szabályokat a 2020. március elsején, vagy azt követően indult eljárásokban kell alkalmazni. Így azokat az ügyeket, amelyek 2020. február 29-én már folyamatban vannak, még a korábbi szabályok szerint a gyámhatóságok intézik. A végrehajtás minden esetben a járásbírósághoz tartozik, független attól, hogy a bíróság vagy a gyámhatóság hozott határozatot a kapcsolattartás körében, a bíróság vagy a gyámhatóság hagyta jóvá a kapcsolattartást rendező egyezséget - tájékoztatott a Gyulai Törvényszék.

A Gyulai Törvényszék és a Gyulai Járásbíróság épülete. Kép: vitalap.hu

 

 

 

Az eljárás illetékköteles, amelynek összege az illetékekről szóló törvény szerint 6 ezer forint.


A bíróság azt vizsgálja, hogy a kérelmezett fél a határozatban foglaltakat felróható módon megszegte-e. Ilyennek minősül, ha a fél határidőben nem tesz eleget kapcsolattartási kötelezettségének, határidőben nem pótolja az elmaradt kapcsolattartást, a kapcsolattartást kellő indok nélkül akadályozza vagy meghiúsítja. Amennyiben ez megállapítható, a bíróság végzéssel elrendeli a végrehajtást, egyben önkéntes teljesítésre hívja fel a felet. Az önkéntes teljesítés elmaradása esetén a bíróság a törvényben meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazhatja a mulasztó féllel szemben, így megkeresheti a gyámhatóságot a kötelezett teljesítésének előmozdítása érdekében, pénzbírságot szabhat ki, rendőrségi közreműködést kérhet, vagy kezdeményezheti a szülői felügyelet megváltoztatását vagy a gyermek harmadik személynél elhelyezését, feljelentést tehet kiskorú veszélyeztetése vagy kiskorúval kapcsolattartás akadályozása miatt. Az intézkedések közül egyszerre többet is alkalmazhat, pénzbírságot ismételten is kiszabhat.


Ezen túl – külön kérelemre - lehetőség van a kérelmezett kötelezésére a megszegés miatt keletkezett igazolt költségek megfizetésére.

 <
+
>
Kérjük, hogy a nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson a képre!


A hozzászólás csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!

Cikkel kapcsolatos hozzászólások, észrevételek:

Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.